Hoog kwalitatieve olijfolie is vaak een beetje bitter en heeft een scherpe smaak die je achteraan je keel voelt prikkelen. Soms kan deze eigenschap er zelfs voor zorgen dat je even moet hoesten. Deze 'peperige' smaak wijst op verse olijfolie en de aanwezigheid van bepaalde antioxidanten.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Extra vierge olijfolie is de gezondste olijfolie, maar niet om te bakken. Deze olie is perfect voor in koude salades. Geraffineerde olijfolie is gezuiverd, en heeft minder smaak en geur, maar is wel beter om te bakken.
Koop je olijfolie dus niet in de supermarkt, maar ergens waar je de olie kunt proeven. Winkels voor culinaire geschenken, delicatessenzaken en kleinere kruideniers zijn plekken waar ze je meestal graag hun olijfolie laten proeven. Zij kunnen je ook meteen helpen bij het proeven.
Een bijzondere vorm hiervan is extra olijfolie van eerste persing: de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Dit staat ook bekend als Extra Vierge olijfolie. Geraffineerde olijfolie: Olijfolie verkregen door raffinering van olijfolie van eerste persing.
Onder deze merknaam worden meerdere olijfoliën verkocht bij de Lidl van 500 ml, BIO tot 1 liter en zelfs 5 liter flessen. De hoofdprijs in 2022 is echter niet de eerste keer dat deze olijfolie de hoogste prijs wist te winnen want dat gebeurde de twee keer daarvoor ook al in 2021 en 2020.
Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten die beter bestand zijn tegen verhitting dan oliesoorten rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Zowel extra vierge, vierge als geraffineerde olijfolie zijn hittestabiel.
Oogst 2022/23. (6,70 €/L) Extra vierge olijfolie in petfles van 1 liter, bereid met 1 variëteit van olijven van eigen oogst van de Las Valdesas-olijfgaard. Eerste koude persing.
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten, zoals Bertolli Olijfolie classico bio.
Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit voornamelijk in de persing. Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. De olijven worden dus nog niet verhit.
Een extra vierge olijfolie is via mechanische persing verkregen en bestaat uit puur olijvensap. Deze olie is niet vervuild en daardoor het gezondst van alle soorten olijfolie. De olie heeft bijzondere eigenschappen, zoals de ontstekingsremmende stoffen. Diezelfde stoffen vind je ook terug in ibuprofen.
We kunnen dus het cholesterolgehalte in ons bloed verlangen door het tot ons nemen van weinig verzadigde vetten. De vetzuren in olijfolie werken cholesterolverlagend.
Het verschilt uiteraard per olijfolie, zo kun je de betere flessen vaak tot 18 maanden bewaren. De “gewone” olijfolie kun je echter beter tot 1 jaar bewaren nadat je de fles hebt geopend.
Yakelos olijfolie; de beste biologische olijfolie & meervoudig award-winnaar in 2022. Bij Yakelos kan je kennismaken met heerlijke, gezonde, biologische en fair trade olijfolie. De olijfolie is afkomstig uit Tunesië waar het droge, hete en zanderige klimaat voor heerlijke en robuuste olijven zorgt.
Een goede olijfolie ruikt dan ook “fris gezond groen”. En smaakt zoet, fruitig, peperig en bitter. Die laatste twee proef je niet als eerste in je mond, maar zijn wel kenmerkend voor een goede olie. Alles wat naar motorolie, muffe aarde, modder of anderszins ranzig ruikt hoef je niet eens te proeven.
Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.
Welke olijfolie is wel geschikt om in te bakken en braden? Een extra vierge olijfolie van premium kwaliteit, geperst van olijfsoorten met een hoog gehalte aan polyfenolen (antioxidanten), zoals bijv. de Picual olijf uit Spanje, Coratina uit Italië of Koroneiki uit Griekenland.
Olijfolie vermindert de maagmotiliteit, waardoor de maaginhoud minder snel uit de maag in de twaalfvingerige darm terechtkomt. Dit geeft een gevoel van verzadiging, wat zowel de spijsvertering als de opname van voedingsstoffen in de darm bevordert.
Rincon de la Subbetica heeft wederom de eerste prijs behaalt in de 2019/2020 editie voor World's Best Olive Oil (WBOO). Het bedrijf Almazaras de la Subbética uit Priego de Córdoba (Spanje) verdient dit jaar de nummer 1 positie in alle categorieën.
Feit: extra vierge olijfolie kent gezonde vetten
Deze vetten noem je transvetten of verzadigde vetten. Ongeveer 10% van olijfolie bestaat uit deze verzadigde vetten. Daarnaast heb je gezonde vetten, dit zijn vetten die vloeibaar worden op kamertemperatuur, zoals olijfolie. Je noemt deze vetten onverzadigde vetten.
Extra vergine olijfolie (evoo)
Is olie die uitsluitend mechanisch uit de olijven wordt geperst. Heeft de beste kwaliteit en is daarom de lekkerste en duurste olijfolie.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Bij gewone olijfolie pas vanaf 216 graden, en zo heet wordt je pan niet tijdens het koken. Bovendien gaat de smaak van extra vierge olijfolie verloren als je het verhit (op hoge temperatuur) en da's zonde van je dure olie.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.