Om het maar direct duidelijk te zeggen: nee. Spinnen of insecten eten tijdens je slaap is een broodje aap verhaal. Spinnen en insecten zijn koudbloedig en kunnen je lichaamswarmte opmerken. Voor een spin of insect is er geen reden om in je mond te kruipen en ze zullen dat ook niet doen.
Je eet een halve kilo insecten per jaar
We eten elk jaar een geschatte 0,5-1 kilo insecten die in ons eten zitten. En die kleine dieren zijn moeilijk te ontwijken. Vliegenlarven, bladluizen, larven en mijten zitten graag op het groente en fruit dat in smoothies zit of in je koelkast ligt.
Sommige onderzoeken spreken zelfs van 12. Maar klopt dit verhaal eigenlijk wel? Goed nieuws: volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Scientific American, eten we er geen één. Nul spinnen per jaar.
Spinnen hebben geen interesse in mensen en zullen zich meestal niet in de buurt van onze mond begeven. Bovendien zullen de meeste mensen wakker worden als ze iets in hun mond voelen, ongeacht of het een spin is of niet. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs om te suggereren dat mensen spinnen eten in hun slaap.
Spinnen kruipen namelijk alleen naar plekjes die zij als veilig beschouwen. Jouw ademhaling, gesnurk en bewegingen zorgen ervoor dat een spin jouw mond juist hartstikke eng vindt en er dus liever ver bij uit de buurt blijft.
Hoeveel spinnen er in een gemiddeld huis zitten, weten we niet. Hier is voor zover we weten in Nederland nog nooit onderzoek naar gedaan. Maar het is wel waarschijnlijk dat er in ieder huis een paar honderd spinnen zitten. En als er een spinnennest in je huis uitkomt, heb je er zomaar een paar honderd bij.
Zo'n spin komt nooit alleen, zijn altijd met z'n tweeen? "Nee, spinnen zijn eigenlijk hele solitaire dieren die onafhankelijk van elkaar leven. Als er meerdere spinnen op één plek te vinden zijn betekent dat eventueel dat er meer voedsel te vinden is."
Dan volgt een rekensom: een spinnetje eet dagelijks zo'n tien procent van zijn eigen lichaamsgewicht (tenzij het een woestijnspinnetje is; die leven wat spartaanser dan hun soortgenoten, maar dat terzijde).
Kikkers, padden, muizen, mieren en zelfs apen lusten wel eens een spinnetje. De mens. -Sommige gifstoffen die landbouwers en tuinders gebruiken veroorzaken ook regelmatig de dood van insecten en spinnen.
Spinnen leggen eitjes, als ze dat dan gaan doen, doen ze dat in een extra dik spinnenweb. Ze leggen tussen de 100 en 200 eitjes per keer. Die leggen ze allemaal op het web daar maken ze een grote bol van, dat noemen we een eipakket. Het duurt ongeveer twee maanden voor dat het eipakket opengaat.
Slikken doen we zeer vaak: speeksel wordt overdag twee maal per minuut weggeslikt en tijdens slaap ongeveer eenmaal per minuut.
Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut. Slikken is voor een groot deel een reflexmatig proces.
Hoeveel kost een vogelspin? De aankoopprijs van een vogelspin begint bij 12 euro, maar grotere en meer bijzondere exemplaren kosten natuurlijk veel meer. De aankoop van een terrarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Tachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie insecten. In de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten, vooral als seizoensproduct. Het gaat om rupsen, sprinkhanen, keverlarven (bijvoorbeeld meelwormen), maar ook om bijen en wespen, wantsen, termieten, mieren, cicaden, en vliegjes.
Er mag dus één rattenhaar in 100 gram pindakaas zitten. Dat zijn er dus een paar per pot. Er mogen trouwens ook nog restanten in zitten van 30 insecten, larven, maden en torren.
In Europa zijn we nog niet zo ver, maar insecten zijn een duurzame vervanger voor vlees. Het 'vlees van de toekomst' dus. Diverse studies wijzen uit dat de kweek van insecten beter is voor het milieu, dan de productie van vlees.
Spinnen zijn er in verschillende soorten en deze spinnensoorten worden niet allemaal even oud. De spinnen in Nederland worden ongeveer 1 of 2 jaar oud. De kruisspin leeft bijvoorbeeld maar 1 jaar. De vogelspin, de Tarantula, kan wel 20 jaar oud worden!
Spinnen hebben blauw bloed
In tegenstelling tot mensen hebben spinnen blauw bloed. Er is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor. Bij mensen hecht het zuurstof in het bloed aan een molecuul dat ijzer bevat, wat ons bloed de kenmerkende rode kleur geeft.
Spinnen hebben geen tanden en kunnen dus ook geen lekker stukje vlees verorberen. Maar met hun gif maken ze hun prooi – een vlieg of mug bijvoorbeeld – vloeibaar, en dat sapje zuigen ze dan op. 6. Spinnen kunnen niet vliegen, maar ze laten zich soms wel – en dat soms tot 1 km hoog – meevoeren door de wind.
Met een gewicht van 175 gram is de goliath de grootste spin op aarde, gemeten naar gewicht – en niet naar spanwijdte van de poten. De grote spin is niet agressief, maar kan bijten als hij zich bedreigd voelt. Zijn gif is echter vrij ongevaarlijk voor mensen.
Vocht is een ander verhaal, dat moeten ze uit de lucht halen of uit hun prooi. 'Ik heb ook weleens gezien dat een spin zijn pootje in een druppel gemorste melk stak om te kijken of dat drinkbaar is. Dus als je iets morst op de vloer, dan kunnen ze daar ook van drinken. Veel vocht hebben ze overigens niet nodig.
De grootste spin ter wereld is volgens Guinness World Records een mannelijke Goliathvogelspin die in 1965 werd aangetroffen in een regenwoud in Venezuela. De spin was in omvang 28 centimeter groot. Ook het record van grootste jachtkrabspin had Charlotte, was ze opgemeten, helaas aan haar voorbij moeten laten gaan.
Ja. Als de Goliath spin (Theraphona leblondi of Goliath bird-eater) zich bedreigd voelt, maakt ze een zeer luid sissend geluid dat op het blazen van een kat of een slang lijkt. Het geluid komt echter niet uit de mond, maar ontstaat doordat de spin de haren op haar poten tegen elkaar wrijft. Dit noemt men striduleren.
Roy Kleukers van EIS-Nederland vertelt: “Spinnen zullen een val (al dan niet via een mensenhand) uit een slaapkamerraam zeker overleven. Door hun lichte gewicht, platte lichaam en vele haren en stekels maken ze niet veel snelheid en komen ze zacht neer.”
Het lijkt misschien als of er in de herfst meer spinnen zijn dit is echter niet het geval, je ziet ze alleen veel meer. Doordat de winter begint aan te breken bivakkeren de spinnen zich weer binnen in uw huis. In de lente en de zomer zijn de spinnen het liefst buiten.