De 4 meest bekende wereldsteden zijn New York City, Tokio, Londen en Parijs. Je hoeft niet het land achter de naam van deze steden te zetten, want iedereen kent ze. Ook moet de stad veel deelnemen aan organisaties en van alles nog wat.
Tussen 1975 en 2020 is het aantal steden (met meer dan 50.000 inwoners) in de wereld verdubbeld tot 14.000.
Een megastad telt meer dan tien miljoen inwoners en een wereldstad/global city kan dat ook hebben maar is voor een groot deel van de hele wereld een belangrijk centrum op een gebied. Zoals bijvoorbeeld op het gebied van economie, cultuur en politiek.
Wereldsteden in rijke landen Een heel grote en belangrijke stad die veel contact heeft met andere grote en belangrijke steden noemen we een wereldstad. Een wereldstad is een centrum van cultuur, politiek en economie. Een wereldstad is goed bereikbaar door vliegvelden, snelwegen en openbaar vervoer.
In de westerse wereld worden New York, Londen, Parijs en Tokio traditioneel als de "grote vier wereldsteden" gezien.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.
Hoofdstad van België en van 500 miljoen Europeanen: Brussel is een internationale metropool met de belangrijkste instellingen van de Europese Unie, de NAVO en de grootste concentratie van diplomaten ter wereld. Bovendien is het ook de grootste congresstad van Europa en de tweede grootste ter wereld.
Wereldwijd zijn er zo'n zestig megasteden in een keiharde concurrentie verwikkeld. Dat zijn steden van tussen de 15 en 30 miljoen inwoners. De driehoek Amsterdam, Brussel en Keulen is een verstedelijkt gebied met ook 30 miljoen inwoners, goede infrastructuur en excellent onderwijs.
Het werelddeel Azië telt de meeste megasteden: 19 om precies te zijn. Latijns-Amerika heeft 6 van die steden. In Europa zijn er 4 megasteden: Istanboel, Moskou, Parijs en Londen.
Een miljoenenstad is een algemeen woord om een stad met meer dan één miljoen inwoners aan te duiden. Je spreekt van een megastad als er meer dan 10 miljoen mensen wonen.
Megasteden worden gedefinieerd als metropolen met een hoge dichtheid met een bevolking van meer dan 5 miljoen (Bronger 1996), meer dan 8 miljoen (UN 1987), of meer dan 10 miljoen inwoners (Mertins 1992). Bovendien hebben deze agglomeraties een minimumgrens van bevolkingsdichtheid (minstens 2.000 personen /km²).
Alleen een land (of een deel daarvan, bijvoorbeeld de staten in Amerika of de provincies hier in Nederland) kan een hoofdstad hebben. Hieruit volgt dat de wereld geen hoofdstad heeft.
Inmiddels is Den Haag uitgegroeid tot tweede VN-stad in de wereld. Maar ook de vele ambassades en internationale organisaties dragen bij aan de status van wereldstad. De geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden begint in Den Haag.
We zijn in de kleinste stad van Nederland, Staverden, en hier ligt het, in de provincie Gelderland, op de Veluwe, vlakbij Ermelo. Het is zo klein dat het eigenlijk niet eens op de kaart staat. Kijk, en dit is het bewijs. Staverden, de kleinste stad van Nederland.
In 1815 werd bij het Congres van Wenen besloten dat de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden weer verenigd werden. Koning Willem I werd de monarch van het Koninkrijk der Nederlanden. In 1830 scheidde België zich echter weer af. Vanaf deze afscheiding is Nederland de officiële naam van het huidige Nederland.
De oorspronkelijke naam van Brussel in de Middeleeuwen was Broekzele (in het Latijn: Broucsela, 11e eeuw), wat in de omgangstaal evolueerde naar Brussel.
Het taalgebied Brussel-Hoofdstad is het enige tweetalige taalgebied in België. De officiële talen zijn het Nederlands en het Frans. Het Nederlands en het Frans staan in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad als bestuurstaal op volkomen gelijke voet. Heb je nog een vraag?
In Vlaanderen is Antwerpen, 204 km², de grootste gemeente terwijl de kleinste gemeente, Herstappe, slechts 1,3 km² groot is. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de stad Brussel met zijn 33 km² bijna 30 keer zo groot als Sint-Joost-ten-Node, dat met een oppervlakte van 1,2 km² de kleinste gemeente van België is.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe. De oude stenen huizen, de geplaveide steegjes, de oude stadswallen en de opmerkelijke natuur geven Durbuy een onweerstaanbare romantische charme.
1. Nijmegen. Nijmegen heeft een lange geschiedenis, die meer dan 2000 jaar teruggaat.