Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Zo kook je eieren in de waterkoker
Het is niet nodig om het water nog een keer te koken. Wil je een zachtgekookt eitje? Dan wacht je ongeveer 3 minuten na het afslaan van de koker (bij medium eieren). Voor hardgekookte eieren moet je ongeveer 5 minuten geduld hebben.
Ook pasta is gemakkelijk klaar te maken met de waterkoker. Dit werkt beter met waterkokers zonder metalen spiraal op de bodem, want de pasta kan hier makkelijk aan vast te komen zitten. Net als de eieren en groenten vul je de koker met de pasta en vul je deze aan met water.
Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten of eerst het water koken en daar dan kort de eieren in koken. Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil.
Voeg eventueel wat verse groenten toe en je hebt een heerlijke salade! Noodles, aardappelpuree, bouillon… Allemaal reuzehandig te bereiken met behulp van slechts een waterkoker.
De waterkoker is een makkelijke en goedkope manier om je vieze onderbroeken een wasbeurt te geven, zo lijkt het. Dit is ronduit smerig, maar bovendien kunnen er hittebestendige ziekteverwekkers in de waterkoker achterblijven.
Kan ik naast water ook andere vloeistoffen verwarmen in de waterkoker? Nee, de waterkoker is alleen bedoeld voor het verwarmen van water. Gebruik het apparaat niet om soep of andere vloeistoffen of voedsel in potten, flessen of blikken op te warmen.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
Plaats het kommetje in de microgolfoven, leg er en deksel op en verwarm gedurende 1 minuut. Je kan je microgolf best op een lage stand zetten. Moest het eitje dan nog niet klaar zijn na 1 minuut, verwarm je het telkens 20 seconden langer.
Hoe het werkt? Stop je ei in de eierkoker, klap het dekseltje dicht en kies hoe je je eitje wilt hebben. Easy. Bijkomend voordeel: op deze manier een ei koken kost maar 1% van de energie in vergelijking tot een pan met water.
Rijst koken kun je beter in een rijstkoker doen, maar rijst opwarmen gaat prima. Voeg simpelweg een beetje kokend water toe aan afgekoelde rijst, en de smaken komen weer tot leven. Vervolgens kun je allerlei producten toevoegen om er echt een gezond feestmaal van te maken.
Nee!!! De melk (eiwitten) branden aan op het verwarmingselement. De verwarming in een waterkoker gaat veel te snel en te heet. Het gaat ontzettend stinken en schuimen en je bent uren bezig je waterkoker weer schoon en geurvrij te krijgen.
Waterkokers zijn de meest efficiënte manier om water te laten koken. Het kost dus meer energie om een halve liter water op het gasfornuis te verwarmen dan om diezelfde hoeveelheid in de waterkoker te verwarmen. En omdat je zelf het gas moet uitdraaien, staat het vuur vaker onnodig lang open.
Gekookte eitje
Als je een ei verwarmt, door hem in bijvoorbeeld kokend water te leggen, rollen die propjes zich uit tot een soort sliertjes. Die sliertjes hechten zich aan elkaar waardoor er een soort netwerk ontstaat. Dat netwerk vormt het eiwit en eigeel.
De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.
Verwarm een al gekookt ei niet in de magnetron. Dat is de les als je kijkt naar de vele filmpjes op het internet waar mensen in opgewarmde eieren happen. Op het moment dat ze hun tanden erin zetten explodeert het ei met een flinke knal. Hierbij verbrand je niet alleen je mond flink, je kan ook gehoorschade oplopen.
Ei koken in de airfryer
Je hoeft de airfryer niet voor te verwarmen. Zet hem op 120 graden Celsius en plaats de eieren direct in het koude mandje. Stel de tijd in op 10-12 minuten voor het perfect gekookte zachte eitje en op 12-15 minuten voor het perfecte hardgekookte ei.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Als je eieren direct na het koken onder koud water houdt om af te koelen schrikt het ei hier als het ware van. Dit komt door de temperatuurverandering die opeens ontstaat waardoor het eiwit iets krimpt en daardoor loskomt van de schaal. Zo gaat het pellen vaak al een stuk makkelijker!
Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken. Breng vervolgens een pan met water aan de kook (en voeg eventueel een scheutje azijn toe). Zorg ervoor dat de eieren volledig onder water staan.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Kan ik naast water ook andere vloeistoffen verwarmen in de waterkoker? Nee, de waterkoker is alleen bedoeld voor het verwarmen van water. Gebruik het apparaat niet om soep of andere vloeistoffen of voedsel in potten, flessen of blikken op te warmen.
Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.