Zelf honing maken is – in tegenstelling tot sommige mensen denken – helaas niet mogelijk. Wat men wel doet om honing na te maken is suikerwater maken, dit kleuren met bijvoorbeeld citroen om het vervolgens dikker te mater door het water te laten verdampen op een laag vuurtje.
In de honingfabriek worden de honingraten één voor één door een machine gehaald. De machine schaaft de waslaag van de cellen die vol met honing zitten. De laatste restjes doen ze met de hand. Dan gaan de honingraten in een soort centrifuge.
Honing wordt door bijen gemaakt van nectar uit bloemen. De nectar wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing. Er is vijf kilo nectar nodig voor een kilo honing, omdat nectar 80% water bevat, en honing maximaal 20%.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden. Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Een bijenkolonie produceert tussen 25 en 50 kilo honing per jaar. Een honingbij bezoekt 2 miljoen bloemen om een 1/2 kilo honing te produceren.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren. Wel bevat honing iets minder calorieën dan suiker, wat honing tot een interessante suikervervanger maakt. Dit lagere gehalte aan calorieën komt door de samenstelling: honing bevat veel meer water, waardoor de suikers verdund worden.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Er is maar één enkel simpel antwoord op deze vraag: NEE! Hoewel wespen – net zoals bijen – nectar drinken, zijn ze fysisch niet in staat om deze om te zetten in honing. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ze niet van honing houden: soms stelen wespen grote hoeveelheden honing uit bijenkorven.
Het kan ongeveer 7 dagen tot 2 maanden duren voordat bijen hun honingraat kunnen maken. In ongeveer 7 dagen vanaf de vroege opbouw en intrek, kunnen honingbijen 1 tot 3 pond honingraat in de structuur toevoegen.
Hoe word je imker
Gedurende het eerste jaar beslist u of u zelf een bijenvolk wilt en dus imker wilt worden. Traditioneel krijgt u het eerste volk geschonken en gaat u samen met een mentor in de praktijk aan de slag om zo de kneepjes van het vak te leren beheersen. Na afloop van de cursus ontvangt u een diploma.
Dus om zeker te zijn dat honing het predikaat biologisch verdient moeten bijen op minimaal drie kilometer afstand leven van de gangbare landbouwgrond. Volgens Theo kun je daarom het beste honing kopen die afkomstig is uit landen met veel aaneengesloten natuurgebieden, zoals Frankrijk, Polen en Duitsland.
Volgens de definitie van honing mag niets aan honing worden toegevoegd of onttrokken. Bij de meeste vormen van fraude is de imker zich voldoende bewust van het feit dat hij een natuurlijk product aan het vervalsen is. Zo valt het verdunnen van honing met water of suikersiroop na de oogst absoluut niet goed te praten.
Het belangrijkste verschil met gewone honing is dat rauwe honing koud geslingerd is, dus niet verhit is geweest. Naast koud slingeren mag de honing ook in het verdere proces niet meer verwarmd worden boven de 40 graden Celsius, omdat anders de goede enzymen afbreken.
Honing is rijk aan glucose, wat je lichaam helpt om de productie van het aminozuur orexine (een hormoon dat slaperigheid tegen gaat) te stagneren.
Waar een lepel honing nemen voor het slapengaan goed voor is. Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Honing helpt niet bij het afvallen. Het bestaat voornamelijk uit suiker en als er íets is wat we willen vermijden als we willen afvallen, dan is het wel suiker.
Kortom: reden genoeg om af en toe wat honing aan je thee toe te voegen! Maar doe dit niet als de thee nog heet is: als honing namelijk boven de 40-45 graden verwarmd wordt, dan worden de bijzondere enzymen vernietigd en gaan eigenlijk bijna alle gezondheidsvoordelen verloren.
Honing kan sporen bevatten van de bacterie clostridium botulinum. Deze bacterie leeft normaal gesproken in de grond en kan via de pootjes van een bij in honing terechtkomen. De bacterie maakt de giftstof botuline aan, die al in kleine hoeveelheden erg giftig kan zijn.
Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning). Maar neem er ook weer niet te veel van op, want honing is een vorm van suiker. Havervlokken zijn vezelrijk en daarom gunstig voor de verwijdering van gifstoffen. Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren.
Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen. De honing in de supermarkt is vaak warm geslingerd of gepasteuriseerd.
Begin met een kleine hoeveelheid honing: voeg een theelepel of minder honing toe aan je koffie en pas aan naar smaak. Je kunt altijd meer toevoegen als dat nodig is, maar het is moeilijk om zoetheid te verwijderen als het eenmaal is toegevoegd.
HoningEen product dat veel mensen kennen en in huis hebben, maar het is niet algemeen bekend dat het een rustgevende werking heeft. Honing bevat een hoge dosis tryptofaan, een aminozuur dat gevoelens van onrust tegengaat.