Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.
Schaf als je vaak een eitje eet maar een elektrische eierkoker aan. Die doet het, in dezelfde 10 minuten (met ca. 350 watt) 0,06 kWh . Prijzen vanaf 10 euro.
Het eieren koken met een eierkoker is het alternatief voor het koken in een pannetje, en heeft als voordeel dat er niet op de tijd hoeft worden gelet omdat ze meestal vanzelf uitslaan als de eieren koken of dan een signaal afgeven. Het maximum aantal eieren dat in een keer gekookt kan worden is meestal 6 of 7.
Een snelkookpan bespaart overigens 50 tot 70 procent aan kooktijd en energie." Koken op half gas of laag gas zorgt voor 60 procent minder energiegebruik. "Bij sommige gerechten kun je de pit al eerder uitzetten en laten nagaren in de pan. Dit kan bijvoorbeeld bij eieren en pasta", legt Van Lieshout uit.
Als je het goedkoopste wilt dan is gas je keuze. Als je om het milieu geeft en een toekomstbestendige en veilige manier van koken wilt, dan is inductie koken de beste optie.
Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Door meer water in de koker te laten verdampen gaat er meer warmte naar de eieren zodat de eieren harder gekookt zullen zijn.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Enkele aandachtspunten bij het gebruik van een eierkoker zijn onder meer: Wanneer je de eieren in een eierkoker kookt, moet je vooraf een gaatje in de bovenkant van ieder ei prikken. Dit voorkomt dat een ei kan gaan lekken of barsten tijdens het kookproces.
De nummer 1 van onze test is de Emerio EB-115560 eierkoker. Je kookt er zes eieren mee, hard of zacht. Bij de meeste eierkokers is het erg belangrijk met hoeveel water je ze vult. Bij de Emerio EB-115560 niet.
De witte OK. OEB 102 eierkoker kookt in 1 keer 1 tot 7 eieren voor je in de RVS-pan. Wanneer de eieren klaar zijn, hoor je een eindsignaal. De eierkoker zet je eenvoudig aan met de aan/uit-schakelaar.
Hoe lang je eieren moet laten schrikken, is ook afhankelijk van hoe warm je het ei wilt eten. Voor 1 ei dat je meteen opeet, is een tiental seconden voldoende. Kook je meerdere eieren tegelijk? Laat ze een à twee minuten rusten in een kom met koud water.
Vul het bakje met een volle maatbeker (bijgeleverd) water (voor 1 tot 6 eitjes altijd 1 maatbeker water) en stel de hardheid van het ei in met de draaiknop aan de voorkant van de eierkoker.
Gaatje prikken in het ei
Het gaatje dient meerdere doelen. U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
#2 Je ei wordt niet plat als je er een gaatje in prikt
Het oog wil ook wat: wanneer je geen gaatje in je ei prikt, kan de lucht in de luchtkamer slecht weg. Uiteindelijk verlaat de lucht je ei via de poriën in de schaal, maar dat gebeurt pas nadat het eiwit gestold is.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
wacht je nog 30 seconden, voordat je 3 eetlepels heet water in de pan erbij doet en dat olie/watermengsel voorzichtig een beetje over het ei schept. Door de stoom die gegenereerd wordt gaart het ei gelijkmatig vanuit de onderkant naar de bovenkant waardoor je ook je eitje niet meer hoeft te flippen.
Ik heb een hele eenvoudige en snelle manier hiervoor gevonden: een scheutje (schoonmaak-)azijn op de (afgekoelde) bodem, even laten intrekken en dan met een stukje keukenpaper schoonvegen. De koker is weer als nieuw! Dit dus. En bij hardnekkige aanslag even aanzetten.
Kun je een ei te lang koken? Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit.
Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.
Koud en kokend water
Reken zodra de eieren in het water liggen voor een zacht ei vier en halve minuut, voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel zacht is zes minuten en voor een hard gekookt ei acht minuten.