Ja, je kunt rijst koken in de magnetron! Doe daarvoor de rijst met ongeveer 2 keer zoveel water in een magnetronbestendig bakje of schaal. Dek goed af en verwarm ongeveer 10 minuten op de hoogste stand of net zo lang tot er kleine gaatjes in de rijst zitten waar stoom uit ontsnapt.
Is kant-en-klare rijst gezond? Onze kant-en-klare rijst is in principe net zo gezond als normale rijst. Misschien nog wel gezonder zelfs, want door de rijst te stomen in plaats van te koken blijven de vitamines en mineralen beter behouden.
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, vis en kip. Ook handig voor het opwarmen van maaltijden of het ontdooien van diepvriesproducten.
Denk aan: Ras el Hanout, groenten, tonijn uit blik, gerookte kip, of peulvruchten. Rijst koken kun je beter in een rijstkoker doen, maar rijst opwarmen gaat prima. Voeg simpelweg een beetje kokend water toe aan afgekoelde rijst, en de smaken komen weer tot leven.
Rijst koken in de airfryer? Dat kan ook! Doe de rijst dan in het bakaccessoire en giet deze onder met warm of kokend water in de juiste verhouding. Zet de airfryer op 200 graden en kook de rijst vervolgens in 20-25 gaar.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Echt veel kosten besparen doe je namelijk niet door de magnetron te gebruiken. Het gasverbruik in de keuken is slechts drie tot vijf procent van het totale verbruik in huis. "Dus ondanks het wel efficiënter is en minder energie verbruikt, scheelt het niet heel veel op je totale rekening", zegt Donat tegen EditieNL.
Reken ongeveer 75 gram ongekookte zilvervliesrijst per persoon. Een koffiekopje is een goede maat per persoon of gebruik het Eetmaatje. Het koken in water maakt de zilvervliesrijst ongeveer tweeënhalf keer zo zwaar. 75 gram ongekookte rijst wordt dus 200 gram gekookte rijst.
Op het fornuis: doe de rijst samen met kokend water (of bouillon) en een snuf zout in de pan en breng aan de kook. Zet een deksel op de pan en laat de rijst 12 minuten op laag vuur garen of tot alle vocht geabsorbeerd is en de rijst gaar is.
Je kookt toch ook geen pasta zonder dat je zout in het water doet? Hetzelfde geldt voor rijst. Het zout haalt alle smaken in de rijst omhoog en transformeert de neutrale korrel naar een gerecht waarvan je niet kan stoppen met eten.
Rijst opwarmen in de magnetron is heel makkelijk … en snel! Doe de gekookte, koude rijst samen met een vochtig keukenpapiertje of eetlepel water in een magnetronbestendig bakje met de deksel erop. Verwarm één minuut op de hoogste stand, roer door en verwarm nog een keer een minuutje op maximaal vermogen.
Is rijst bewaren gevaarlijk? Rijst bewaren is in principe niet gevaarlijk, zolang je het maar op de juiste manier bewaart. Dat houdt in dat je de rijst dus snel moet afkoelen en vervolgens in de koelkast of vriezer zet. Op die manier rem je de groei van bacteriën en is het veilig om later nog te eten.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Water in een glas, mok of kop. Hoe je het ook verpakt, het is gevaarlijk. Water zal in de magnetron namelijk té warm worden. Wanneer je het vastpakt en beweegt zal het 'uitbarsten' en al kokend over je heen spatten.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Het antwoord is kort en simpel: Nee. Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen.
Als de rijst te kleverig of gomachtig is, betekent dit dat de rijst te gaar is. Giet na het uitlekken van de rijst een lichte stroom koel water over de zeef of het vergiet. Maak de rijstkorrels voorzichtig los met je vingers.
Soorten rijst
Witte rijst kunt u het beste wel wassen, bruine rijst niet. Om bruine rijst, ook wel zilvervliesrijst of volkorenrijst genoemd, zit nog een vliesje. Hierdoor schuurt de rijst minder bij het vervoeren, waardoor er weinig zetmeel loskomt.
Rijstwater is niet alleen goed voor je huid, haar en darmen. Vanwege de vitamines en mineralen in het water kun je het ook gebruiken als plantenvoeding! Vang het water dus op, doe het in een gietertje voor sterke en gezonde planten. Ook gebruiken ze het in Azië om je kleren mee te behandelen.