In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
Wat betekent het halal-keurmerk? Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
De islamitische regels voor halal slachten zijn in grote lijnen als volgt: het dier moet gezond zijn; de keel van het dier moet met een scherp mes in één keer worden doorgesneden; de slachter moet moslim zijn en bij het doorsnijden van de keel moet de naam van God uitgesproken worden.
Dit gebeurt in 2 stappen. Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden.
Bij de reguliere slacht worden schapen en geiten bedwelmd met een schietmasker of met een elektrische schok. Helaas krijgt het merendeel van de schapen en geiten helemaal geen verdoving toegepast omdat zij geslacht worden als halal vlees. Voor alle warmbloedige dieren geldt: de slacht moet snel en pijnloos zijn.
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Varkens worden verdoofd met een elektrische stroom of koolstofdioxide en raken dan buiten bewustzijn. Bij de elektrische methode worden varkens in een rij gedreven en dat is stressvol. De schok wordt daarna handmatig met een tang op de kop of automatisch met elektroden op de borst afgegeven.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Het slachten en klaar maken van een varken met een geslacht gewicht van 90 kilo zal ongeveer € 90 exclusief BTW kosten. Voor een rund van 350 kg geslacht gewicht zal de prijs rond € 327,- (excl. BTW) zijn.
Het assortiment bestaat uit een range halalkip-, -rund- en -lamsproducten, zoals kipfilet, kippenpoten, runderlappen, rundergehakt, lamsbiefstuk, lamsshoarma en lamsmerguez.
Ja, halal vlees is goedkoper dan gewoon vlees om twee redenen. Ten eerste zijn de meeste moslims hier niet zo rijk. We proberen dus het vlees goedkoper te verkopen. Ten tweede heb ik ook minder kosten in de winkel dan in een Vlaamse slagerij.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.
Is Nederlandse kaas halal? Wel wordt stremsel uit ( halal -)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal. Dus ook het stremsel van op die manier geslachte dieren is halal.
Halal koken is veel minder strikt dan koosjer als het om de bereiding van eten gaat. Maar opletten is geboden! Bakken doe je in olie of margarine van plantaardige oorsprong. Maak je een saus, dan gebruik je een groentefond in plaats van een dierlijke fond als basis.
Welke producten zijn halal? Onder andere groenten, fruit, brood en andere graanproducten, melk, kaas (mits met plantaardig stremsel of stremsel van halal geslacht dier), vlees van halal geslachte schapen, runderen en pluimvee, en de meeste zeevis zijn halal.
Een dier dat ritueel wordt geslacht, lijdt daardoor 1 tot meer dan 3 minuten pijn. Als de halsslagaders meteen goed worden doorgesneden heeft het dier nog zo'n 80 seconden gevoel. Als de slachter vaker moet snijden kan de pijn tot zeker drie minuten aanhouden.
Zelf pluimvee doden / slachten
Er moet een onmiddellijke dood intreden. Het afhakken van de kop van pluimvee leidt niet tot een onmiddellijke dood. Daarom moeten de dieren altijd eerst worden bedwelmd. Bijvoorbeeld door ze ernstig hersenletsel toe te brengen door een krachtige, nauwkeurige slag op de kop.
Dankzij de rituele slacht is het vlees halal (rein) en kunnen zij het vlees eten. Ook moslims eten geen varken. Voor de rituele slacht dienen zij voor een reine slachtplaats te zorgen en is het van belang dat de slachter zorg draagt voor het welzijn van het dier.
De hanen worden op een leeftijd van 13-15 weken geslacht. Deze slachtleeftijd heeft een reden. De haantjes gaan op een leeftijd van ongeveer 15-16 weken puberen en door de hormonale verandering wordt het vlees dan minder mals.
Een vleesvarken wordt beschouwd als 'slachtrijp' wanneer het rond de 118 kg weegt. Het dier is dan ongeveer achtentwintig weken oud.
Doorgaans worden dikbilmoeders na twee à drie keizersneden afgevoerd naar het slachthuis, op een gemiddelde leeftijd van zes à zeven jaar. De meeste mannelijke kalfjes worden vetgemest tot de leeftijd van ongeveer twee jaar en vervolgens geslacht.
Roken is verboden te nuttigen en te verkopen. Haram. Roken is een zonde. Stop ermee en vraag vergeving aan Allah.
Producten als chocola, taart, ijs en pudding kunnen weipoeder bevatten. Ook deze producten zijn daarom niet altijd halal. Weipoeder is namelijk een bijproduct van de productie van kaas. Wanneer kaas wordt gemaakt, wordt er stremsel aan de kaas toegevoegd.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.