De airco blaast geconditioneerde lucht en bij sommige modellen ook een drogere lucht. Een droge lucht geeft een frisser gevoel. Een airco zonder, of niet goed ingestelde, luchtvochtigheidsregulatie kan zorgen voor geïrriteerde ogen en slijmvliezen.
Een luchtbevochtiger helpt je met de luchtvochtigheid het gehele jaar door tussen 40% en 60% te houden. De te droge lucht door verwarming, airconditioning of ventilatiesystemen wordt zo verrijkt met de gewenste luchtvochtigheid.
Airconditioning
Koude lucht heeft als nadeel dat het weinig vocht bevat. Een airco koelt de lucht, maar onttrekt ook tegelijk vocht aan de lucht. Het effect van een luchtbevochtiger is daardoor minder sterk.
In tegenstelling tot een luchtontvochtiger zorgt een mobiele airco voor koelere lucht en niet voor drogere lucht. De airconditioner zuigt naast warme lucht ook drogere en uit de ruimte aan en verplaatst deze naar buiten. De warmte wordt door het milieuvriendelijke koelmiddel aan de lucht onttrokken.
Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt. Wanneer je weerstand verzwakt is, ben je vatbaar voor ziektekiemen die verspreid worden door een slecht onderhouden airco. Neusverstopping, keelpijn en hoesten zijn de meest gehoorde gevolgen van een vervuilde filter.
Een airco in de slaapkamer kan geen kwaad, zolang je deze goed gebruikt. Wij hebben een paar tips voor je verzameld om de airco slim te gebruiken: Richt de koude lucht nooit direct naar je lichaam. De tocht kan ervoor zorgen dat je last krijgt van spieren of gewrichten.
Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden. Doet u dit niet, dan kunnen schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters. En dat is niet goed voor uw gezondheid.
Luchtontvochtigers zijn namelijk niet hetzelfde als airconditioning units. Die zijn specifiek ontworpen om koude lucht te genereren. Die wordt vervolgens in een kamer wordt gepompt om de temperatuur te verlagen. Daarentegen ontvochtigen ontvochtigers het vocht uit de bestaande lucht in een ruimte.
Hoe weet ik of het te droog is? Meestal is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden. Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.
Bacteriën en schimmels
Als de airconditioner niet goed wordt onderhouden, dan zou je er verkouden van kunnen worden. Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig worden schoongemaakt, stapelen de bacteriën en schimmels zich op en die worden dan samen met de koude lucht verspreid in de ruimte.
Droge lucht: Airconditioners kunnen de luchtvochtigheid in een kamer verminderen. Een te lage luchtvochtigheid kan uitdroging van de slijmvliezen en irritatie van de sinussen veroorzaken, wat kan leiden tot hoofdpijn.
Het verlagen van de luchtvochtigheid door airconditioning biedt verschillende voordelen: De ontvochtigingsfunctie van airconditioningsystemen is zeer efficiënt, waardoor de lucht tot wel 24 liter water per 24 uur kan worden afgezogen. Deze ontvochtigingsfunctie kan onafhankelijk van de warmteregeling werken.
In een airco zitten filters die de lucht reinigen. Wanneer deze filters niet regelmatig worden onderhouden, dan is de kans op schimmels en bacteriën groot. Dit komt de luchtkwaliteit niet ten goede en daardoor kan men last krijgen van verkoudheid, keelpijn en tranende ogen.
Het hangt in de lucht
Ook raken je slijmvliezen geïrriteerd. Om dit te verhelpen, zorg je dat de instellingen goed hebt afgesteld. Ideaal is een luchtvochtigheidsgraad tussen 45% en 60%. Ook een luchtbevochtiger kan uitkomst bieden.
Dit verschijnsel komt vooral in de wintermaanden voor: de buitenlucht is kouder en bevat relatief minder waterdamp. We spreken dan van droge lucht. Als de koude buitenlucht naar binnen komt en wordt opgewarmd, zal het vochtpercentage hoger worden.
Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is optimaal. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% zakt, kun je last krijgen van droge en geïrriteerde ogen. Als dit te lang aanhoudt, kun je ook last krijgen van een droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid.
Lucht te droog? Een makkelijke, veelgebruikte manieren is het ophangen van open bakjes met water aan je verwarming. De warmte zorgt dat het water verdampt en de lucht vanzelf vochtiger wordt. Ook zijn er speciale luchtbevochtigers te koop.
Het ventileren met airconditioning biedt uitkomst in ruimtes zonder ramen (die open kunnen) en zorgt voor een stabiele temperatuur. Goede ventilatie zorgt niet alleen voor een aangenaam binnenklimaat, maar kan ook gezondheidsklachten voorkomen.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Het probleem is alleen dat de airco lucht alleen zuivert op het moment dat hij aanstaat, en in de wintermaanden hebben de meeste mensen de airco uit. Een airco is dus niet hetzelfde als een mechanische ventilatie, maar zorgt er wel voor dat de circulerende lucht in een ruimte gefilterd wordt.
Volgens neuroloog en slaapspecialist Monique Vlak slaap je beter naarmate het koeler is in je slaapkamer. Hoe koud je de airco of ventilator zet, zou voor de gezondheid niets uitmaken. Het enige wat belangrijk is, is dat je lichaamstemperatuur moet dalen om in slaap te vallen, legt ze uit aan RTL nieuws.
Ja, maar het is niet aangeraden. Airco als hoofdverwarming is alleen een goed idee voor kleine en optimaal geïsoleerde woningen. In de meeste gevallen gebruik je een airco vooral als extra bijverwarming.
De beste omgevingstemperatuur voor slaapkamers ligt tussen is 16° - 18° Celsius. Tijdens warme zomerdagen kan een airco in de kinderkamer of master bedroom, hotelkamers daarbij zeker helpen. * Een behaaglijke temperatuur in slaapkamers is voor iedereen verschillend en kan afwijken van bovenstaand advies.