Het kraanwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken.
In de meeste landen om ons heen kunt u gewoon kraanwater drinken. Net als in Nederland – tot grote verbazing van veel toeristen uit het buitenland. In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Pinpas. Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.
Polen is over het algemeen een goedkoper land dan andere landen in West-Europa, hoewel het in de grote steden een beetje vergelijkbaar is met Nederland. Dit geldt met name voor hotels en eten en drinken in de supermarkt; in restaurants en cafés ben je wel een stuk goedkoper uit dan in andere landen.
Net als in Nederland en België is een fooi in Polen een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Polen op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Het nationale gerecht van Polen is bigos (letterlijk: stoofpot voor jagers) dat een mix is van gesneden witte kool, zuurkool en champignons met verschillende soorten vlees. Het vlees varieert van varkensvlees (vaak gerookt), ham, spek, rundvlees, kalfsvlees, worst tot wild. Ook typisch Pools is pierogi.
Als munteenheid wordt in Polen de Poolse złoty (PLN) gebruikt. De koers van 1 Euro is ongeveer gelijk aan 4,5 Poolse złoty.
Er zijn zeven EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië. Al deze landen, op Denemarken na, moeten de euro invoeren zodra zij aan de criteria die hiervoor gelden voldoen.
Neemt u liquide middelen ter waarde van € 10.000 of meer mee als u de Europese Unie in- of uitreist? Dan moet u daar aangifte van doen. Als de liquide middelen een gezamenlijke waarde hebben tot en met € 9.999,99 hoeft u geen aangifte te doen.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Maar de aller allerduurste fles ter wereld is de “acqua di cristallo tributo a modigliani” en kost 60000 euro per fles. Het water komt uit Frankrijk èn uit Fiji (twee plekken aan de andere kant van de wereld) en die waters worden dus samen in een fles gebotteld.
Dit zijn de landen met het schoonste drinkwater ter wereld: Oostenrijk. Finland. Griekenland.
In populaire vakantielanden zoals België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is de waterzuivering goed op orde. Hier kun je volgens Vitens veilig water uit de kraan drinken, je tanden ermee poetsen of ermee koken.
In vrijwel geheel Europa is het geen probleem om water uit de kraan te drinken. Alleen in het geval van kleine waterwinningen, waar het leidingnet minder goed onderhouden is bestaan gezondheidsrisico's. Dat geldt ook als er niet genoeg druk op het net staat, waardoor het water stil valt en er bacteriën kunnen ontstaan.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
In de regio Podkarpacie moet je proziak- een speciale sodabrood proberen. In de regio Lublin is cebularz-uienbrood iets wat je echt niet kan overslaan. Voor de zoetekauwen onder ons hebben we een echte traktatie – in Poznan - St. Martin-croissants en in de stad Toruń – zijn beroemde peperkoek.
Met welk betaalmiddel kun je betalen in Polen? Het is in Polen mogelijk om op de meeste plekken met zowel je creditcard als je Nederlandse bankpas te betalen. Het kan wel zo zijn dat in kleinere dorpjes het alleen mogelijk is om contant te betalen, dus houdt hier ook rekening mee.
Geld omwisselen in Nederland
Bij ABN AMRO, GWK Travelex en andere geldwisselkantoren kunt u voor uw vertrek naar Polen al geld omwisselen. Het voordeel is dat u dan bij aankomst al over Zloty beschikt en niet afhankelijk bent van openingstijden. Ook hoeft u niet na aankomst op zoek naar een geldwisselkantoor.
Als ontbijt wordt er thee gedronken en worden er luxe broodsoorten gegeten met vleeswaren, zuivel en veel fruit en groente. In Polen eten ze wat later een tweede ontbijt. Hierbij worden enkele boterhammen gegeten met paddestoelen, diverse soorten worst en eigen ingemaakte augurken.
De prijzen in Polen liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -45%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (60% goedkoper), levensmiddelen (44% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (53% goedkoper), sigaretten (44% goedkoper) en openbaar vervoer (72% goedkoper).