De valse wolfspin maakt niet zoals een kruisspin een web om insecten te pakken, maar jacht op de grond op zoek naar insecten. Ook andere spinnen, zoals een huisspin staat op het menu. Overdag schuilt het dier in huis, onder stenen of boombast.
Ze hebben hun oorsprong rond het Middellandse Zeegebied. Ze lijken heel veel op de bij ons bekende wolfspinnen, vandaar de naam valse, niet echte, wolfspin. Deze (geleedpotige) dieren jagen op vliegen, muggen en andere insectensoorten. Vanuit Zuid-Europa zijn ze langzaam naar onze contreien gekomen.
Het is niet precies te zeggen hoeveel wolfspinnen voorkomen in ons land omdat ze zich goed verstoppen. Ze leven hier vooral op plekken waar het warm en droog is, zoals in huizen. In het zuiden van Europa leven ze vooral in bosgebieden.
Het diertje is daarmee wat groter dan de gemiddelde Nederlandse spin en kan door de huid van mensen bijten. Echt vals is hij niet. In de regel bijt hij alleen als hij zich bedreigd voelt. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek en de gevolgen zijn hetzelfde.
Herkennen aan:
voorlijf (donker)bruin, met in het midden een duidelijk lichtere band. achterlijf gelig rood tot olijfgroen met duidelijk afgelijnde hartvlek. poten geel/rood, donker geringd. ♂: donkerder van kleur, sterk contrast met lichte middenband op voorlijf.
Ze worden gelokt door de geurstoffen die de vrouwtjes achterlaten. Volgen ze het spoor, dan kunnen ze in jouw huis terechtkomen. Je ziet dan regelmatig spinnen in huis trippelen en er komen alsmaar webben bij. Vrijstaande woningen of bedrijven die aan het water gelegen zijn, ervaren de meeste overlast van spinnen.
Ook vogels, hagedissen, schorpioenen en duizendpoten verslinden veel spinnen. Er zijn gespecialiseerde sluipwespen (Pompilidae) die spinnen vangen en er eitjes in leggen. De larven ontwikkelen zich in de verdoofde spin. Soms zijn de sluipwespen zo gespecialiseerd dat deze maar op één specifieke spin jaagt.
De wolfspin kan aanvallen uit zelfverdediging, bijt met zijn kaken door de huid heen en kan allergische reacties veroorzaken. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek, maar volgens stadsecoloog Jan Doevendans moeten we vooral niet in de kramp schieten.
Als je 's nachts door je huis loopt, heb je de grootste kans om hem tegen te komen, zegt Van Helsdingen. "Overdag zit ie vaak wat meer verscholen, achter een kast of schilderij bijvoorbeeld. Hij kan dan wel ineens tevoorschijn komen als je hem stoort, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken."
De Wolfspin is een klein bruin spinnetje die bij warm zomers weer in de tuin goed waar te nemen is. Hoewel dit niet opvalt als je in de tuin zit rennen de kleine jagers in grote aantallen over de grond. Ze maken geen web om hun prooi te vangen, maar rennen er achter aan.
Wolfspinnen maken geen web en in tegenstelling tot veel andere spinnensoorten kunnen wolfspinnen prima zien. Bovendien zijn ze razendsnel. De diertjes kunnen zelfs springen. Op deze manier weten ze hun prooi te overmeesteren.
Het houdt zich overdag schuil onder stenen of boombast en is vooral 's nachts actief aan het jagen. Aangezien de valse wolfspin bij elke worp wel 300 tot 400 nakomelingen kan krijgen, waarvan er tientallen overleven, zitten er inmiddels al aardig wat wolfspinnen in Nederland.
Ja, de valse wolfspin is giftig, en ja, hij kan bijten. Maar het goede nieuws is dat hij dat alleen doet als hij wordt bedreigd. Je kunt hem dus beter niet oppakken, maar uit zichzelf is hij niet agressief.
Een spinnenbeet kun je meestal herkennen aan een zwelling en rode vlekken rond de plek van de beet waarbij de huid warm aanvoelt. In enkele gevallen kun je een overgevoeligheidsreactie krijgen wat leidt tot ademhalingsproblemen, een verhoogde hartslag en een coma in ernstige gevallen.
Ze kunnen 2 tot 3 jaar oud worden en meerdere legsels per jaar grootbrengen. Ook dat grootbrengen gebeurt anders dan bij de kruisspin. Als die jongen in het voorjaar uit hun ei kruipen zijn hun ouders immers al gestorven. Moeder wolfspin doet het anders.
Waar? De spin is gesignaleerd in Nijmegen, Arnhem, Utrecht en het zuiden van Limburg. De enige plek waar ze niet lijkt voor te komen is Flevoland. Behalve de wolfspin zijn ook jachtkrabspinnen gezien.
Spinnen houden van stille plekjes en dat zijn vaak hoekjes: bij de plinten, achter de bank, in de kast… Daarnaast verstoppen spinnen zich graag tussen rommel. Probeer losse prullen zoveel mogelijk in dozen op te bergen. Spinnen komen vaak het huis in door kieren en gaten.
In een normaal onderhouden huis wonen al snel 1.000 à 2.000 spinnen, maardaarvan zie je de meesten nooit. Overdag verstoppen huisspinnen zich tussen spleten, achter plinten en meubels, in de kelder of op zolder. Enkel 's nachts komen ze tevoorschijn om prooien te vangen.
Behalve kastanjes is pepermuntolie ook een effectief middel om spinnen weg te jagen. Spinnen haten namelijk geuren als pepermunt en eucalyptus. Meng het met water en spuit het in kieren en gaten waar spinnen je huis binnenkomen. De spinnen worden afgeschrikt en blijven voortaan eerder weg.
Geen echte wolfspin
In België komen een veertigtal soorten wolfsspinnen voor.
Als de spin in het nauw wordt gedreven of zich bedreigd voelt, kan hij ook de mens bijten. De gevolgen van een beet van de valse wolfspin zijn vergelijkbaar met een lichte bijensteek. Bij personen met een specifieke allergie kunnen de symptomen ernstiger zijn.
Wolfspinnen zijn lichtgrijs tot donkerbruin, vaak getekend met strepen of vlekjes. De lichaamslengte varieert van 0,4 tot 4 centimeter.
Door zijn grootte kan de wolfspin door de huid van mensen heen bijten. De valse wolfspin bijt in principe alleen als deze zich bedreigd voelt en de pijn is vergelijkbaar met een wespensteek.