Hoe ziet het examen eruit? Het examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. U krijgt onder andere vragen over wettelijke bepalingen, de waterwegen, de behandeling van voorstuwingswerktuigen en varen en manoeuvreren.
Veel beginnende schippers willen weten of het vaarbewijs halen moeilijk is? Het antwoord hierop is volmondig nee. Zeker niet als we het hebben over het klein vaarbewijs. Dan gaat het namelijk alleen maar om een meerkeuze theorie examen.
Hoe ziet het examen eruit? Het examen duurt 90 minuten. Het bestaat uit 23 meerkeuzevragen en 4 open vragen. U krijgt onder andere vragen over wettelijke bepalingen en navigatie.
Wanneer ben ik geslaagd? De toekenning van punten per vraag varieert van 1 tot 3 punten. Het totaal te behalen punten is 80. U bent geslaagd als u 56 punten (70%) of meer heeft behaald.
Hoelang moet je leren voor het vaarbewijs? De te bestuderen stof voor het examen Klein Vaarbewijs I lijkt op het eerste gezicht niet veel. Echter, de vele details die u moet kennen voor het examen vergen voor de meeste kandidaten minimaal 10 uur geconcentreerd leren.
Daarmee komt het slagingspercentage voor het examen recreatievaart uit op 63,4 procent. Dat is 1,3 procent lager dan een jaar ervoor. Meer weten over het examen voor het Vaarbewijs recreatievaart? Kijk op de website van het CBR.
Vaarbewijzen werden niet ingenomen, omdat daarvoor de juridische basis ontbreekt, ook in de beroepsvaart.
Als het CBR uw aanvraag heeft ontvangen, krijgt u een brief met verzoek tot betaling. Na ontvangst van de betaling stuurt het CBR het gewenste vaarbewijs binnen twee weken naar u toe. Indien u in het bezit bent van klein vaarbewijs II dan hoeft u geen Klein Vaarbewijs I aan te vragen.
Wanneer kun je zo het water op? Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op gaat.
Het vaarbewijs bestaat alleen nog uit theorie, u hoeft dus nog geen praktijkexamen te doen. Uit de meest recente bekende slagingspercentages van Vamex blijkt dat voor Vaarbewijs 1 is 64,6% slaagt en Klein Vaarbewijs 2 64,8%. Wel wordt Vaarbewijs 2 vaak moeilijker ervaren dan vaarbewijs 1.
Veel mensen vragen zich af of het halen van Vaarbewijs 2 moeilijk is. Dit verschilt per persoon. Als u al Vaarbewijs 1 heeft, heeft u al natuurlijk al een deel van de kennis. Daarnaast zijn er verschillende soorten lesmateriaal, zoals een dagcursus of videocursus.
Met Vaarbewijs 1 mag u op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 (Vaarbewijs 1 + Vaarbewijs 2) mag u ook op de grote wateren varen, zoals de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems, de Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer.
U leert het een en ander over de motor, het weerbericht, de veiligheid aan boord, man over boord, ankeren, verkeersborden, brughoogten en waterdiepten. Naast de theorie is er ook aandacht voor het varen zelf, ondanks dat de cursus theoretisch blijft.
Het examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. U krijgt onder andere vragen over wettelijke bepalingen, de waterwegen, de behandeling van voorstuwingswerktuigen en varen en manoeuvreren.
Is een vaarbewijs alleen theorie of ook praktijk? Het examen voor het vaarbewijs bestaat uit een theorietoets die je doet achter de computer. Net als het theorie examen voor je rijbewijs. Een praktijkexamen is niet verplicht.
Voor het varen op de Noordzee is geen vaarbewijs nodig, wel voor de zeehavens. Het vaarbewijs is ook nuttig als je een schip vaart, waarvoor geen vaarbewijsplicht geldt. Dan heb je voldoende basiskennis van de reglementen, wetten en veiligheidsmaatregelen. Dat is wel zo veilig.
Wat het kost om een vaarbewijs te halen? Daar kunnen we kort over zijn. Het examentarief an sich is 46,60 (tarief 2023) euro en de legeskosten voor de afgifte van het vaarbewijs pasje zijn ongeveer 22 euro. Kortom, voor nog geen 70 euro bent u klaar.
Als bestuurder en schipper van een snelle motorboot, waterscooter of jetski: bent u tenminste 18 jaar; heeft u een geldig vaarbewijs (aan boord). Voor de meeste binnenwateren is het Klein Vaarbewijs deel 1 voldoende.
De studietijd voor online cursus Vaarbewijs 1 is gemiddeld 50 uur. U mag 6 maanden gebruik maken van de vaarbewijscursus. Zo nodig kunt u na afloop van deze 6 maanden de cursus met 4 maanden verlengen voor € 20,-. De online cursus Vaarbewijs 1 kost € 69,- en is persoonsgebonden.
Vanaf 12 jaar mag je varen met een klein motorbootje. Maar wel met maximaal 2,5 pk! Vanaf 18 jaar mag u een snelle motorboot besturen (vaarbewijs verplicht). Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen.
Dankzij een wetswijziging is uw vaarbewijs onbeperkt geldig. Als u wilt, kunt u uw vaarbewijs tegen betaling bij het CBR omruilen naar een nieuw model. Wij raden aan om dit te doen als u naar het buitenland gaat. Niet in alle landen is bekend dat de vervaldatum niet meer geldig is.
De bestuurder van een snelle boot die even denkt dat kan nog wel zonder vaarbewijs, riskeert een boete van maar liefst 550 euro. Maar ook de schipper van een zeilboot of de surfer moet oppassen; Deze riskeert namelijk een boete van 240 euro indien hij of zij vaart waar het niet mag.
U moet zich kunnen legitimeren met een paspoort of rijbewijs om het examen Klein Vaarbewijs I en Klein Vaarbewijs II te kunnen afleggen. Voor het examen Klein Vaarbewijs I hoeft u verder niets mee te nemen, bij het examen Klein Vaarbewijs II krijgt u een Bretonse Plotter en nautische passer in bruikleen.