Bel en breng dezelfde dag een potje plas naar de praktijk. Meestal krijgt u antibiotica. Bel uw huisarts of huisartsenpost bij blaasontsteking met koorts of zieker worden. Drink veel, plas zodra u moet plassen, en plas uw blaas helemaal leeg.
Probeer minstens twee liter per dag te drinken, het liefst water. Als je veel drinkt, moet je ook vaak plassen en zul je de blaas schoonspoelen. Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn.
Een blaasontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt. Vaak is de E-coli-bacterie de grote boosdoener. Deze zit normaal gesproken in uw darm, maar kan via uw ontlasting ook in blaas terecht komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u verkeerd afveegt: van achteren naar voren in plaats van voor naar achteren.
Don't: intensief sporten met blaasontsteking
Ten eerste kan het onaangenaam zijn door de pijn in je buik en ten tweede verergert het een blaasontsteking vaak. Bovendien is je lichaam bezig de ontsteking te bestrijden en dat kost veel energie. Je wil dus niet alle energie verbruiken door te gaan sporten.
Ook als je geen blaasontsteking hebt, is het goed voldoende (minstens 2 liter) te drinken. Dat is vooral (mineraal) water, maar ook blaas- en nierkruidenthee, brandnetelthee, maar je kunt ook vocht binnenkrijgen door soep te nemen of bijvoorbeeld komkommer. Laat suiker en producten met (verborgen) suiker staan.
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken.
De cranberry bevat naast vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen van blaasontsteking.
Als je veel stress of angst ervaart spannen je spieren zich aan en komt er meer druk op je blaas. Dit geeft je vaker het gevoel dat je naar het toilet moet. Hoogste tijd om stress te verminderen. Bij stress gerelateerde plasklachten spreek je eerder over een overactieve blaas dan over een blaasontsteking.
Warmte doet je blaas en buik goed, zeker bij een blaasontsteking. Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas.
Bij blaasontsteking kunt u 1 of meer van deze klachten hebben: pijn bij het plassen. vaker kleine beetjes plassen. pijn in de rug of onderin de buik.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Vrouwen. Volgens Thuisarts.nl kunnen vrouwen tot één week wachten of de klachten die horen bij een blaasontsteking overgaan. Bij de helft van de vrouwen gaat een blaasontsteking binnen een week vanzelf over.
Ibuprofen zou een alternatief kunnen zijn voor een antibiotische behandeling bij vrouwen met milde tot matige symptomen van een ongecompliceerde urineweginfectie, na het uitsluiten van risicofactoren voor NSAID-gebruik en van gecompliceerde infecties of SOI's.
Vitamine C 500-1000mg zuurt de urine aan en houdt de bacteriën weg. U kunt vitamine C gebruiken ter voorkoming of bij milde, beginnende klachten. Zorg dat u veel drinkt en vaak genoeg uitplast.
Als je dus ontlasting hebt gehad kunnen deze bacteriën je makkelijk je plasbuis bereiken Door zweet, via een inlegkruisje of gewoon al als je je afveegt van achter naar voren. Zo komt het ook dat vrouwen die urineverlies hebben en verband hiervoor dragen vaker en infectie hebben dan vrouwen die geen verband dragen.
Bij een lichte, ongecompliceerde blaasontsteking zonder antibiotica gaan de klachten binnen de week vanzelf over. Als de symptomen na 24 uur nog niet verbeterd zijn of als de klachten verslechten, contacteer dan zeker je huisarts. De dokter kan jouw urinestaal analyseren en een antibioticakuur voorschrijven.
Urineweginfectie. Bij een urineweginfectie kunnen de symptomen als vaak moeten plassen en een branderig gevoel weleens achterwege blijven, terwijl er toch een infectie gaande is. Soms is er dan wel van vermoeidheid sprake.
Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Hierdoor past er meer urine (plas) in uw blaas. U hoeft minder vaak te plassen. Bij urine-incontinentie, als u vaak aandrang heeft en steeds maar weinig plast.
Rozenbottel thee
Deze theesoort bevat namelijk veel vitamine C en verschillende antioxidanten. Ook wanneer je een blaasontsteking hebt is het drinken van en paar kopjes rozenbottel thee verstandig. Het helpt de blaas te reinigen en slechte bacteriën weg te spoelen.
Bij de meeste vrouwen gaat een blaasontsteking vanzelf over binnen 1 week. Als u weinig klachten heeft dan kunt u eerst kijken of uw klachten vanzelf over gaan. Als u in deze periode last heeft van pijn, dan kunt u een paar dagen paracetamol gebruiken.
Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek.
Loop vooral niet te lang rond met een blaasontsteking: die kan namelijk opstijgen en een nierbekkenontsteking veroorzaken. Dan heb je echt een antibioticum nodig. Malaise, pijn, koorts, koude rillingen en pijn in de zij zijn goede redenen naar een arts te gaan.