De helft van de mensen met MS heeft wel eens oogproblemen. Oogzenuwontstekingen en dubbelzien zijn de meest gehoorde klachten op dit vlak.
De verschijnselen variëren nogal: sommigen beschrijven een waas voor hun ogen, zien dubbel, hebben moeite met het zien van diepte, zien een donkere vlek of missen bepaalde kleuren. Ook kunnen pijn, jeuk of hangende oogleden voorkomen. Meestal gaat dit weer over.
De ziekte MS begint meestal (in 80% van de gevallen) met 'schubs'. Bij een schub ontstaan vrij plotseling neurologische klachten die minstens 24 uur aanhouden. Een schub wordt meestal gevolgd door een remissie.
Om de diagnose MS te kunnen stellen is dus aanvullend onderzoek nodig. Dit gebeurt door een MRI-scan te doen en vaak ook een ruggenprik. De onderzoeken VEP, SSEP en MEP zijn minder vaak nodig: Motor Evoked Potential (MEP)
Een van de eerste symptomen van MS blijkt vaak een probleem te zijn met het gezichtsvermogen. Dit kan zich uiten in de vorm van het tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen of in dubbelzien. Problemen met het gezichtsvermogen, herstellen goed bij de meeste mensen met MS.
Vitaminegebrek, zoals een ernstig B12 te kort kan MS-achtige klachten veroorzaken. Daarnaast zijn er zijn verschillende infectieziekten die ook ruggenmergontstekingen kunnen veroorzaken, onder andere de ziekte van Lyme. Reumatische ziekten kennen ook soms neurologische complicaties en kunnen sterk lijken op MS.
Doordat lichaam en geest oververmoeid zijn, heb je een lagere weerstand en ben je vatbaarder voor ziektes. Bovendien kan het hebben van stress een trigger zijn voor MS.
MS begint meestal tussen het 20ste en 50ste levensjaar, maar het kan ook bij kinderen en ouderen voorkomen.
Veel voorkomende klachten zijn: verminderd gezichtsvermogen, vermoeidheid, stoornissen in het gevoel, minder kracht in armen of benen, stuurloosheid, moeite met toiletgang of moeite met praten. De klachten van een schub herstellen meestal vanzelf, maar dat heeft tijd nodig, variërend van dagen tot weken.
In de oogzenuw lopen kleine bloedvaatjes die de oogzenuw van bloed voorzien (de arteriën ciliaris posterior brevis). Een infarct ontstaat door een tijdelijke of blijvende afsluiting van deze bloedvaatjes. Bij een infarct van de oogzenuw komt er te weinig zuurstof in de zenuw (“ischemie” genoemd).
Opticusatrofie heeft een verandering in het zien tot gevolg. Afname van het scherpe zien, wazig zien, uitval van gezichtsveld, verminderd contrastzien, afwijkend kleurenzien, een zekere mate van kokerzien en afwijkende pupilreacties zijn verschijnselen die in meerdere of mindere mate aanwezig zijn.
Visuele sneeuw is een voorbijgaand of blijvend visueel symptoom waarbij patiënten een sneeuwachtig patroon zien in het blikveld (ruis of sneeuw zoals op de televisie wordt gezien bij een storing). Dit bevindt zich in delen of in het gehele gezichtsveld. Het is beter zichtbaar op een donkere achtergrond.
Op de lijst van meest voorkomende symptomen bij multiple sclerose (MS), staan migraineaanvallen doorgaans niet vermeld. Toch blijkt uit onderzoek dat mensen met MS dikwijls last hebben van bepaalde hoofdpijnklachten zoals migraine.
De klachten en afwijkingen wijzen op MS of op een MRI zijn minstens twee afwijkende plekken (laesies) op specifieke locaties in je hersenen en/of ruggenmerg te zien. De ziekte gaat gepaard met minstens twee terugvallen (relapses, schubs) en verbeteringen (remissies).
Spasticiteit: dit kan zorgen voor problemen met lopen. Balans: problemen met de balans resulteren vaak in een soort dronkenmansloop. Dit wordt ataxie genoemd. Sensorische beperking: sommige mensen met MS hebben zo'n doof gevoel in hun voeten, dat ze de vloer niet kunnen voelen of niet weten waar hun voeten zijn.
Mensen met MS sterven evenals mensen die geen MS hebben meestal aan dezelfde ziekten: zoals bijvoorbeeld aan kanker of hart- en vaatziekten. Uitgezonderd zeer ernstige gevallen van MS (en dit komt maar zelden voor) zijn de vooruitzichten voor de lange termijn voor mensen met MS over het algemeen gunstig.
Wat is er te doen aan concentratie- en geheugenproblemen bij MS? Als gevolg van deze problemen kan het geheugen minder worden en dan vooral de herinnering aan recente zaken; het 'korte termijn geheugen'. Soms is het een gevolg van concentratieproblemen, bijvoorbeeld omdat je gespannen bent, vermoeid of terneergeslagen.
MS is geen dodelijke ziekte. Het is een chronische, progressieve aandoening die vaak levenslang zorg dan wel medicatie behoeft. De levensduur van de meeste mensen met MS wijkt, afhankelijk van de vorm, nauwelijks af van gezonde mensen.
De oorzaak van MS is onbekend, maar algemeen wordt aangenomen dat MS ontstaat door een samenspel van genetische en omgevingsfactoren.
Er zijn geen voedingsmiddelen waarvan aangetoond is dat ze slecht zijn voor mensen met MS. Er zijn dus geen 'verboden' voedingsmiddelen. Het gaat uiteindelijk om het gehele voedingspatroon waarin ook wel eens ruimte kan zijn voor iets minder gezonds. Uiteraard met mate.
Stress. Horen dat je een chronische ziekte zoals MS hebt, kan een nieuwe bron van stress vormen. Maar er zijn ook andere bronnen, bijvoorbeeld je werk, persoonlijke relaties of financiële problemen die veel stress kunnen veroorzaken. Wanneer teveel stress optreedt, kunnen je MS-symptomen verslechteren.
Broers of zussen van iemand met MS lopen meer risico op het krijgen van MS. Voor hun is de kans twee tot vier procent groter. Voor tweelingbroers en -zussen is dat nog groter: vier procent bij twee-eiige. Eeneiige tweelingen lopen een risico tot 27 procent.
Dit neemt niet weg dat ook bij de langzame PSMA er op den duur aanzienlijke invaliditeit kan ontstaan in verband met de uitgebreidheid van het aantal aangedane spieren. Net als bij ALS blijven andere zenuwbanen zoals de gevoelsbanen intact. Bij een deel van de patiënten kan PSMA na maanden of jaren overgaan in ALS.