Rauw vlees zoals filet americain kun je beter niet eten, omdat er bacteriën inzitten die je ziek kunnen maken. Ook kan de parasiet Toxoplasma gondii voorkomen in rauw vlees. De meeste mensen worden niet ziek na besmetting met Toxoplasma gondii, maar deze parasiet kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken.
Zeker niet slank
Door het eerdergenoemde gebruik van mager rundvlees nemen veel mensen aan dat filet americain een relatief slank broodbeleg is. Helaas valt dat behoorlijk tegen! Het probleem zit hem dan ook niet zozeer in het vlees, waar inderdaad niets mis mee is, maar in de saus!
Ook parasieten kunnen voorkomen in het bakje. En van die parasieten kun je toxoplasmose van krijgen. Niet iedereen wordt trouwens even ziek van deze parasiet, dat ligt aan je leeftijd en hoe goed je weerstand is. Maar naast deze parasiet kun je ook lintwormen krijgen van filet americain.
We weten dat filet americain gemaakt wordt van rauw mager rundvlees.
Hoeveelheid eiwit in filet americain:
2,8 gram. in 1 voor snee (20 gram)
Voedingsadviezen bij een te hoog cholesterol
Matig je kaas- en worstinname vanwege de verzadigde vetten. Kies eventueel voor magere vleeswaren (licht gezouten rookvlees, kipfilet, ham, filét americain, rosbief).
De filet americain van het merk Commandeur eindigt als laatst in onze test met een 3,2. De filet americain van Stegeman eindigt niet veel hoger met een 3,3. Winnaar is de filet americain van de HEMA.
Vijf jaar. Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven.
Er zitten 48 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) filet americain.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
De wetgeving heeft "Filet americain", "Steak haché préparé" en "Biefstuk" duidelijk gedefinieerd. Deze bereidingen zijn uitsluitend gemaakt van gemalen, rauw rund- of paardenvlees.
Sommige vleeswaren kun je beter niet meenemen op brood als dit een paar uur ongekoeld blijft. We hebben het dan met name over rauwe vleeswaren als filet american en ossenworst. Rauwe vleeswaren zijn namelijk vleeswaren die sneller bederven.
Een runderlintworm kunt u krijgen door het inslikken van lintworm-blaasjes. U kunt de blaasjes binnenkrijgen door het eten van rauw rundvlees. Denk aan filet americain, rauw gehakt, tartaar en biefstuk dat niet goed doorbakken is. Uit de blaasjes groeit in de darm een volwassen lintworm.
Filet americain krijgt z'n specifieke smaak door de toevoeging van de saus. Deze is meestal van zout, peper, ui en worcestersaus. Maar ook mosterd, mayonaise, paprikapoeder, chilipeper, augurk en kappertjes worden soms toegevoegd.
Je kan filet américain rauw eten als broodbeleg of gebakken als een biefstuk.
Gebruik een stevige, goed sluitende broodtrommel. Geef geen snel bederfelijke vleeswaren zoals rosbief, fricandeau of filet americain mee.
1. Beter pindakaas dan oude kaas. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
Voordelen. Pindakaas bevat een lijst met gezonde ingrediënten. Het is dan ook favoriet onder vele sporters en diëtisten door de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd).
De naam filet americain is afgeleid van het beroemde 'Steak tartaar' (ook wel beefsteak à l'Americain genoemd). Steak tartaar betekent gehakte biefstuk. Hoewel de naam anders doet vermoeden heeft het niets met Amerika te maken. Dus waar komt de naam dan vandaan?
Er zit 3,8 gram vet in 1 voor snee (20 gram) filet americain, waarvan 0,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.