Vroeger waren er ruwweg drie soorten seksuele geaardheid – heteroseksualiteit, homoseksualiteit en biseksualiteit. Tegenwoordig worden er echter meer vormen onderscheiden, en er komen er steeds meer bij.
Gender verwijst naar de kenmerken, eigenschappen, talenten van en verwachtingen rond vrouwelijkheid en mannelijkheid. Seksuele voorkeur heeft te maken met wie of wat je aantrekkelijk vindt. Ik voelde me niet 100% thuis bij de jongens.
Onder seksualiteit verstaan we de handelingen die gericht zijn op intiem lichamelijk contact die gepaard gaan met gevoelens van opwinding, lust en passie. Seks varieert van zoenen tot het hebben van geslachtsgemeenschap, van intimiteit tussen twee geliefden tot (samen) porno kijken.
Skolioseksueel ['skoːlioːsɛksywel]
Een skolioseksueel persoon voelt zich aangetrokken tot transgender personen.
De meeste mensen identificeren zich op seksueel gebied als heteroseksueel. Andere seksuele oriëntaties zijn bijvoorbeeld homoseksueel, lesbisch, biseksueel, panseksueel of aseksueel. Sommige jongeren gebruiken liever het woord 'queer' om aan te geven dat ze niet heteroseksueel zijn of niet voldoen aan de gendernormen.
Homoseksueel. Je bent homoseksueel als je valt op iemand van je eigen gender. Dat is letterlijk de betekenis: homo betekent 'hetzelfde'. De term wordt vooral voor jongens en mannen gebruikt, maar ook meisjes of non-binaire personen kunnen zichzelf homoseksueel noemen.
Wanneer je een vagina krijgt of een (mini)penis, dan werkt deze voor een deel hetzelfde als bij cisgender personen. Maar er zijn ook verschillen. Zo kun je als transman geen zaadlozing krijgen, ook al heb je een penis. En de vagina van een trans* vrouw maakt niet of nauwelijks vocht aan, zodat je glijmiddel nodig hebt.
Betekenis omniseksueel
Iemand die omniseksueel is, voelt zich net als panseksuelen aangetrokken tot mannen, vrouwen en alles daartussenin. Wat dan het verschil is? Bij omniseksualiteit wordt het geslacht of gender van de ander wél erkend, terwijl dat bij panseksualiteit niet het geval is.
Het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht wordt aseksualiteit genoemd. Ongeveer één procent van de mensen is aseksueel en ook aseksualiteit bestaat in allerlei vormen.
Tussen 8 en 10 jaar beginnen kinderen voor het eerst hun seksuele voorkeur te verkennen. Ze kunnen zich dan ook ongemakkelijker gaan voelen over hun eigen lichaam. Ze doen daarom bijvoorbeeld de deur van de wc of de badkamer op slot. Of ze willen zich niet meer in hun blootje laten zien en doen een handdoek om.
2. Panseksueel. Deze term wordt gebruikt door mensen die zich aangetrokken voelen tot het innerlijk van iemand. Mensen die zich zien als panseksueel vallen dus niet op iemands geslacht of op een bepaalde genderidentiteit, maar op de persoonlijkheid van diegene.
Panseksualiteit is de seksuele, romantische, of emotionele aantrekking of het verlangen naar personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten.
Ruim 90 procent van de mensen is seksueel fluïde: ze voelen zich aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen.
Iemand die een romantische aantrekking tot alle geslachten ervaart, maar niet noodzakelijk seksuele aantrekking voelt.
Hoewel die doodsoorzaken afnamen, bleef het overlijdensrisico van transgenders over de hele linie gelijk: die is nog steeds tweemaal hoger dan in de algehele bevolking. Dat kan te maken hebben met een verandering in de klinische praktijk, zeggen de onderzoekers.
Hijra is een term die gebruikt wordt in Zuid Aziatische landen (met name India) om transgender vrouwen (man-naar-vrouw) aan te duiden. In verschillende delen van India wordt ook naar hijra's verwezen als Aravani, Aruvani of Jagappa.
De eerste geslachtsaanpassende operaties werden in 1912 in Berlijn uitgevoerd door de chirurg Richard Mühsam, maar bredere maatschappelijke bekendheid kreeg het fenomeen pas in 1952 door de media-aandacht voor de Amerikaanse transvrouw Christine Jorgensen.
Aseksuelen hebben geen interesse in seks. Je bent aseksueel als je geen verlangens of lusten herkent wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn. Een aseksueel zijn is niet hetzelfde als een celibatair, die er voor kiest om geen seks te hebben.
Heteroseksueel. Je genderidentiteit is man, en je valt uitsluitend op vrouwen. Of andersom: je genderidentiteit is vrouw, en je valt uitsluitend op mannen.
Queer (Q) of Questioning (Q)
Queer betekent letterlijk 'vreemd'. Mensen die deze term gebruiken staan voor een open, brede identiteit en seksualiteit, en willen zichzelf niet in een hokje plaatsen qua geslacht en/of seksuele voorkeur.
Uitgangspunt voor een veilige, gezonde seksuele relatie (in welke vorm dan ook) is dat ieders gevoelens en grenzen worden gerespecteerd. Seksualiteit beleven met elkaar vraagt om openheid en de ander durven aan te geven wat je wel en wat je niet wilt. Om verschillende redenen kan seks ook problemen veroorzaken.
Seksuele geaardheid gaat over hoe iemand zich romantisch en/of seksueel aangetrokken voelt tot andere personen. Uit recent onderzoek is gebleken dat je seksuele geaardheid in ieder geval kan veranderen tot je dertigste. Dit sluit natuurlijk niet uit dat dat daarna ook nog kan.
Personen die demiseksueel zijn voelen zich dus pas fysiek aangetrokken tot een ander zodra er mentaal een band is opgebouwd. Demiseksualiteit wordt soms ook wel 'semiseksualiteit' of 'grijze seksualiteit' (greysexual) genoemd.
dwars, schuin; kreuz und quer, in alle richtingen; das kommt mir quer, dat komt me ongelegen; die Sache geht quer, de zaak loopt verkeerd; quer zu, dwars op.