Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
Veel of weinig zweten
Tijdens het slapen verliezen we behoorlijk wat vocht en daarvan verdwijnt gemiddeld een halve liter in ons kussen.
Je verliest tijdens het slapen namelijk 3 liter zweet per week. Kun je nagaan hoeveel zweet er in je matras zit na tien jaar: 1800 liter! Het meeste zweet verdampt, maar toch komt er alsnog een heleboel in je matras terecht.
Mensen kunnen wel acht liter per dag zweten
Mensen produceren dagelijks tussen de honderd en achtduizend milliliter (dus 8 liter) zweet. Tijdens hele intensieve inspanning in de hitte kan de zweetproductie oplopen tot wel een à twee liter per uur.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Natuurlijk (pun intended) zweet je minder in natuurlijke, plantaardige materialen. Katoen en linnen zijn heerlijk luchtig, omdat ze ademen. Hierdoor zweet je er minder in en zijn het dus betere opties in de hitte dan synthetische materialen.
In de meeste gevallen is nachtelijk zweten onschuldig, maar als u erg last heeft van uw klachten en het nachtelijk zweten aanhoudt, neem dan contact op met uw huisarts. Neem ook contact op met uw huisarts als: U zich zorgen maakt. U de oorzaak van het nachtelijk zweten wil achterhalen.
Schone lakens zijn goed voor je lijf, je slaapt veel beter in een schoon bed en in sommige gevallen kun je zelfs bepaalde ziektes, zoals een griepje, voorkomen door je bed regelmatig te verschonen! Reden genoeg dus om het beddengoed er weer eens af te halen en in de wasmachine te stoppen.
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Per dag verlies je rond de 2,5 liter vocht via urine, ontlasting, uitademing en via de huid (zweet). Dit getal loopt op naarmate je meer sport en dus meer zweet. Om het lichaam in evenwicht te houden, dien je per dag gemiddeld net zoveel vocht binnen te krijgen als dat je verliest.
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Een zachter matras blijkt beter de natuurlijke houding (ergonomie), ook wel de S-curve, te kunnen volgen en te ondersteunen. Ook blijkt men op een zachter matras rustiger te slapen. Wel is een zachter matras altijd iets warmer omdat je er meer in ligt en het matras zich dus meer om het lichaam sluit.
Slapen zonder onderbroek of pyjama is hygiënisch
Door het dragen van een warme pyjama, creëer je de perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmels. Als je naakt slaapt, geef je schimmels en bacteriën geen kans, omdat de boel beter doorlucht.
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen. Je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Lichaamstemperatuur in de nacht
Er wordt een stofje, genaamd melatonine, aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Het kantelpunt bevindt zich midden in de nacht, waardoor je lichaamstemperatuur weer langzaam zal stijgen.
Mensen met de zeldzame aandoening anhidrose kunnen niet zweten, hoe goed ze ook bezig zijn in de sportschool. In het ergste geval kampt het hele lichaam met anhidrose, maar het kan ook beperkt zijn tot enkele stukken huid. En dat is lastig, want zweet is heel belangrijk om het lichaam te koelen.
De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met gekriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Nog zo'n topper als het gaat om anti zweet ondergoed: het materiaal lyocell, ook wel Tencel genoemd. Een lyocell boxer voelt niet alleen zijdezacht aan, maar heeft ook vochtabsorberende, ventilerende, sneldrogende én antibacteriële eigenschappen.
Het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is voor rugpijn dan een lattenbodem, of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide types bedbodem een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.