Ondanks dat Lavendel Online lavendel winterhard is, kan je de planten tijdens de wintermaanden nog een beetje op weg helpen door boomschors te strooien tussen en over de planten. Boomschors ook bekend als bark wordt gebruik als bescherming tegen vuil en wordt ook gebruikt om planten af te dekken tijdens de winter.
Bloeiende vaste planten en siergrassen doen het niet goed in schors. Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem.
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Voordat u begint met het boomschors leggen is het belangrijk dat u zorgt dat de ondergrond egaal en vlak is, zodat er geen kuilen of hobbels in het tuinpad of sieroppervlak ontstaan. Vervolgens kunt u het beste worteldoek leggen, zodat u onkruidgroei voorkomt tussen uw mooie boomschors.
Boomschors tegen onkruid
Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid.
Het is kleurvast en verteert heel langzaam. Het nadeel van boomschors is dat het de bodem verzuurt, wat meestal niet wenselijk is, vooral in een tuin met veel kalkminnende planten.
Boomschors beschermt de bodem tegen extreme weersomstandigheden, zoals hoge zomertemperaturen en lange periodes zonder regen. Schors zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt en beschermt de planten tegen strenge vorst. Je tuin ziet er steeds mooi en verzorgd uit door het gebruik van boomschors tussen de planten.
Ook zuurminnende tuinplanten zoals Hortensia's, Skimmia's, Japanse Esdoorn en Rododendrons vinden een laagje Frans Boomschors heel prettig.
Met een gronddoek verhinder je dat het bodemleven de poriën optimaal kan onderhouden, zodat er minder water in de bodem kan dringen. Een gronddoek werkt eigenlijk helemaal niet zo goed tegen kruidgroei. Ook op het gronddoek vallen bladeren en zand. En die vormen na verloop van tijd een ideaal substraat voor kruidgroei.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur. Dus waarom zou je geen lavendel in je tuin zetten.
Je kan lavendel het hele jaar door planten. Wanneer je ze in de lente plant, kan je ze in de zomer al bewonderen. Wanneer je ze in droge zomermaanden plant, moet je ze goed bewateren. In de herfst is het meestal vochtig genoeg en moet je ze niet bewateren wanneer je ze dan aanplant.
Klimop (Hedera helix) is een groenblijvende, houtige klimmer maar hij komt ook vaak voor als bodembedekker. Je herkent deze plant aan zijn kenmerkende bladeren, die donkergroen en hartvormig zijn. Het is een goede bodembedekker tegen onkruid die elke bodem aankan en groeit in de zon, halfschaduw en zelfs schaduw.
Boomschors is van nature zwaarder dan cacaodoppen, zeker wanneer het nat is. Zelfs bij stevige windvlagen zal de boomschors blijven liggen, wat ideaal is wanneer u boomschors gebruikt voor de aanleg van tuin- en wandelpaden. Daarnaast is de structuur van boomschors iets steviger en verteert het langzaam.
De mooiste: decoratieve schors
Met decoratieve, 'Franse' pijnboomschors van Pinus maritima heb je 5 tot 6 jaar lang geen omkijken. De voorwaarde is wel dat je de laag 8 centimeter dik legt! Dennen- of sylvesterschors (Pinus sylvestris) is goedkoper, maar moet je sneller, na 2 tot 3 jaar, bijvullen.
Een dodelijke combinatie: grind en anti-worteldoek!
Dit klinkt wellicht gevaarlijker dan het in de praktijk is, maar het is absoluut waarheid. Een goed aangelegde tuin met grind werkt tegen onkruid.
Om te weten hoeveel schors u nodig heeft moet u weten dat u schors best 8 à 10 cm dik legt. Als u nu de oppervlakte van het te bedekken stuk tuin berekent dan kan u dit door 10 delen (voor 10 cm) en dan bekomt u de benodigde hoeveelheid in m³.
Worteldoek wordt ook wel anti-worteldoek of gronddoek genoemd. Meerdere benamingen voor één en hetzelfde product!
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Boomschors gaat lang mee, tussen de 2 en 6 jaar, afhankelijk van de soort. Franse boomschors gaat het langst mee: 5 tot 6 jaar.
De schors valt eraf, omdat het water eruit is. Onder deze schors zit alweer de nieuwe schors, welke nu nog ligt van kleur is. Het vocht uit de oude schors is terug gegeven aan de nieuwe schors. Door de droogte is het water eerder uit de schors en laat deze sneller los.
Bij Boomschorsgigant betaald u geen extra kosten voor bezorging bij u thuis, de leveringskosten bij Boomschorsgigant zijn gratis, ongeacht waar u woont. De prijs van de boomschors wordt zo laag mogelijk gehouden dankzij een efficiënte levering rechtstreeks uit productie.
Zoals bijna alles zitten er natuurlijk ook wat nadelen aan houtsnippers, gelukkig zijn deze te overzien. Houtsnippers heeft geen ontzettend lange levensduur, ze verteren binnen 1 tot 2 jaar en moeten dan worden aangevuld of worden vervangen. Je kunt dus een nieuwe toplaag toevoegen houtsnippers vervangen.
Het is geen enkel probleem om de laag met boomschors te verdubbelen. De helft is in dat geval oud en de andere helft nieuw. Op een gegeven moment rot de oude laag volledig weg en verdwijnt deze als het ware in de grond. Zo blijft de nieuwe laag over en ziet dit er weer fris uit.