Er is geen wettelijke termijn voor hoe lang een bank je rekening mag blokkeren, maar een bank mag niet zomaar je rekening blokkeren zonder geldige reden. Als je rekening geblokkeerd is, kun je contact opnemen met de bank om te vragen wat de reden is en wat je kunt doen om de blokkade op te heffen.
Bankrekening blokkeren
Dan kunt u de rekening niet meer gebruiken. U kunt geen geld meer pinnen, geen betalingen doen en geen geld op uw rekening ontvangen. Staat er nog geld op uw rekening? Dan kunt u uw bank vragen het bedrag over te maken naar een ander rekeningnummer, bijvoorbeeld van een familielid.
Hoe deblokkeer ik een geblokkeerde rekening? Neem contact op met je bankkantoor. Afhankelijk van de reden van de blokkering kunnen ze je rekening deblokkeren.
Opzegging of weigering van een basisbankrekening is mogelijk indien de aanvrager onherroepelijk is veroordeeld voor bepaalde misdrijven (oplichting, bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrifte of het witwassen van geld) of onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt bij de aanvraag.
Deblokkeren duurt maanden
Dat komt omdat er moet worden nagegaan of de overleden of één van de erfgenamen fiscale en sociale schulden heeft. De fiscus heeft wettelijk gezien 12 werkdagen om iets te laten weten aan de notaris of ontvanger, maar in de praktijk wachten de ontvanger en de notaris doorgaans een maand.
Je kunt geen geld meer opnemen van de geblokkeerde rekeningen. Stortingen op of overschrijvingen naar geblokkeerde rekeningen blijven mogelijk.
Wanneer kan een En/of Betaalrekening worden geblokkeerd? Als overgeblevene van de En/of Betaalrekening blijft u, na overlijden van de mederekeninghouder, toegang houden tot de rekening. Bij hoge uitzondering kan een En/of Betaalrekening bij het overlijden van een van de rekeninghouders worden geblokkeerd.
De Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Financial Intelligence Unit (FIU) en bijzondere opsporingsdiensten mogen voor het uitoefenen van bepaalde taken identificerende persoonsgegevens bij banken en betaaldienstverleners vorderen of opvragen.
Beschikt u en/of uw onderneming over een EVR-registratie, dan kunt u echter geen 'normale' bankrekening openen. In die gevallen is er de Basisbankrekening, die u bij ING, ABN, Rabobank, Volksbank en Triodos Bank aan kunt vragen.
Melden ongebruikelijke transacties
Het gaat om onder andere banken, notarissen, belastingadviseurs en accountants, maar ook handelaren in goederen, als er transacties plaatsvinden in contanten voor € 10.000 of meer.
Om een rekening te deblokkeren, moet u een attest bekomen. Dit kan u op twee manieren doen. Via de notaris kan u een akte van erfopvolging laten opmaken. Via het registratiekantoor kan u een attest van erfopvolging aanvragen.
Wij streven ernaar binnen 4 weken te beslissen op uw verzoek. U krijgt een brief van ons als wij een beslissing op uw verzoek hebben genomen. In de brief leest u of en hoe we het bedrag aan u uitbetalen.
Diverse Nederlandse banken doen niet mee met Transactie Monitoring Nederland, het initiatief van grote banken om gezamenlijk transacties te controleren op fraude. Onder meer Bunq, Revolut, N26 en Openbank doen niet mee, en Van Lanschot op dit moment nog niet.
Dit systeem komt erop neer dat wanbetalers bij een bank of mensen die (langdurig) rood hebben gestaan een BKR-registratie krijgen (wordt soms ook wel de zwarte lijst genoemd). Deze BKR-registratie blijft normaliter nog 5 jaren staan, nadat de schuld is voldaan.
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat banken een bankrekening blokkeren. Banken doen dit voornamelijk als een vermoeden van fraude bestaat. Dat vermoeden bestaat soms erg snel. Dat kan al het geval zijn als een betaling wordt verricht aan of van een bankrekening uit een ander ver land.
Als je van de zwarte lijst geschrapt wil worden, moet je vooral zorgen dat je geen achterstallige leningen meer hebt. Binnen de acht dagen moet de kredietverstrekker dat op zijn beurt laten weten aan de CKP en dan begint de klok van een jaar te tikken alvorens je plechtige communiezieltje weer gezuiverd is.
Nee, je kunt geen bankrekening openen als je vrijwillig onder bewind staat. Dit komt omdat je dan een toestemmingsbesluit nodig hebt van de kantonrechter. Dit besluit kan worden genomen door een bewindvoerder die bepaalt dat je geen rekening mag openen.
Hoelang blijf ik negatief gemeld op de CKP? Heeft u uw schulden afgelost, dan blijft u nog één jaar geregistreerd. Na dat jaar, wordt u automatisch van de zwarte lijst gehaald. Als u uw schulden niet aflost, kan dit oplopen tot maximaal 10 jaar.
Bij meerdere aangiftes kan de politie rekeninggegevens delen met banken. Die kunnen op hun beurt malafide bankrekeningen blokkeren.
Met de Belastingdienst delen we informatie over de rekeningen van onze klanten. De Belastingdienst gebruikt die gegevens onder andere om je belastingaangifte eenvoudiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA).
Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.
Een deurwaarder mag pas beslag leggen op uw bankrekening met een uitspraak van de rechter, of een dwangbevel van de overheid. Bij het bankbeslag moet de deurwaarder een bedrag overlaten, het beslagvrije bedrag.
Voor de spaarrekening(en) geldt na overlijden hetzelfde als voor een betaalrekening. Was de overledene de enige rekeninghouder? Dan blokkeert de bank de rekening als u het sterfgeval meldt. Het vrijgeven van een spaarrekening werkt hetzelfde als het vrijgeven van een betaalrekening.
Overgebleven rekeninghouder bij gezamenlijke rekening
Heeft u een en/of rekening dan wordt de bankrekening niet geblokkeerd. De nog levende partner mag echter niet onbeperkt geld opnemen van die rekening. De regel is dat u alleen geld mag opnemen tot het bedrag dat u zelf op de bankrekening heeft gestort.