Tomaat is licht zuur van smaak en heeft eveneens een ontzurende werking. Dat zorgt vaak voor verwarring. Voedingsmiddelen met een zuuroverschot zijn geconcentreerd en rijk aan calorieën. Ze bevatten veel voedingsstoffen (eiwit, vet, koolhydraat) en weinig water, met uitzondering van vlees.
Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Sterk ontzurende groenten zijn bijvoorbeeld asperges, bloemkool, broccoli, courgette, erwten, spinazie, sla, komkommer en rode kool.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
Door de verzuring daalt de belastbaarheid van de weefsels en ontstaat er tal van klachten zoals allergieën, infectiegevoeligheid, huidproblemen, haaruitval, jicht, reumatische klachten, gewrichtsproblemen, spierkrampen, hart- en vaatklachten, osteoporose.
Actief Ontzuren
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Onder andere citroengras, pepermunt, citroenmelisse en zink zijn vaak aanwezig in ontzurende kruidenthee. Hoewel we ontzurende kruidenthee bestempelen als een theesoort, komt er eigenlijk geen thee aan te pas. Om het drankje te bekomen, worden er geen bladeren van de theestruik gebruikt.
Tevens heeft te veel cafeïne een negatief effect op de opname van kalium, calcium en magnesium. Koffie is daarnaast ook een sterk 'verzurend' voedingsmiddel. Verzuring van je lichaam kan bijdragen aan diverse gezondheidsklachten. Denk aan vermoeidheid of chronische ziekten.
Voedingsmiddelen kunnen base- of zuurvormend zijn. Bij zuurvormend denk je misschien aan citroenen of andere zure etenswaren zoals zuurkool of azijn.
Er zijn veel mensen die beweren dat hun jicht verergert na het eten van tomaten. Recent onderzoek uit Nieuw-Zeeland bevestigt dit. De onderzoekers hadden meer dan 2000 mensen met klachten van jicht ondervraagd naar vermoedelijke triggers van hun jicht.
Een normale pH in tomaten is 4.0-4.5 en hoe lager de pH, hoe scherper en zuurder het fruit.
Limoen is met een pH van 2,1 (voor zover bekend) de zuurste vrucht die er is.
Door korte pauzes in te lassen en je ademhaling te normaliseren, neemt de balans in de spieren snel weer toe. Blijf wel dribbelen, want daardoor worden afvalstoffen makkelijker door het bloed afgevoerd.
Te veel inname van zuurvormende voeding (vlees, kaas, koffie, alcohol) Te veel inname van geraffineerde suikers (witte suikers aanwezig in bijna alle patisserie, pasta's enzovoort) Te weinig inname van basenvormende voeding (fruit, groenten) Stress: daardoor breekt het lichaam veel cellen af en komt er urinezuur vrij.
We hebben ook verzurende voedingsmiddelen nodig voor balans. Wat we kunnen doen is kiezen voor voedingsstoffenrijke verzurende opties zoals kikkererwten, walnoten, pistaches en havermout ….
Magnesium staat bekend om het verwijderen van zure afvalstoffen uit het lichaam. Magnesium ondersteunt daarbij meerdere processen in het lichaam als deze verstoord zijn. De pH-test strips zijn bedoeld om dagelijks je pH-waarde te meten in speeksel of urine.
Wat verzuurt ons lichaam? Voeding, overmatige spierbelasting, stress en medicijnen produceren na verbranding zure afvalstoffen. Het lichaam moet de afvalstoffen kwijt om de zuurgraad van het bloed constant te houden.
Met de pH, of zuurgraad, wordt aangegeven hoe zuur of basische een oplossing is. De pH loopt van 0, heel zuur, tot 14, heel basisch. Als de pH lager is dan 7 is een oplossing zuur, als de pH hoger is dan 7 is een oplossing basisch. Als een stof een pH heeft van 7,0 is de oplossing neutraal.
Ook fruit zoals citroenen, limoenen, grapefruits en appels staan bekend om hun ontzurende werking. Daarnaast kunnen kruiden en specerijen zoals kurkuma, gember en kaneel helpen om de zuurgraad in het lichaam te verlagen.
Ontzuren met thee; Alka thee is de favoriet
Hiermee neutraliseer je dan de opgeslagen zuren. Kruiden zoals venkel, paardenbloem, driekleurig viooltje en maté bladeren hebben die krachten en zijn in de Alka Thee verwerkt .
Onder licht basische voeding valt onder meer quinoa of avocado's. Zeer basische voedingsmiddelen zijn de meeste groenten, kruidenthee of bepaalde fruitsoorten zoals citroenen.