Het verschil tussen de beide soorten is de hoeveelheid werkzame stof. Er zit een stof IN de kurkuma longa wortel, dit is de gele kleurstof: het heet curcumine. En deze curcumine kleurstof is de werkzame stof uit het hele kurkuma verhaal. Deze stof geeft de kurkuma haar werking.
Curcumine is de gele kleurstof in kurkuma. Het wordt door middel van een extractieproces uit de ruwe kurkuma gehaald. Daarom wordt het ook wel Curcuma Longa Extract genoemd. Curcumine zit dus ook in kurkuma poeder, maar de concentratie curcumine is dan ongeveer 3 tot 3,5%.
De natuurlijke stof curcumine richt geen schade aan het lichaam. Kurkuma is daarom een goed middel voor wie op een gezonde manier minder last van pijn wil hebben. Kurkuma lijkt de symptomen zoals niezen, loopneus en verstopte neus te verminderen. Ondersteunt het immuunsysteem en heeft een antioxidant werking.
Curcumine is (net als bijvoorbeeld Vitamine C, ook een bekende antioxidant) een krachtige antioxidant die actief helpt om de explosieve toename van vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren [7]. Daarnaast stimuleert dit specerij het eigen antioxidant-systeem van het lichaam [8,9].
Met andere woorden: kurkuma als specerij bevat ongeveer 3% curcumine, maar in extracten zit wel zo'n 95% curcumine (19). Toch kan kurkuma als specerij nog steeds wel een gunstig effect hebben.
Kurkuma is niet giftig. Volgens het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) kunnen mensen veilig tweemaal daags 500 milligram gedurende dertig dagen eten of drinken. Wanneer je gedurende langere tijd grote hoeveelheden kurkuma binnenkrijgt, kun je last krijgen van bijwerkingen.
Er zijn wel richtlijnen voor de inname van curcumine: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een dagelijkse dosering tot 3 mg curcuminoïden (inclusief curcumine) per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand van 75 kg komt dat overeen met ongeveer 7 gram kurkumapoeder.
curcumine), ook wel geelwortel of koenjit genoemd, kan de werking van medicijnen verminderen. Dat is het geval bij ontstekingsremmers, kankermedicijnen en bloeddrukverlagers. Die waarschuwing is te lezen op de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Curcumine is een werkzame stof die van nature voorkomt in de wortel van de Curcuma Longa-plant. Deze plant is lid van de gemberfamilie en voornamelijk groeit in India en andere delen van Azië. Het is verantwoordelijk voor de kenmerkende goudgele kleur van kurkuma.
Wie bijvoorbeeld problemen met de galblaas heeft, vermijdt beter kurkuma in geconcentreerde vorm. Het is namelijk mogelijk dat curcumine problemen met de galblaas verergert. Daarom wordt een supplement met curcumine afgeraden voor mensen die een galwegobstructie of galstenen hebben.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
Kurkuma helpt om je HDL-cholesterol aanzienlijk te laten toenemen en je LDL-cholesterol juist te laten dalen. Hiermee helpt kurkuma je dus om je hart en bloedvaten gezond te houden. Daar komt nog eens bij dat dit superkruid helpt om je bloedvaten te versterken en om te voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren.
De natuurlijke stof curcumine richt geen schade aan het lichaam. Kurkuma is daarom een goed middel voor wie op een gezonde manier minder last van pijn wil hebben. Kurkuma lijkt de symptomen zoals niezen, loopneus en verstopte neus te verminderen. Ondersteunt het immuunsysteem en heeft een antioxidant werking.
Voor de populaire supplementen met glucosamine en chondroïtine vonden de onderzoekers, na analyse van de 18 studies, geen bewijs dat ze beter werken dan placebo. Voor kurkumasupplementen vond men een matig gunstig effect op korte termijn op zowel de pijn als de beweeglijkheid.
Alhoewel de kurkuma niet direct helpt met afvallen, zou het wel op een andere manier voor gewichtsverlies kunnen zorgen. Wanneer je namelijk deze specerij vaker toevoegt in je gerechten, en dan het zout en suiker achterwege laat, zal er meer smaak aan je eten zitten.
Curcuminoïden zijn de belangrijkste medicinale stoffen in de aromatische specerij kurkuma (koenjit, Indiase geelwortel). Curcuminoïden ('curcumine') bestaan voor 80% uit curcumine I (diferuloylmethaan) en daarnaast uit curcumine II (demethoxycurcumine) en curcumine III (bisdemethoxycurcumine).
* Bij Holland & Barrett vind je capsules, thee en poeder met curcumine.
Kurkuma is een specerij welke wordt gewonnen uit de wortelstok van de plant Curcuma Longa. Kurkuma kent vele verschillende namen. Zo wordt dit specerij ook wel; geelwortel, turmeric of koenjit genoemd.
Normaal gesproken neem je dagelijks één tot drie kurkuma-tabletten of -pillen met water in bij de maaltijd. Er zijn ook kurkuma-tabletten en -pillen. Deze tabletten en pillen bevatten geconcentreerd geelwortel-extract.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Kurkuma (ook wel bekend als geelwortel) is een zeer krachtige antioxidant dat ondersteuning biedt aan je lever, spijsvertering en soepele gewrichten. Het kruid werkt zuiverend en is daardoor een goede aanvulling op het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam.
Regelmatig krijg ik de vraag wat het beste is: verse kurkuma, geelwortelpoeder of een curcumine-supplement. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want er is geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen geldt dat verse producten het meeste van hun voedingswaarde bevatten.
Deze dosis kurkuma van 500 mg hoog geconcentreerd extract met 95% curcuminoïden komt namelijk overeen met 32 g kurkumapoeder of 10 eetlepels niet-verhitte kurkuma.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren.