Heb ik een recept nodig? Ja, u heeft een recept nodig. Oxazepam is sinds 1964 internationaal op de markt.
Je kunt oxazepam niet zomaar zelf kopen, want je hebt hiervoor een recept nodig van de huisarts. Oxazepam werkt rustgevend en ontspant de spieren. De arts kan oxazepam voorschrijven bij slapeloosheid, angst of spanningen en alcoholontwenning. Met het recept kun je oxazepam ophalen bij de apotheek.
Ja, u heeft een recept nodig. Oxazepam is sinds 1964 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de namen Seresta, Seresta Forte en als het merkloze Oxazepam en Oxazepamum.
€ 0,18 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel.
Receptmedicijnen kunt u alleen bij een apotheek kopen. Voor zelfzorgmedicijnen heeft u geen recept nodig. Deze medicijnen kunt ook bij de drogist of in de supermarkt krijgen.
In Nederland is het niet toegestaan om receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. Sommige van de onderzochte webwinkels zijn dan ook duidelijk illegaal, en vragen betaling in cash of met cryptovaluta. Ook drukken ze de klant op het hart de naam van het bedrijf niet te gebruiken bij de bestelling.
Een nieuwe bestelling plaatsen met je recept gaat het meest eenvoudig met de Service Apotheek-app. Dan zie je jouw eigen medicatieoverzicht en vraag je gemakkelijk, snel en veilig herhaalrecepten aan.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon.
Het medicijn is alleen verkrijgbaar op doktersrecept, onder de merknamen Temesta of Lorazepam. Lorazepam werkt door een specifieke neurotransmitter (een chemisch stofje in je hersenen) te stimuleren: GABA.
Oxazepam wordt voornamelijk gebruikt bij klachten met doorslapen en slapeloosheid. Oxazepam moet op een gecontroleerde manier gebruikt worden: bij verkeerd of langdurig gebruik kan lichamelijke en/of geestelijke gewenning, oftewel een verslaving, ontstaan. Daarom is oxazepam alleen verkrijgbaar op doktersrecept.
Antwoord van de apotheker
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Langwerkende slaappillen
Langwerkende benzodiazepinen worden gebruikt voor problemen met doorslapen. Het duurt ongeveer een uur voordat ze werken en het effect houdt 8–12 uur aan. Langwerkende benzodiazepinen zijn: Oxazepam.
€ 0,05 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
De normale dosis bedraagt 1-2 tabletten van 10 mg, 3 tot 4 maal per dag. Bij slaapstoornissen is de normale dosis 10 tot maximaal 50 mg, in te nemen tenminste 1 uur voor het slapen gaan. Men dient met de laagste dosering te beginnen, aangezien de kans op bijwerkingen toeneemt bij hogere doseringen.
Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2023? De geneesmiddelen benzodiazepinen (bijvoorbeeld oxazepam, temazepam, diazepam) worden sinds 1 januari 2009 niet meer vergoed. Deze geneesmiddelen kunnen naast hun werking ook ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Werking van oxazepam
Ook voor dit middel geldt dat je bij langdurig gebruik verslaafd raakt. Het belangrijkste verschil is dat de werking van oxazepam korter is dan lorazepam. Het is na 6 uur helemaal uitgewerkt, beduidend korter dus dan lorazepam.
Gebruik je dit kalmeringsmiddel langer dan twee weken, dan bouw je tolerantie op. Het middel is voor slaapproblemen dan niet meer effectief. Ook werkt het steeds minder versuffend. Zo heb je steeds meer pillen nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken.
Deze medicijnen zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen. De opiaten (pijnstillers als morfine en oxycodon) en benzodiazepinen (rustgevende en angstremmende medicijnen, zoals valium, oxazepam en andere 'pammetjes').
Oxazepam werkt spierontspannend, rustgevend en maakt suf. Het bevordert zo dat u in slaap valt en beter doorslaapt. Dit medicijn is vooral geschikt als u moeite heeft met inslapen en als u verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden. Ongeveer één uur na inname wordt u slaperig en rustig.
Valeriaan is misschien wel de bekendste en meest gebruikte natuurlijke rustgever ter wereld. Het biedt rust bij o.a. examens, als je wat prikkelbaar bent en bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek.
Ashwagandha helpt bij stressvolle situaties, ondersteunt je energieniveau en verbetert je concentratie. Ook valeriaan en citroenmelisse zijn kruiden die veel rust geven. Valeriaan wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om in te slapen, omdat het zorgt voor meer rust in je zenuwstelsel.
Het kan een herhaalrecept zijn als de voorschrijver (arts) dat op het recept heeft gezet, ook wel 'iter' genoemd. Op een voorschrift kan dus vier maal iter staan. Dat betekent vier maal dit recept herhalen. Als dit niet op het recept vermeld staat, is het geen herhalingsrecept.
Wilt u geneesmiddelen via internet bestellen? Op de website www.aanbiedersmedicijnen.nl kunt u zien welke online aanbieders legaal geneesmiddelen aanbieden. Een aanbieder moet aangemeld zijn en vermeld staan op het overzicht om online geneesmiddelen te mogen verkopen en een EU-logo op hun website hebben.