Vissen houden het graag simpel en hebben een hart met slechts één boezem en één kamer. Hun hart laat bloed rechtstreeks van de kieuwen naar het lichaam stromen, alleen op de terugweg passeert het via het hart.
Het hart van een vis
Vissen hebben een hart dat uit slechts twee delen bestaat: één boezem en één kamer. De boezem ontvangt zuurstofarm bloed van het lichaam, en geeft dit door aan de kamer. Vanuit de kamer wordt het bloed naar de kieuwen gepompt; daar wordt zuurstof opgenomen.
Vissen hebben een hart(nr°3)
In de bloedsomloop komt het hart net voor de kieuwen.
Vissen zijn onderdeel van de gewervelden, oftewel dieren met een inwendig skelet en een wervelkolom. Ze hebben ook een zenuwstelsel en hersenen, zoals ook is te zien in onderstaand fragment van het programma 'De Buitendienst' over pijn bij vissen. Qua hersenen verschillen vissen van de mens.
Een van de eigenschappen van vissen is het bezit van vinnen. Vinnen dienen om te zwemmen, zowel om snelheid te maken als om te sturen. Het aantal vinnen verschilt per groep vissen. Rondbekken hebben twee eenvoudige vinnen: een rugvin en een staartvin.
Vissen hebben een beter geheugen dan gedacht wordt
Uit deze onderzoeken blijkt dat de diertjes zich dingen kunnen herinneren, zelfs van meer dan drie maanden geleden. Zo toont onderzoek aan dat goudvissen meer overeenkomsten tonen met zoogdieren dan aanvankelijk gedacht werd.
En dat is gek. Vissen hebben namelijk een heel slecht geheugen: ze kunnen maar drie seconden iets onthouden. Ze zouden na een rondje zwemmen al vergeten zijn waar ze zijn.
"Vele vissoorten zijn in staat tot dezelfde intellectuele prestaties als ratten of muizen." Webster ontdekte dat op grond van een aantal experimenten waarbij hij naging hoe kleine vissen erin slagen te ontsnappen aan grote en gevaarlijke soortgenoten.
Experimenten hebben vervolgens aangetoond dat vissen zenuwuiteinden hebben die pijn detecteren - nociceptoren - en dat deze pijnprikkels worden doorgegeven via de zenuwen. Wanneer de receptoren 'gestimuleerd' worden, verandert het gedrag van een vis. Vissen detecteren dus pijn en dat beantwoordt vraag 1.
Een octopus heeft drie harten
Octopussen hebben niet een, twee maar drie harten. Daarvan is eentje het hoofdhart, dat bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee bijharten pompen de zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart. Reden hiervoor is dat octopusbloed net iets anders is dan mensenbloed.
De blauwe vinvis, de Balaenoptera musculus, is de allergrootste walvis ter wereld. Gemiddeld wordt hij zo'n 25 meter lang en weegt hij liefst 100.000 kilogram. Zijn hart is ook enorm: het is het grootst van alle dieren en weegt ruim 500 kilogram.
Slijmprikken horen bij de oudste dieren op aarde. Ze lijken wat op een slak, maar het zijn toch echt vissen. De dieren zijn uitgerust met vier verschillende harten en vijftien kieuwen.
Deze dieren hebben écht geen hart
O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien.
Harder is een relatief onbekende vis die over de hele wereld voorkomt. Deze vis lijkt op de zeebaars en is te herkennen aan de twee korte gescheiden rugvinnen. Harders eten met name algen en kleine bodemdieren. In totaal zijn er ongeveer 100 soorten harders.
Dit gebeurt aan de hand van drie technieken. Afhankelijk van de boot gebeuren ze alle drie. Bij verstikking worden de vissen na vangst op het droge gehouden, het duurt afhankelijk van de vis tot vier uur voor ze het loodje leggen. Haringen begeven het redelijk snel, al na 35 minuten is de vis dood.
(de meeste vissen dan) een veelheid van geluiden kunnen produceren om met elkaar te communiceren. Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Ter vergelijking: een gemiddeld IQ is 100, en Albert Einstein had een IQ van 160.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.
Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.
Vissen zijn sociaal
Bijvoorbeeld hoe die predatoren herkennen, ontdekken en ontwijken. Uit het gedrag van soortgenoten kunnen vissen de ernst van gevaren afleiden. Maar ze leren ook anderen dingen, zoals de vondst van prooidieren en foerageergebieden.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden. Een matige tot hoge waterhardheid (9-16 dGH) en neutrale tot basische pH (6,5 tot 8,5) is ideaal. Goudvissen kunnen vrij goed tegen schommelingen in de waterwaarden, maar vermijd dit zoveel mogelijk om stress bij de vissen te voorkomen.
De zeilvis, officieel de snelste vis ter wereld, kan in korte cycli snelheden van wel 109 kilometer per uur behalen. Vaak jaagt hij in groepen en gebruikt hij zijn snelheid en indrukwekkende rugvinnen om scholen met sardienen of ansjovis samen te drijven.