Geklaarde boter ontstaat door roomboter te verhitten en daarbij de verschillende ingrediënten te scheiden. Wat overblijft, is puur vet. De overige ingrediënten, water en vetvrije bestanddelen als eiwitten, melksuiker en zouten, worden afgeschuimd en maken er dan geen onderdeel meer van uit.
Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken. Omdat geklaarde boter alleen uit vet bestaat, blijft deze langer goed dan normale roomboter.
Geklaarde boter is roomboter waar het schuim en de 'vaste' bestanddelen van af worden geschept. Dit wordt gedaan om zo de eiwitten en zouten uit de boter te halen, waardoor hij bij verhitting niet bruin of bitter wordt en hoger kan worden verwarmd.
Geklaarde boter, ook wel ghee genoemd, is boter waaruit het vocht en de melkbestanddelen zijn verwijderd. Je kunt het op een hogere temperatuur verhitten, zonder dat deze verbrandt. Zo heb je wel die lekkere botersmaak aan je gerecht en kun je toch op hoge temperatuur koken.
Rijk aan boterzuur: Geklaarde boter bevat boterzuur. Dit is een heel gezond kortketenvetzuur dat je lichaam makkelijk kan verteren en om kan zetten in energie. Ook je darmen en met name je darmflora worden hier erg blij van!
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Vloeibare botersoorten zijn gezonder om in te bakken dan harde boter. Het aandeel verzadigde vetten is bij vloeibare boters immers kleiner. De meeste bak- en braadproducten worden vervaardigd op basis van plantaardige oliën en vetten, waaraan ook zout en aroma's zijn toegevoegd.
Het goede vet in ghee helpt om vitamines (A,D,E en K) en mineralen (calcium en magnesium) goed op te kunnen nemen vanuit je darmen. De vitamines die ghee zelf bevat hebben ook een belangrijke rol. Vitamine K is belangrijk voor je calciumhuishouding, net als vitamine D.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Geklaarde boter is niets meer dan roomboter waarbij je de vaste bestanddelen en het water scheidt van de vetten. Wat uiteindelijk overblijft, is het botervet, oftewel de geklaarde boter. Geklaarde boter is dus puur vet.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
En verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziektes verkleinen, zo stellen ze. ,,Wij adviseren daarom boter en harde margarine (uit een pakje) en bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarines (uit een kuipje), vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën.”
Doordat geklaarde boter makkelijk kan worden verhit, is het zeer geschikt om het in plaats van boter te gebruiken om mee te bakken, braden of te frituren. Doordat het arm is aan vocht heeft u daarbij geen last van spatten.
Dat roomboter geen slank product is, is geen verrassing. In 100 gram ongezouten roomboter van het Albert Heijn budgetmerk zitten 745 calorieën. En in 100 gram ghee van 'Ghee Easy' zitten 895 calorieën. Winnaar: Roomboter is de slankste keus.
Boter bevat in kleine hoeveelheden ook melkeiwit (caseïne). Daardoor is boter niet geschikt voor mensen met een koemelkallergie, waarbij een allergische reactie op dit melkeiwit optreedt. Omdat ghee ontdaan is van alle vaste bestanddelen, bevat het helemaal geen lactose en melkeiwitten meer.
Eigenlijk lijkt de smaak op gewone (room)boter. Toch proef je duidelijk verschil. De smaak is net iets zoeter dan gewone boter, daarnaast proef je een licht nootachtige smaak. Zodra je een schep ghee in een pan doet en deze verhit vult de keuken zich met een heerlijke zoete geur.
Je kunt ghee zelfs op je brood smeren.
Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden.
Ghee is in principe eindeloos houdbaar en zal niet bederven, zelfs niet buiten de koelkast.
Je kunt ghee gebruiken voor bakken, braden en frituren. Ghee is hiervoor geschikt, omdat het vet goed tegen hoge temperaturen kan.
Ghee is een zuivere vorm van geklaarde boter. Het is zachtjes gebakken en heeft daardoor een heerlijke smaak.
Ghee bestaat uit bijna 100% zuiver botervet (99,7% volgens het etiket). Ghee is kant en klaar te koop bij de meeste natuurvoedingswinkels. Een grote pot van 230 gram kost al gauw 6 euro.
Croma bevat geen water waardoor het vlees direct dichtschoeit en lekker mals blijft. Tevens zijn aroma's toegevoegd om de smaak van vlees te accentueren. Plantaardige olien is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten.
Reuzel is rijk aan verzadigd vet, maar bevat ook enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Reuzel bevat zelfs relatief meer enkelvoudig onverzadigde vetzuren dan roomboter.
Het bestaat uit plantaardige oliën en bevat 98% vet, waarvan 40% Omega 3 en Omega 6. Omega's 3 & 6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Ze dragen bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.