Groenten als ui, prei en bieslook zijn ook erg ongezond voor je hond. Voor de meeste huisdieren zijn deze groenten giftig. Het eten van deze groenten kan bij je hond diarree en maagpijn veroorzaken, dus let er goed op dat je hond ze niet opeet.
Sommige groenten en fruit zijn echter gevaarlijk voor honden en mag je dus zeker niet geven, zoals onrijpe tomaten, rauwe aardappelen en andere knolgroenten, uien, prei, knoflook, avocado, champignons en andere paddenstoelen. Druiven en rozijnen zijn eveneens giftig voor honden.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Appel. Als je jouw hond fruit wilt geven, zijn appels een goede optie. In appels zitten namelijk antioxidanten, vezels, vitamine A en vitamine C. Behalve de gezonde eigenschappen van appels, zijn ze voor veel honden ook nog eens leuk om op te eten: door de knapperige structuur kunnen ze er lekker op kauwen.
Het is ook een uitstekende bron van koolhydraten, vitaminen en mineralen. Met name vitamine D en B komen voor in bruine rijst. Mineralen en vitaminen die essentieel zijn voor de gezondheid van je hond, zoals calcium, ijzer en riboflavine, zitten ook in dit voer.
Bananen zitten boordevol kalium en vitamine C. Het zijn ook goede bronnen van vitamine B6, mangaan, biotine en koper, die allemaal goed zijn voor de algehele gezondheid van je hond. Bananen zijn ook rijk aan magnesium, dat je hond kan helpen andere vitaminen efficiënter op te nemen en een gezonde botgroei bevordert.
Mag mijn hond courgettes eten? Courgettes kunnen, als familie van de komkommer, net zo veilig en voedzaam zijn en is het een van de gezondste groenten voor honden. Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6.
Hoeveel pindakaas mag mijn hond? Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven.
Alcohol kan diarree, braken, ademhalingsproblemen en coma veroorzaken. Geef je hond dus geen slokje. De cafeïne in koffie (en tevens te vinden in cola, thee en energiedrankjes) is zeer slecht voor een hond en kan in een hoge hoeveelheid dodelijk zijn.
Hete kruiden - Chili, hete pepers of peper kunnen de gevoelige neus van een hond irriteren en niezen en loopneus veroorzaken. Andere specerijen zoals kruidnagel en kaneel ruiken onaangenaam voor honden en kunnen zelfs giftig zijn voor de dieren.
Yoghurt bevat lactose
Een hond met een lactose-allergie kan zuivelproducten zoals Griekse yoghurt, kaas en kwark namelijk moeilijk verteren. Dan blijven te veel lactoserestjes achter in zijn spijsvertering die zijn maag en darmen irriteren. Het resultaat: stinkende scheetjes, diarree of zelfs overgeven.
Bloemkool kan een gezonde en voedzame toevoeging zijn aan het dieet van je hond. Het is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, K en B6, vezels en antioxidanten, die kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering, immuunfunctie, ontstekingsremmende werking en gewichtsverlies bij je hond.
Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Als honden te veel wortel eten, kunnen ze last krijgen van spijsverteringsproblemen en dus ook diarree. Andere symptomen zijn dan een opgeblazen gevoel, braken en winderigheid. Hou dus steeds ons advies in je achterhoofd en geef een grote hond nooit meer dan 1 wortel per dag te eten en een kleine enkele schijfjes.
Wist je dat witlof daarnaast veel vitamine B1 en B2 bevat? Hier krijgt je hond lekker veel energie van. Kook de witlof goed en snij 'm in kleine stukjes. Je kunt witlof zowel bij het normale eten als snack geven.
Een hond geef je beter geen paprika, omdat deze felgekleurde groente de giftige stof solanine bevat. Die tast het zenuwstelsel aan, wat tot ademhalingsproblemen en hartverlamming kan leiden. In sommige gevallen van solaninevergiftiging kan zelfs de dood optreden. Daarnaast zijn veel honden ook allergisch aan paprika.
Gekookte aardappel. Gekookte aardappelen zijn een bron van kalium en vitamine B6 voor je hond. Die voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde zenuwfunctie en een sterk immuunsysteem. Geef je hond echter nooit rauwe aardappelen want die bevatten solanine: een giftige stof die je eruit kan koken.
Het vruchtvlees van een watermeloen is veilig en voedzaam voor honden, maar als uw hond er te veel van eet, kan hij last krijgen van zijn maag. Watermeloen bevat ook suiker, hoewel het hoge watergehalte betekent dat het geen ongezonde bloedsuikerpieken zou hoeven veroorzaken.
Omdat aardbeien weinig suiker bevatten vormen ze de ideale snack voor honden met (aanleg voor) overgewicht. Bovendien zitten ze boordevol antioxidanten, zoals vitamine C. Dat helpt om het immuunsysteem van je hond te versterken zodat hij minder snel ziek wordt en sneller herstelt.
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Je hond mag alle soorten vis eten, als het maar met mate is. Vissoorten met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn, haai of zwaardvis, zet je beter niet te vaak op het menu. Van andere vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, mag je hond elke dag smullen.
Hoewel honden omnivoren zijn, kunnen groenten zoals broccoli een gezonde aanvulling zijn op hun maaltijdplan. Kruisbloemige groenten (zoals broccoli, bloemkool en spruitjes) hebben echter de reputatie winderigheid te veroorzaken, dus je hond kan er wat winderig van worden.
Ja, je hond mag pasta eten. Maar ook hiervoor geldt: geef het alleen als extraatje en niet als maaltijd. Geef ook enkel droge pasta, zonder kruiden en saus.