Het einde van het wespenseizoen ligt nooit vast. Naarmate het weer minder goed wordt (hogere wind, lagere temperatuur, meer regen) zullen er veel wespen sterven. Meestal is er in oktober geen wesp meer te vinden. De
De zomer is bijna voorbij en we maken ons stiekem al klaar voor de herfst. Maar... als we naar de hoeveelheid wespen kijken lijkt het nog volop zomer te zijn. Eind augustus en begin september is dan ook dé wespentijd.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Als je veel last hebt van wespen, kan het goed zijn dat je een nest in je tuin hebt. Controleer je tuin hier daarom op. Een beginnend wespennest herken je aan een raat met daarin een aantal open cellen. Van de buitenkant kan het ook een beetje op een papieren kommetje lijken.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt.
Wespen zijn eigenlijk alleen maar overdag actief. Harde zomerstormen en winden kunnen halverwege de zomer een probleem zijn voor de wespen. Ze kunnen dan door de wind meegeblazen worden, naar ver bij het nest vandaan.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Aangezien wespen een grote afkeer hebben van regen, vliegen ze meteen terug naar hun nest. De wesp zal door zijn natte vleugels moeilijkheden ervaren met vliegen en dus snel afdruipen.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Wanneer je een wesp doodslaat, komt er uit hun gif een feromoon vrij dat wespen in de buurt lokt en ze agressief maakt. Het zijn zeer sociale beestjes, en wanneer ze het kadaver van een soortgenoot zien liggen of er eentje gevangen zien onder een doorzichtig glas, zullen ze waarschijnlijk wraak nemen en aanvallen.
Wespen kunnen alleen met voedingsstoffen van buiten op kracht blijven. Wespen gaan daarom instinctief de kant op van het daglicht. Zodra het buiten donker wordt, of de uitvliegopening vanuit het nest wordt geblindeerd, dan laten ze zich leiden door een andere lichtbron. Vaak zijn dit de ramen en deuren in huis.
Op zoek naar voedsel
De wespennesten zijn eind juli namelijk voltooid. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar voedsel. Vooral in de tuin en op terrassen bezorgen ze veel overlast. Rond de periode van het nestverval, eind augustus, worden wespen bijzonder agressief.
Het is geen toeval dat wespen heel actief zijn wanneer het mooi zomerweer is en jij lekker in de tuin zit. Juist bij droog en warm weer vliegen deze beestjes uit op zoek naar voedsel. Wespen hebben een hekel aan regen en vochtig weer, maar ook de wind kan wespen fataal worden.
Als ze op mijn hand zitten, laat ik ze gewoon lopen. Je moet wel in de gaten houden dat ze niet in de buurt van je mond kunnen komen. Maar ze zullen alleen steken als ze in paniek raken, uit zelfverdediging. Bijvoorbeeld als ze bekneld raken onder je oksel.
In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan. Ben je gestoken en blijft er een angel achter? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door een bij gestoken.
Dood slaan: Hoe vervelend je wespen ook vindt, je kunt ze beter niet doodslaan. Er komen geen extra wespen af op een dode wesp, maar een dode wesp scheidt wel een stof uit dat andere wespen agressiever maakt. Daarmee verjaag je ze niet en trek je ze toch ook niet aan wel maak je de kans groter dat je gestoken wordt.
Territorium. Hoe hoger de luchttemperatuur hoe verder wespen zich van hun nest zullen verwijderen om voedsel te halen, doorgaans is deze afstand niet groter dan enige honderden meters, max. ca. 1 km.
Over het algemeen zijn wespen niet agressiever dan bijen. Het enige verschil is dat wespen, met name de Gewone en de Duitse wesp, op zoetstoffen afkomen. En die vinden ze vaak in de buurt van mensen. Aanvankelijk krijgen wespen hun portie zoet in het nest.
Mensen ervaren de meeste wespen overlast in augustus. De larven eten vanaf dat moment namelijk planten, en moeten dus het nest verlaten op zoek naar voedsel. Naarmate de maand vordert, zal er steeds minder voedsel aanwezig zijn, waardoor wespen steeds agressiever zullen worden, en dus ook eerder zullen steken.
Wespen zijn in staat om logische verbanden te leggen. Ze gebruiken deze vaardigheid om hogerop te komen in de sociale hiërarchie binnen hun kolonie. In tegenstelling tot wespen hebben bijen dat vermogen niet.
Wespen bouwen vanaf eind juli hun wespennesten af. Op dat moment zijn de meeste larven dan ook volgroeid, en daar heb je meteen de oorzaak voor de overlast van wespen in augustus en september. Die larven scheiden namelijk een zoetstof af waar de volwassen wespen normaal hun maaltijden van maken.
Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus. Gelukkig is het zo dat wespen verjagen met geluid voor mensen totaal niet vervelend is. Voor ons is het geluid namelijk niet tot nauwelijks hoorbaar.
Kan je bier drinken waar een wesp in heeft gezeten? Een wesp in je drankje kan behoorlijk gevaarlijk zijn! Wespen zijn niet alleen ontzettend irritant, een wespensteek is ook nog eens gevaarlijk. Als je nietsvermoedend een slok van je drankje neemt en je slikt zo'n beest door kan een wesp zelfs dodelijk zijn!