In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun.
We spreken over genderdysforie wanneer iemand het idee heeft dat het geslacht waarmee hij/zij geboren is niet past bij wie hij/zij is of hoe hij/zij wil zijn.
Die/hen/hun zijn genderneutrale voornaamwoorden. Zo verwijs je naar een persoon zonder iets te zeggen over hun gender.
“Hen” of “die”
Let op: 'hen' is voornamelijk bedoeld voor non-binaire mensen en niet als genderneutraal woord voor als je even niet weet of wilt benoemen hoe iemand zich identificeert. Daarvoor hebben we in het Nederlands nog niet echt een goede oplossing, hoewel 'die' in spreektaal wel in de buurt komt.
Vaak bevat het begin van een brief nog de aanhef 'Geachte heer' of 'Geachte mevrouw'. Het is nog beter om ook hier gebruik te maken van genderneutrale termen zoals de voornaam van de persoon of een algemene term, zoals 'geachte klant'. Deze termen zijn inclusief voor alle genders, ook non-binaire personen.
De genen van een mens bepalen of iemand biologisch een man of vrouw is, op basis van de aanwezigheid van geslachtschromosomen XX of XY. Mensen met chromosomenpaar XX zijn biologisch vrouwelijk, mensen met een chromosomenpaar XY zijn mannelijk.
Sommigen horen graag “brus” in plaats van broer of zus. Anderen duiken de goede oude “kozijn” op om de binaire termen neef of nicht te vermijden.
Iemand die zich man voelt (of hij nu geboren is met of zonder penis & ballen) noemen we binair. Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
Hoe noem je bijvoorbeeld een non-binair kind van dezelfde ouders? Het Engels kent tenminste nog het neutrale 'sibling', maar de Nederlandse taal moet het doen met 'broertje' en 'zusje'.
In het Nederlands is daar geen officiele vertaling voor, maar in het onderwijs en de zorg wordt al jarenlang de term Brussen of Brusjes gebruikt.
In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun.
Simpel gezegd: iemand die zich non-binair voelt, kan zich dus niet of niet alleen identificeren als man of vrouw. Deze persoon voelt zich dus niet specifiek man of vrouw of juist net zozeer man als vrouw. Het gaat erom hoe je je voelt en aangesproken wilt worden, niet om met welk geslacht je geboren bent.
Het aantal mensen dat zich niet volledig in het hokje man of vrouw voelt passen, is hoger dan vaak gedacht: 4 procent van de Nederlanders, volgens onderzoekers van kenniscentrum Rutgers.
Een persoon die zich niet mannelijk en niet vrouwelijk voelt, zich juist mannelijk én vrouwelijk voelt of iemand die gevoelsmatig tussen beide seksen staat. Androgyn zijn uit vrije wil. Een persoon die zich niet wenst te conformeren aan de tweedeling man-vrouw.
Interseksuelen, vroeger hermafrodieten genoemd, hebben een lichaam met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. In de meeste gevallen wordt intersekse veroorzaakt door een gendefect. Er zijn heel veel verschillende vormen van interseksualiteit. Iemand kan bijvoorbeeld geen baarmoeder hebben, maar wel eierstokken.
Intersekse personen zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Iemand heeft bijvoorbeeld een niet volgroeide penis en een vagina-ingang of baarmoeder. Of iemand is geboren met een vulva en een grote clitoris die op een penis lijkt.
Genderqueer (GQ) of non-binaire genderidentiteiten zijn genders (culturele, sociale en psychologische uitdrukkingen van biologische sekseverschillen) die buiten de tweedeling mannelijk of vrouwelijk vallen of die veranderlijk zijn. Genderqueer wordt gezien als een categorie binnen de parapluterm transgender.
Mensen die non-binair zijn gebruiken vaak de termen hen of hun in plaats van hij of zij. Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire personen, intersekse personen of personen met een andere genderidentiteit zijn.
LGBTQ. L staat voor lesbian en heeft betrekking op vrouwen of mensen met een non-binaire identiteit die alleen op vrouwen vallen. G staat voor gay (of homoseksueel) en heeft betrekking op mannen of mensen met een non-binaire identiteit die alleen op mannen vallen. B staat voor biseksueel.
Queer (Q) of Questioning (Q)
Mensen die deze term gebruiken staan voor een open, brede identiteit en seksualiteit, en willen zichzelf niet in een hokje plaatsen qua geslacht en/of seksuele voorkeur. De Q staat voor sommigen ook voor Questioning: iemand die nog niet weet op welk geslacht of gender hij/zij/hen valt.
Panseksueel betekent dat je verliefd wordt op mensen. Het maakt je niet uit wat voor sekse of genderidentiteit iemand heeft. Meer over lesbisch, homo, bi.
In 2014 ontwierp de toen 17-jarige Kye Rowan de non-binaire vlag. Deze vlag bestaat uit vier horizontale strepen in geel, wit, paars en zwart. Geel staat voor iedereen wiens gender buiten de traditionele genders valt. Wit staat voor een mix van alle kleuren en representeert iedereen met meerdere of alle genders.
Transpersonen voelen zich niet thuis in het geslacht dat bij de geboorte is vastgesteld.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: de meest bekende zijn man en vrouw. Daarnaast bestaan ook trans vrouw, trans man, genderqueer, non-binair, agender,.. Meestal worden genderidentiteiten verzameld in twee grote groepen: transgender en cisgender.
Volgens de klassieke schoolregel voor hen en hun gebruiken we hun voor het meewerkend voorwerp zonder voorzetsel en gebruiken we hen voor het lijdend voorwerp en na een voorzetsel.