De milt bevindt zich in de buik aan de linkerkant van het lichaam. De milt zorgt voor een goede samenstelling van het bloed. Het is een belangrijk orgaan en behoort tot de bloed- en lymfevormende organen, waar ook de lymfeklieren en de lever bij horen.
Buikpijn linksonder kan wijzen op een ontsteking in de dikke darm, ook wel culitis ulcerosa genoemd. Als je buikpijn links onderin je buik hebt dan kan dat ook duiden op diverticulitis. Als je diverticulitis hebt dan is een divertikel (uitgerekt stukje van de dikke darm) ontstoken..
Een acute alvleesklierontsteking kun je herkennen aan de heftige pijn links in het midden van de buik, daar waar de alvleesklier zit. Pijn links onder de ribben kan ook ontstaan, deze pijn kan uitstralen naar je linkerzij, linkerschouder en rug.
Wanneer moet ik naar de dokter bij buikpijn? Meestal gaat buikpijn vanzelf over en hoeft u zich geen zorgen te maken. U bent er meestal binnen een week vanaf. Buikpijn kan ook langer duren of veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, zoals darmkanker.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Klachten. Een aanval van acute alvleesklierontsteking kenmerkt zich vooral door hevige pijn boven in de buik. De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij of linkerschouder. De pijn verergert meestal na een maaltijd.
Een gezwollen milt geeft meestal geen klachten. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn aan de linkerkant van je buik die uitstraalt naar je schouder en buikklachten bij het eten van grote maaltijden.
Rugpijn vanuit de nieren wordt meestal dieper en hoger in de rug tussen de onderste ribben en billen gevoeld. Terwijl gewone lage rugpijn meestal meer in de onderrug gevoeld wordt.
Links zitten je maag en de milt. Als je vlak na het eten gaat lopen, kan dat je maag en/of milt dusdanig beïnvloeden dat ze verkrampen.
De alvleesklier ligt boven in de buik, achter de maag. De alvleesklier maakt sappen die nodig zijn om het eten te verteren en hormonen, zoals insuline. Een ander woord voor alvleesklier is pancreas.
Een ander orgaan dat voor een stekende pijn in je linkerzij kan zorgen is de milt. Het kan voorkomen dat je lichaam tijdens de training een tekort aan bloed ervaart. Je milt gaat dan samenknijpen om de toevoer van bloed te vergroten. Het samenknijpen van de milt zorgt voor een felle stekende pijn in je linkerzij.
Klachten / symptomen dikke darm onsteking
Braken. Buikkrampen. Obstipatie. In ernstige gevallen: diarree en bloedingen.
Wat merk ik bij een blindedarmontsteking? Blindedarmontsteking kan de volgende klachten geven: pijn rechtsonder in de buik. de pijn kan er opeens zijn en wordt steeds erger.
Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina. Bacteriën zijn de oorzaak, bijvoorbeeld bacteriën die je kunt krijgen door onveilige seks (soa). Of bacteriën die normaal ook al bij veel vrouwen voorkomen. Je krijgt antibiotica.
De emoties die bij je milt horen zijn: piekeren, angst en onzekerheid, maar ook blijheid en vreugde. Je milt is belangrijk voor een goede verbinding tussen je verstand en je gevoel en zorgt voor balans tussen ontvangen en loslaten. Te veel denken en piekeren belast de miltfunctie.
Groter risico op infecties
Door het ontbreken van de filterfunctie van de milt, kunnen deze infecties in korte tijd levensbedreigend worden. De meeste infecties treden op in de eerste 2 jaar na het verdwijnen van de miltfunctie, maar ook daarna blijft er levenslang een verhoogd risico op infecties bestaan.
Je kunt zelf je milt ontgiften of ontlasten met een aantal eenvoudige voedingsadviezen. Zo help je de spijsvertering door het eten van warm, gekookt voedsel of voedsel met verwarmende ingrediënten zoals gember, kaneel of paprika, net als door het drinken van warme dranken zoals thee of water op kamertemperatuur.
Bij acute alvleesklier treedt plotseling hevige buikpijn op. De pijn kan uitstralen naar de linkerzij, schouder en rug. Ook koorts en een snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten, net zoals misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.
De milt bevindt zich in de buik aan de linkerkant van het lichaam.
De één voelt steken, de ander darmkrampen en weer een ander een opgeblazen gevoel of een dof, pijnlijk gevoel dat constant aanhoudt. Buikpijn kan af en toe voorkomen, maar langdurig aanhoudende (chronische) buikpijn zonder duidelijk aanwijsbare reden komt helaas ook veel voor.
Door minder suiker te eten, voorkom je dat slechte bacteriën de overhand krijgen en breng je je darmen tot rust. Je hebt misschien wel ervaren dat je darmen onder stressvolle situaties lijden. Als je voor een langere periode stress ervaart, functioneren je darmen minder goed.
Wanneer winderigheid veel last veroorzaakt of gepaard gaat met andere klachten, is het verstandig dit te bespreken met de huisarts. Als bepaalde voeding de oorzaak is van winderigheid, kan een diëtist je helpen de oorzaak op te sporen en gezond te blijven eten.