In en op je lichaam zitten zo'n honderd miljard micro-organismen; honderden verschillende soorten bacteriën, schimmels en virussen. Op de huid, in de mond, in de vagina, en vooral in de darm. Samen vormen ze het microbioom.
Op en in jouw lichaam leven ruim 100 duizend miljard microben. Dat is tien keer meer dan dat je cellen in je lichaam hebt en 14.000 keer het aantal mensen op aarde.
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. En hoewel u dat op het eerste gezicht niet ziet, is het een drukte van belang. Want op onze huid leven miljoenen beestjes. Ook op de huid in ons gezicht leven bacteriën en gisten, schimmels en mijten.
Bij mensen zijn 2 Demodex soorten actief:
Demodex Folliculorum (DF) en 2. Demodex Brevis (DB). DF zijn in de kleine haarfollikels te vinden en leeft van huidcellen en DB bevindt zich hoofdzakelijk in de talgkliertjes en voedt zich met de talg.
Je mond zit vol micro-organismen. Er leven allerlei schimmels, archaea en virussen en wel 700 soorten bacteriën. De meeste zijn onschadelijk. Of helpen zelfs je mond gezond te houden.
De onderzoekers berekenden hoeveel bacteriën van de ene mond naar de andere overgaan tijdens een intieme kus. Ze schatten dat per 10 seconden durende zoen ongeveer 80 miljoen bacteriën van eigenaar verwisselen.
1 De meeste van deze microben leven in het spijsverteringskanaal, waar de aantallen hoger worden naarmate men dichter bij het rectum komt. Maar ook elders in en op het menselijke lichaam zijn er microbiële gemeenschappen, zoals op de huid, in de neus, de vagina en de mond.
Samenvatting. De aandoening die bekendstaat als parasietenwaan, infestatiewaan of het Ekbom-syndroom is de beleving van de patiënt dat er beestjes of parasieten op of in zijn huid leven, en soms ook in zijn leefomgeving.
Demodex is een familie van zeer kleine mijten die in haarzakjes leven. Bij mensen wordt deze mijt zeer algemeen aangetroffen, vooral in het gelaat op de plekken waar veel talgklieren aanwezig zijn (voorhoofd, neus, uitwendige gehoorgang, wangen). Ook bij wimpers worden ze vaak aangetroffen.
Vooral op het gezicht vind je veel olieproducerende poriën waaruit haren groeien, en dus ook veel mijten. De grootste verrassing is misschien wel dat onze poriën een thuis bieden aan minstens twee soorten mijten, allebei uit het geslacht Demodex.
Net als bacteriën en gisten worden ook mijten op de huid van de meeste (volwassen) mensen aangetroffen. Het gaat daarbij om twee soorten uit de Demodex-familie die in de haarzakjes en talgklieren leven, respectievelijk de Demodex folliculorum en Demodex brevis. In principe heb je geen last van al deze 'beestjes'.
Je bed is ineens niet meer die plek voor rust, maar een plek van jeuk en kriebelende beestjes. Het kunnen verschillende beestjes zijn zoals spinnen, bedwantsen, vlooien of huisstofmijt. Het is tijd die beestjes in bed de deur te wijzen en je bed weer van jou te maken.
In je mond leven ongeveer tien miljard bacteriën verdeeld over 700 verschillende soorten. Net als de rest van het microbioom is de mondmicrobiota uniek per persoon. De samenstelling is afhankelijk van temperatuur, leeftijd, zuurgraad (pH) en je speeksel.
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze remmen een eiwit dat een belangrijk is bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers.
Waarom desinfecteren? Door te desinfecteren worden 99.9% van de micro-organismen gedood. Een must! Zeker in situaties, ruimtes en op oppervlakken waar hygiëne juist erg belangrijk is.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van zestig graden niet. Door textiel zoals beddengoed en kussens, op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood en de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Mijten zijn kleiner dan 1 mm en hiermee haast onzichtbaar voor het blote oog. Ze lijken op kleine spinnetjes en hebben een bol lijf met acht poten. In Nederland komen veel soorten mijten voor. Sommige zijn vervelend voor de mens en zuigen bloed.
Dit is een klein beestje dat je niet met het blote oog kunt zien. De mijt graaft gangetjes in de oppervlakte van je huid en legt daar eitjes. Je huid geeft vervolgens allergische reactie op de mijt, waardoor je jeuk krijgt.
In het matras, dekbed en hoofdkussen leven gemiddeld tien miljoen beestjes, variërend in grootte van een kwart tot zes millimeter. Het zijn vooral twee soorten die uitermate goed gedijen in onze bedden: huisstofmijt met een gemiddelde lengte van 0,3 millimeter en bedwantsen, die een stuk groter zijn.
Beestjes in bed voorkomen
Laat af en toe het raam eens open staan, zodat het niet te vochtig is en was je beddengoed om de twee weken op 60 graden. Behandel je huisdier af en toe met antivlooien middel en let op vakantie goed op of er geen bedbeestjes zijn, zelfs in dure hotels.
De juiste voeding draagt bij aan het verbeteren van uw darmflora. Denk aan voldoende vezels, gefermenteerde producten en een gevarieerd eetpatroon. De volgende voeding draagt bij aan gezonde darmen: Kruiden en specerijen: denk aan kurkuma, gember, kamille en knoflook.
Thiomargarita namibiensis is een gramnegatieve kokkenbacterie, die is gevonden in de oceaansedimenten van het continentaal plat van Namibië. Het is de grootste bacterie ooit ontdekt en in het algemeen 0,1 tot 0,3 mm (100 tot 300 µm) breed, maar soms wel tot 0,75 mm (750 µm).
Delen via: Een nieuw ontdekte bacterie die in Caribische mangroven leeft, kan 2 centimeter groot worden. Dat is 5000 keer groter dan veel andere microben.