Overigens is het de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.
Ananas bevat namelijk de stof Kinine, dit zit vooral in het hart van de ananas. Het schijnt dat dit stofje de bevalling zou kunnen opwekken, maar dat is niet wetenschappelijk onderbouwd. Je zou in ieder geval héél veel ananassen moeten eten voor het effect zou kunnen hebben. Eet smakelijk!
In het begin merk je dat deze nog kort en onregelmatig zijn. Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen. Zijn het voorweeën, dan zullen ze afzakken.
Harde buiken/Oefenweeën
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.
Vlak voor je bevalling voelen deze vroege weeën of voorweeën aan als menstruatiekramp die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
Van oudsher worden er namelijk vaak ananassen gegeten om de bevalling op te wekken. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Je zult wel grote hoeveelheden moeten eten om er wat van te merken, en het is nooit wetenschappelijk bewezen.
Tijdens de inleiding kunt u gewoon eten en drinken. Het is verstandig licht verteerbaar voedsel te nemen, omdat u van de weeën misselijk kunt worden. Uw partner krijgt op de verloskamers ook maaltijden. Op de verloskamers mag hij of zij zelf gebruikmaken van de keuken.
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen. Ook heel goed voor de gelukshormonen!
De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen. Maar soms kan het ook nog loos alarm zijn.
De meeste baby's worden geboren tussen de 37 en 42 weken, dit is een normaal termijn. Vaak zien we dat de meeste baby's net na de 40 weken besluiten te komen, 20% gaat voorbij de 41 weken en slechts 5% voorbij de 42 weken.
Om de rijpheid van de baarmoedermond te beoordelen wordt er een inwendig onderzoek gedaan door de gynaecoloog of verloskundige. Bij een onrijpe baarmoedermond is er weinig tot geen ontsluiting. Wanneer de baarmoedermond rijp is, is deze kort en zacht. Er is dan ook sprake van ontsluiting.
Wanneer frambozenbladthee drinken? Doordat frambozenbladthee de baarmoeder kan stimuleren zich klaar te maken voor de bevalling, wordt aangeraden deze thee niet voor de 34 weken zwangerschap te drinken. Het beste is zelfs om te wachten tot aan de 37 weken zwangerschap, en dan 1 tot 3 kopjes per dag te drinken.
Dadels zijn dus voor en tijdens de zwangerschap een goede vrucht om te eten. De vitaminen en mineralen in dadels worden snel in de bloedbaan opgenomen, waardoor je snel energie krijgt. Dadels geven snel een verzadigd gevoel, wat goed helpt tegen vreetbuien tijdens je zwangerschap.
Na een inleiding in de avond bleken de baby's in een betere conditie ter wereld te komen. Er waren minder complicaties, zoals ademhalingsproblemen, en er vonden minder opnames van de baby's plaats ter observatie.
Het gevolg hiervan is dat voedsel dat je tijdens de bevalling eet, vooral voedsel met veel vet, zoals vlees en zuivelproducten, gewoon in je maag blijft zitten. Dit kan een onprettig gevoel geven en vergroot de kans op braken tijdens je ondersteunde bevalling.
Om ontsluiting te krijgen heb je krampen/weeën nodig. Dat heeft voornamelijk met hormonen te maken in plaats van met bewegen. Het is wel zo dat als je eenmaal krampen/weeën hebt, het supergoed is om te blijven bewegen omdat het ervoor kan zorgen dat de ontsluiting daardoor sneller verloopt.
Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.
Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
Soorten weeën
Meestal doen ze niet echt pijn, maar ze kunnen op menstruatiepijn of darmkrampen lijken. Deze komen onregelmatig en gaan vanzelf weer weg. Warmte en rust kunnen ontspannend werken. Deze kun je vanaf de 6e maand gaan voelen.