Frankrijk staat op een derde plaats na Nederland met 515.000, gevolgd door Italië met 280.000 stuks. In 51%van de Duitse huishoudens is ten minste één fiets aanwezig.
Volgens het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen gaat het om 180—duizend fietsen in vijf jaar oorlog. Ter vergelijking: nu worden er elk jaar 150-duizend tweewielers gestolen. Daar moeten we wel even bij vertellen dat er nu 20 miljoen fietsen zijn in ons land en in 1940 'maar' 4 miljoen.
In 2021 was de fiets met ruim 25 procent van alle verplaatsingen, na de auto (als bestuurder en passagier) de meest gebruikte vervoerwijze. Een inwoner van Nederland van 6 jaar of ouder verplaatste zich dat jaar gemiddeld 232 keer met de fiets.
Nederland is een fietsland. Brancheverenigingen BOVAG en RAI schatten dat er zo'n 23,4 miljoen fietsen zijn – op een bevolking van 17,5 miljoen. Toch gebruiken mensen ook vaak de auto voor korte ritten en heeft niet iedereen een fiets. Terwijl fietsen veel maatschappelijke waarde kan opleveren.
Wil je in 2022 op fietsvakantie naar het buitenland, maar zie je op tegen fietsen over smalle wegen waar auto's hard voorbij scheuren? Dan zit je bij onze oosterburen wel goed. Duitsland is volgens een onderzoek het meest fietsvriendelijke land van Europa.
Op de landenlijst staat China met 450 miljoen fietsen veruit aan kop.... In Nederland zijn 16 miljoen fietsen. Dat levert op de landenlijst een tiende plaats op.
Duitsland is de nummer 1 in fietsvakanties. Met trekpleisters als de Bodensee, Moezel, Donau, Elbe, de Rijn en Beieren weet dit land iedereen te betoveren.
België telt op dit ogenblik 7 miljoen fietsen, rijwielen voor kinderen niet inbegrepen. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie over de Belgische gezinsbudgetten. Het aantal fietsen in het Belgische verkeer, met inbegrip van e-bikes, is daarmee tot een absolute recordhoogte gestegen.
Ruim 40 miljoen Amerikanen hebben vorig jaar minstens zes keer met de fiets gereden en dat aantal zal nog significant blijven stijgen. Dat zegt het investeringsbedrijf Mercanti Group.
Studenten en scholieren fietsen het meest
Studenten en scholieren zaten het vaakst op de fiets en trapten ook de meeste kilometers. In 2020 zaten ze per week bijna 7 keer op de fiets en fietsten in een week ruim 22 kilometer per persoon.
De fietsende Nederlander
Met gemiddeld 1,3 fietsen per inwoner is Nederland nog steeds het enige land ter wereld dat meer fietsen dan inwoners heeft. Nummers twee en drie – Denemarken en Japan – liggen met respectievelijk 0,8 en 0,6 fietsen ver achter.
Fietsen is gezond, fietsen is goedkoop en binnen de grote steden ben je op de fiets vaak sneller dan met de auto. We fietsen vooral zoveel in Nederland omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is. Nederland is hartstikke plat dus je hoeft niet keihard tegen een berg op te fietsen. Dat scheelt.
Een op de negen Nederlandse kinderen heeft geen beschikking over een fiets. Daar staat tegenover dat bij een derde van alle huishoudens in ons land een fiets ongebruikt in de schuur staat. Dat blijkt uit onderzoek dat de ANWB onder 1072 Nederlanders liet uitvoeren door bureau Panelwizard.
Welk type fietsen worden het meest gestolen? Qua merken zijn Gazelle, Batavus en Cortina bovenaan. Maar dieven kijken nog meer naar de prijs, gewicht en herkenbaarheid.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de mensen hun fiets hard nodig, want brandstof voor auto's en bussen was uiterst schaars. Toen Hitler op 6 oktober 1944 het bevel gaf om fietsen in beslag te nemen in de bezette gebieden, trof dat de burgerbevolking zwaar.
In 2021 zijn 735 duizend fietsen gestolen, een veel hoger aantal dan tot nog toe werd aangenomen. Het aantal aangiften ligt beduidend lager, voor ongeveer een op de tien gestolen fietsen wordt aangifte gedaan. Vooral goedkope fietsen worden gejat: de helft was minder dan 300 euro waard.
Hoewel er betwistbare bewijzen zijn dat er vóór 1800 fietsen bestonden, neemt men algemeen aan dat de eerste fiets in 1817 in Duitsland werd uitgevonden door een zekere Baron Karl von Drais.
In Nederland gebruikt bijna een derde (30%) van de fietsers van 12 jaar en ouder een elektrische fiets. Ouderen (65 jaar en ouder) doen dit het meest: ruim de helft van deze groep fietst alleen maar elektrisch. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM onder bijna 7000 mensen.
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
Bijna drie op elke tien Nederlanders rijdt op een elektrische fiets. E-bikes zijn het populairst zijn onder 65-plussers en onder vrouwen.
Volgens de laatste gegevens zijn er 850.000 wielrenners in Nederland. 79% daarvan is man, maar het percentage vrouwelijke wielrenners neemt hard toe. De gemiddelde leeftijd van wielrenners is 46 jaar. 98,5 % van die sportieve fietsers draagt een helm.
De totale omzet van alle nieuw verkochte fietsen (inclusief e-bikes) in 2022 groeide met 0,9 procent naar € 1.515.719.000,-. Daarentegen daalde het aantal nieuw verkochte fietsen met bijna 7 procent, naar 855.000 stuks.
We fietsen samen meer dan 15 miljard kilometer per jaar
Het is dus niet vreemd dat Nederland over heel de wereld bekendstaat als fietsland. Vooral Zuid-Hollanders zijn echte fietsers met meer dan 2,5 miljard fietskilometers per jaar.
Top 10 fietsvriendelijke landen Europa
1) Denemarken, 2) Nederland, 3) Zweden, 4) Finland, 5) Duitsland, 6) België, 7) Slovenië, 8) Hongarije, 9) Oostenrijk, 10) Slowakije.
De Brit Neil Campbell is de snelste man ter wereld op de fiets, nu hij in de slipstream van een Porsche Cayenne meer 280 km/u fietste. Hij verbrak een bijna 24 jaar oud record dat op naam stond van een Nederlander.