Als je je lavendel al enkele jaren niet hebt gesnoeid, is een radicale snoeibeurt de enige manier om je verhoute lavendel te redden. Dit zal echter niet altijd werken - toch is het altijd het proberen waard! Daarbij wordt de plant bij voorkeur in juni of juli tot 10-15 centimeter boven de grond gesnoeid.
Na de bloei: zodra de eerste scheuten verdwijnen, insnoeien 10 tot 15 cm boven de grond. Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuw gevormde scheuten. Een oudere, verhoute lavendel snoei je best 20 - 25 cm boven de grond in. Dit doe je best met een snoeischaar of haagschaar.
Lavendel water geven
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Als de blaadjes gaan verschrompelen is dit een teken dat hij dorst heeft. Lavendel in een plantenbak droogt sneller uit dan lavendel in de volle grond. De wortels kunnen minder goed zelf op zoek naar water. Geef lavendel in pot daarom 2 keer per week water.
Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen. Als u zorgt dat er altijd een groen toefje aan zit, gaat de plant daar zeker weer uitlopen.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Kan lavendel tegen veel regen? Water – Lavendel kan tegen droge omstandigheden en heeft dus weinig water nodig. Maar tijdens hete dagen kan de plant wel uitdrogen, zeker als je 'm in een pot houdt. Verschrompelende blaadjes duidt op verdroging: geef 'm dan een lekker dompelbadje.
Planten en verzorgen
Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. Lavendel hoef je geen mest en ook geen water te geven. Geef alleen lavendel in pot af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.
Hoe red je je verdrinkende plant?!
Stop onmiddellijk met water geven. Zaak is om de wortels te laten herstellen. Wil je het rigoureus aanpakken, dan haal je de plant uit z'n pot, verwijder je zoveel mogelijk van de vochtige potgrond en vervang je die natte potgrond door drogere potgrond.
Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen.
Als planten te weinig water hebben, zie je dit vaak eerst aan de bladeren. Planten verliezen vocht via hun bladeren, dus als ze te weinig water krijgen gaan die hangen. Dit gebeurt snel bij monstera's en pannenkoekplanten. Extra opletten dus.
DCM Organische Meststof voor Lavendel kan ik zeker aanraden. De meststof bevat organische voedingselementen die geleidelijk vrijgesteld worden volgens de behoefte van de lavendelplant. Daardoor krijgen de planten maar liefst 100 dagen de juiste voeding voor een rustige groei zonder verbrandingsgevaar.
Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.
Wanneer lavendel al een aantal jaar in dezelfde pot staat zul je zien dat de plant wat geler aan het worden is. Dit is een teken dat de tuinplant te weinig voedingsstoffen ontvangt uit de aarde. Het beste is dan om de lavendel plant te verpotten.
Een probleem met lavendel is dat hij bij de veel mensen na een paar jaar te lang, en onderin te houterig wordt. Gevolg? na een paar jaar wordt de plant (of planten) vervangen door nieuwe die na een paar jaar wederom aan de beurt zijn om gerooid te worden.
De lavendel in een lichte en goed doorlatende grond zetten, zorgt voor een uitstekende basis voor de plant. Om optimaal van je lavendel te genieten is er nog meer nodig. Lavendel houdt dus niet van natte voeten, maar dat betekent niet dat de plant helemaal geen water nodig heeft.
Zo verbeter je de grond met eierschalen
Eierschalen bevatten veel kalk. Gebruik ze als de grond in de moestuin aan de zure kant is. Vooral koolsoorten zoals broccoli en spruitjes, maar ook wortels, peulvruchten en sla houden van kalkrijke grond.
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
De steenmarter (Martes foina)
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde.
Lavendel heeft minimaal 6-8 uur dagelijkse blootstelling aan de zon nodig en geeft de voorkeur aan warme en matig droge klimaten, milde winters en zonnige zomers.
Het is erg goed mogelijk om uw lavendel hetzelfde jaar nog een keer te laten bloeien. Door in het najaar de uitgebloeide bloemen af te knippen (lichtelijk snoeien; bekijk hiervoor de video), stimuleert u de lavendel om nog een keer te bloeien.