Volgens The Journal of Positive Psychology duurt het minimaal 11 weken voor je over iemand heen bent. Neem gewoon de tijd om te rouwen, ook als het langer dan 11 weken duurt. Oke, je hoeft niet echt alle foto's te verscheuren, maar het is wel goed om de foto's uit je zicht te verwijderen.
Je ego houdt veel liever een relatie in stand in jouw hoofd omdat het dan kan vasthouden aan zijn verhaal. Of deze persoon ook echt in je leven is interesseert hem niet. Iemand moet in ieder geval 'leven' in je hoofd, dan is het voor je ego goed. Daarom wil je ego graag dat jij veel blijft denken aan die ene persoon.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
71 procent van de deelnemers was na ongeveer 11 weken over het ergste verdriet heen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben de neiging om direct door de pijn overspoeld te worden, terwijl mannen deze emoties uitstellen.
Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen. Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je 's nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.
Een bekende 'regel' is dat je gemiddeld de helft van de duur van je relatie nodig hebt om over je ex heen te komen. Waren jullie zes jaar samen? Dan duurt het ongeveer drie jaar voordat je over hem of haar heen bent.
Besef je daarom goed dat de pijn niet normaal is en probeer dit te doorbreken: ga dus niet op zoek naar de pijn. In plaats van hem of haar een berichtje te sturen, kun je beter zijn of haar nummer uit je mobiel gooien. Maak je los van deze persoon en je zult vanzelf zien dat je minder aan je onmogelijke liefde denkt.
Pak foto's, cadeaus en andere spullen die je aan je ex herinneren in een doos of geef ze lekker weg. Koppel je ook online los, op Facebook of Whatsapp bijvoorbeeld. Het geeft rust als je niet steeds geconfronteerd kunt worden met de ander. Later kun je altijd nog kijken of je contact wilt houden of niet.
De reden dat liefdesverdriet zoveel pijn doet
Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten. Er worden een hoop hormonen aangemaakt op het moment dat je verliefd bent.
Vermijd communicatie met je ex
Samen op de bank zitten, in bed liggen, noem maar op. Gewoon dat alles weer is, zoals het was. Maar dit is waarschijnlijk nu net datgene wat je niet moet doen. Je zou hoogstwaarschijnlijk weer in dezelfde valkuilen stappen, en daardoor verder van jezelf af komen te staan.
Je kunt je verliefdheid stoppen.
Om je verliefdheid te stoppen moet je een paar dingen doen. De juiste dingen doen met deze situatie zal er ook voor zorgen dat je niet met dezelfde vaart WEER verliefd wordt. Als je de bron van het probleem niet aanpakt dan zal je weer tegen hetzelfde probleem aanlopen.
Aan iemand denken: als mens doen we niet anders. Onze hersenen beschikken wat dat betreft over een groot spinnenweb, die vol zit met gedachten en gevoelens. Het zijn dunne draadjes die door elkaar lopen en vaak gaan deze gedachten over een bepaald persoon – iemand die in jouw leven is of juist niet meer.
Als je vaak aan je ex denkt, kan dat zijn omdat de breuk een bittere smaak in je mond heeft achtergelaten. En als het zien van je ex met iemand anders je kwaad maakt, is dat niet noodzakelijk omdat je nog van hem of haar houdt, maar gewoon omdat je je afvraagt wat die andere persoon heeft dat jij niet hebt.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
De binding is zo sterk dat hersenscans na een verbroken relatie laten zien dat de fysieke pijngebieden in de hersenen geactiveerd worden. Hierdoor kunnen sommige mensen met liefdesverdriet echt lichamelijke klachten ervaren, zoals misselijkheid, maagklachten en hoofdpijn.
“Mannen ervaren woede en neigen naar zelfdestructief gedrag na een relatiebreuk”, schrijft Morris. “Dit terwijl vrouwen zich eerder depressief voelen en daarom steun zoekt binnen de sociale kring. Je zou daarom kunnen stellen dat vrouwen het verlies beter en constructiever verwerken dan mannen.”
Mannen daarentegen hebben er meer moeite mee. Dat heeft te maken met het idee van een relatie van 'hoge kwaliteit' die ze vervolgens kwijt zijn. Mannen voelen pas later de pijn van hun break-up, omdat ze emoties liever voor hun uitschuiven. Daardoor komt de klap later en ook harder aan.