Een kilogram sla verbruikt ongeveer 130 liter. Maar de avocado verbruikt maar liefst 1000 liter water. 1000 liter voor tweeënhalve avocado! Daarnaast groeien avocado's in landen als Zuid-Afrika en Mexico, waar voetbalvelden aan bomen gekapt worden om ruimte te maken voor avocado-plantages.
Eén van de grootste kritiekpunten rondom avocado's is dat ze excessief veel water nodig hebben om in de hitte te kunnen groeien. Omdat ze in veelal droge gebieden groeien, gaat dit ten koste van de watervoorraad in deze landen. Zo zou een avocadoboom zo'n 500 tot 1500 liter water verbruiken voor 1 kilo opbrengst.
De uitstoot van broeikasgassen, uitgedrukt in CO2-equivalenten, is in Europa 0,43 kg per kilo avocado's. Ter vergelijking: die van Europese olijven bedraagt 3,66 kg per kg. De koolstofvoetafdruk van avocado's die elders zijn geteeld, bedraagt 0,88 kg per kg.
'De ecologische voetafdruk van avocado's is inderdaad groter dan van appels of tomaten, maar veel kleiner dan van vlees of kaas. Vanuit duurzaamheidsoogpunt zou het dus veel beter zijn om de consumptie van die laatste af te bouwen.
Daarnaast kost het telen van een gemiddelde avocado (ongeveer 180 gram) meer dan 200 liter water. Ter vergelijking: 200 gram broccoli kost 18 liter water, maar een kilo biefstuk 15.000 liter.
Koken en EtenDe avocado's zijn niet aan te slepen. De oogst was dit jaar weer kleiner, maar Nederlanders blijven de vrucht massaal kopen. Dat zorgt voor tekorten en prijsstijgingen. Voor een avocado ben je op dit moment het meeste geld kwijt bij supermarkt Coop.
'Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet. Deze vetten verhogen de absorptie van in vet oplosbare vitaminen en bevorderen de opname van andere gezonde stoffen die in planten aanwezig zijn.
Lust je geen avocado, dan kun je de product het beste vervangen door ei, noten of vette vis. Olijven en olijventapenade zijn ook prima alternatieven.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Mexico is wereldwijd met afstand de grootste producent van avocado's. Toch haalt Nederland meer uit Peru, Chili en Zuid-Afrika. De helft van de Nederlandse invoer komt uit Peru en Chili. Mexico bedient met name buurland VS, na Mexico zelf de grootste consument van avocado's.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Appels en peren hebben van alle fruitsoorten de laagste milieudruk. De teelt belast het milieu relatief weinig, vergeleken bij andere fruitsoorten. Voor de teelt van appels en peren wordt weinig grond en weinig water gebruikt, en er komen weinig broeikasgassen bij vrij.
Ga voor groenten van een akker in Nederland, tijdens het vollegrondseizoen. Bijvoorbeeld ui, wortel, rode bietjes, knolselderij, prei, rode kool en boerenkool. Kies seizoensproducten, dan is de kans kleiner dat het product uit een verwarmde kas of uit een ver land komt.
Op basis van zijn samenstelling kunnen we wel stellen dat de avocado past in een gezond voedingspatroon. Een avocado kan helpen bij afslanken omdat hij goed verzadigd en de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Als richtlijn kun je hanteren om maximaal een halve avocado per dag te nemen vanwege het hoge vetgehalte.
De meest courante soort in de supermarkt heeft een ruw, hobbelig oppervlak. Wil je meteen een rijpe, dan kies je eentje met een donkergroene, paarsachtige tot bruine schil (zoals een aubergine). Heb je nog enkele dagen geduld, kies dan een groene uit.
De groene variant ook wel de Florida- of de Fuerte-avocado genoemd is een stuk steviger dan de Hass. De vrucht verkleurt niet en blijft groen. Hij is in verhouding ook minder vettig, wat ook letterlijk scheelt in het aantal calorieën dat u binnenkrijgt (maar liefst een derde minder dan de Hass).
Het vruchtvlees moet een lichtgroene kleur hebben. Als het vlees zwart of bruin is, dan mag je de avocado niet meer eten. Als er wat kleine kneuzingen in de vorm van kleine, geïsoleerde gebieden van bruine verkleuring zijn, dan is de avocado nog goed te eten.
Onder de schil zit (als de avocado goed rijp is) romig, groen of gelig, zacht vruchtvlees met een iets nootachtige smaak. Als je een overrijpe (beurse) avocado opensnijdt tref je onaantrekkelijke bruine of zwarte plekken aan in het vruchtvlees en/of een draderig bruin weefsel.
Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.
Avocado herstelt een beschadigde lever en bevat veel antioxidanten. Noten hebben een ontgiftende werking, omdat ze de lever helpen bij het elimineren van ammoniak (een stof die je lichaam aanmaakt als sommige organen slecht functioneren).
Avocado's kun je goed eten voor een training of als je een wedstrijd op het programma hebt staan. Doordat ze snelle koolhydraten en eiwitten en veel mineralen bevatten, herstel je na het sporten sneller als je vooraf een avocado eet. De antioxidanten in deze vrucht gaan bovendien spierschade tegen.