Spelen is zowel voor kittens als voor volwassen katten erg belangrijk. Hiermee stimuleert u lichaamsbeweging en gaat u verveling tegen. Na een fanatiek speelkwartier zult u merken dat de kitten veel rustiger is en lekker gaat liggen of slapen. Daarnaast traint u met spelen het jachtinstinct van de kitten.
Bouw het langzaam op en beloon de kat als hij er rustig bij is. Zo krijgt de kat er een positieve associatie mee. Spelen, aaien, knuffelen, kammen is allemaal aandacht. Zo voorkomt u dat de kat om aandacht gaat vragen op momenten dat het niet uitkomt, zoals bv. 's nachts.
Feromonen. Katten communiceren vooral via geuren en feromonen. Als je heel druk bent en je merkt dat je kat stress ervaart van jouw drukke leven, probeer dan een feromonendispenser op te hangen. De feromonen hebben een rustgevende werking op katten.
Op dat moment vind je jouw nieuwe huisgenootje waarschijnlijk al vrij druk, maar meestal zijn kittens het drukst op een leeftijd tussen de 4 en de 11 maanden. Natuurlijk verschilt dit per kat en of ze in die periode worden gesteriliseerd of niet.
Elf tot veertien jaar (senior) Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 60 tot 72 jaar voor mensen. In deze periode kiezen de meeste katten ervoor om het iets rustiger aan te doen, en zullen routine (meer) gaan waarderen.
Verras je lieve huisgenootje af en toe met iets nieuws om mee te spelen en kies ook bewust voor speeltjes waar jullie samen plezier aan beleven. Je kat gaat het enorm waarderen als jullie samen die momenten delen! Berg speeltjes ook af en toe op en wissel af om ze extra spannend te houden.
Het vaakst komt agressie voort uit territoriumdrang. Katten zijn hele territoriale dieren en zullen hun gebied, hun territorium, verdedigen tegen indringers. Dit kunnen buurtkatten zijn die in de achtertuin komen, maar ook katten die met elkaar in een huis wonen en die geen sociale eenheid vormen, geen vrienden zijn.
Ondanks dat katten dus geen relaties leggen met gedrag en straffen kun je nog altijd wel 'nee' zeggen. Katten begrijpen heus wel dat iets niet mag als jij op semi-boze toon iets corrigeert. Probeer het nooit op een agressieve en heel boze toon te doen want dan is de kans weer groot dat je kat bang wordt.
Beweging. Een van de meest actieve tijden voor katten is de schemering. Uw kitten vindt het fijn als u op dat moment met hem speelt, en zo wordt hij moe voor de nacht. Een andere actieve tijd voor katten is het begin van de dag.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Extract van valeriaan (Valeriana Officinalis) werkt rustgevend, zowel bij mensen als bij katten. Bovendien vinden veel katten de geur van valeriaan heel aantrekkelijk. Zo hebben de zakjes van bepaalde rustgevende theesoorten (kruidenthee) een magnetisch effect op katten vanwege de valeriaan die er inzit.
Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.
Maak een veilige slaapplek: Zorg voor een warme, rustige en afgesloten ruimte waar je kitten kan slapen. Dit kan bijvoorbeeld een aparte kattenmand zijn met een zachte deken.
Waarom kittens huilen
Net als een mensenbaby communiceert je kitten met je door middel van stemgeluiden. Een huilende kitten vertelt je dat ze iets nodig heeft, en wel nu. Je kat zal dit gedrag haar hele leven blijven vertonen, omdat het een effectieve manier is om jouw aandacht te krijgen.
Ook hun behoeften (eten, warmte, bescherming) maken kittens kenbaar aan de moederpoes door te miauwen. Kittens miauwen dus omdat ze contact willen maken en houden met de moederpoes waarvan ze voor zorg en voedsel afhankelijk zijn. Ook wanneer een kitten wil eten, het koud heeft of bang is, zal het miauwen.
Ze zijn wild en volledig ongeschikt als huisdier. Als ze in handen komen zijn ze meestal zeer agressief en kunnen zelfs gevaarlijk zijn! Net als jonge pups, gaan ook jonge kittens in hun nieuwe thuishaven op verkenning uit. Ook een jonge kat moet leren wat hij wel en niet moet en mag.
Een goede manier om je kat te laten luisteren en je kat goed gedrag aan te leren, is door goed gedrag te belonen. Telkens als je kat doet wat wenselijk is, geef je hem een kattensnoepje. Aan slecht gedrag kan je het best niet veel aandacht spenderen. Zeg duidelijk "Nee" en negeer vervolgens het gedrag.
Ongewenst kattengedrag: blazen en grommen
Als je dit hoort, heb je te maken met een angstige kat. Ze probeert zichzelf op te blazen en angstaanjagend te klinken om zich te beschermen. Als ze blaast en gromt dan is dat meestal tijdens gespannen ontmoetingen met andere dieren.
Kattenbaasjes vragen zich soms af of hun kat een soortgenoot als gezelschap nodig heeft. Natuurlijk, het dier is van nature solitair. Toch blijken huistijgers ook eenzaamheid te kennen en vriendschap van een andere kat soms te waarderen.
Spelenderwijs leert een kitten ook de (pijn)grenzen van anderen kennen. Wanneer een kitten te hard krabt of bijt in het spel, corrigeren haar moeder of haar nestgenootjes haar. Om al deze redenen is het belangrijk om in ieder geval 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten te spelen.
Knuffelen met uw kitten
Kittens houden ervan om vastgehouden te worden. Houdt u ze echter te stevig vast, dan raken ze in paniek en zullen zich uit uw handen wurmen. Zet het kitten op uw schoot en aai hem zachtjes. Herhaal dit dagelijks zodat uw kitten het aaien leert te waarderen.
De kus, een teken van respect voor de kat
Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u! De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.