Bij een conversiestoornis gaat er iets mis met de signalen van de hersenen naar delen van het lichaam. U kunt bijvoorbeeld uw armen of benen niet meer bewegen, u verliest uw bewustzijn of u krijgt problemen met praten, slikken, zien of horen. Meestal gaan de klachten binnen enkele maanden weg, soms al binnen een dag.
Verschijnselen. Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Bij een conversiestoornis gaat er iets mis met de signalen van de hersenen naar delen van het lichaam. U kunt bijvoorbeeld uw armen of benen niet meer bewegen, u verliest uw bewustzijn of u krijgt problemen met praten, slikken, zien of horen.
De oorzaak van loopstoornissen kan neurologisch zijn, bijvoorbeeld door een klapvoet bij een hernia. Maar ook een slechte bloedcirculatie of een aandoening aan het evenwichtsorgaan kan leiden tot een verstoord looppatroon.
Een conversiestoornis is een psychische aandoening die zich op verschillende manieren kan uiten. De oorzaak ligt in acute stress door angst of woede die de persoon niet kan verwerken.
Bij uitvalsverschijnselen spreek je over de uitval van de motoriek, het gevoel, het gezichtsvermogen, het gehoor of de spraak. Eigenlijk kan elke lichaamsfunctie getroffen worden, afhankelijk van welk deel van de hersenen beschadigd is.
Wat is FNS (Functioneel neurologische stoornis)
Deze klachten kunnen ook gepaard gaan met pijn. FNS is een functioneel probleem van het zenuwstelsel (functiestoornis). Hiermee wordt bedoeld dat het zenuwstelsel niet goed gebruikt wordt door het lichaam. Er is geen schade of er is niets kapot aan het zenuwstelsel.
Op de huisartsenpost wordt het stellen van de diagnose conversiestoornis en het uitsluiten van een somatische oorzaak bemoeilijkt door het kortdurende contact met een onbekende patiënt met vaak acute klachten. Een conversiestoornis wordt geassocieerd met conflicten of andere stressveroorzakende factoren.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.
Stress zorgt ervoor dat je lichaam in de “vecht-of-vlucht stand” komt. Dit is niet altijd slecht, soms zelfs nuttig of noodzakelijk! Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Bij een ernstige zwakte of een complete verlamming krijgt u fysiotherapie met gerichte spierkrachttraining. In uitzonderlijke gevallen schrijven we ook een zogenaamde enkel-voet-orthese (EVO) voor. Dit is een kunststofspalk die u met klittenband aan het onderbeen vastmaakt en die onder de voetzool door loopt.
De oorzaak is vaak onbekend, maar soms is er sprake van een beschadiging van het kraakbeen of spoort de knieschijf niet voldoende in de groeven van het bovenbeen. Ook bij het hebben van te korte strekspieren (vaak bij jongeren die in de groei zijn) kunt u last hebben van het door de knie zakken.
Er is sprake van een verstoord evenwicht en een verstoorde coördinatie van handen, armen en benen. Andere symptomen zijn onduidelijke spraak, slikproblemen, trage en ongecoördineerde oogbewegingen, dubbelzien, verlaagde spierspanning en moeite met het inschatten van afstanden.
Onder neurologische uitvalsverschijnselen verstaat men uitval van motoriek (verlamming), van het gevoel ('verdoofd gevoel') en van gehoor, gezichtsvermogen of spraak. De aard van het functieverlies hangt nauw samen met schade aan een specifiek deel van de hersenen (zie figuur).
Bij neurologische problemen kan er sprake zijn van overmatige slaperigheid, epilepsie, verminderd verstandelijk vermogen, duizeligheid, oogbewegingsstoornissen, slikstoornissen, spierstijfheid of juist zwakte, gevoelsstoornissen en tintelingen. Wat kunnen oorzaken zijn van neurologische problemen?
FNS is een functioneel probleem van het zenuwstelsel. Functionele symptomen kunnen ontstaan na een ongeval, een hevige emotie, een ziekte, ernstige griep bijvoorbeeld, na narcose of een operatie zonder diepe narcose, in aansluiting op paniekaanvallen, maar soms is er geen duidelijke uitlokkende gebeurtenis aantoonbaar.
Symptomen hersentumor
Een hersentumor is zelden of nooit de oorzaak van hoofdpijn. Het kan wel voor komen, maar dan hebben de patiënten ook andere klachten. Dit zijn vooral: geleidelijke veranderingen in het gedrag, vergeetachtigheid, zwakte aan één kant van het lichaam en epileptische insulten.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien.
Symptomen van verlammingsklachten
De symptomen verschijnen plotseling en worden snel erger. Meestal ontstaat er eerst een spierverzwakking in de benen. Vaak heeft men pijn in de rug of de benen. Er zijn ook gevoelsstoornissen zoals gevoelloosheid en tintelingen.
Verandering in emoties
Als het niet goed gaat met iemand, merk je dat meestal aan diens emoties: vaker geïrriteerd of boos, minder fut, sneller huilen, … Ook snelle schommelingen in de stemming kunnen een teken zijn. Bij mensen die psychisch in de knoop zitten, overheerst vaak hopeloosheid.
Spanningsklachten kunnen zowel van lichamelijke als van geestelijke aard zijn. Er is sprake van spanningsklachten als deze klachten verband houden met lichamelijke en/of psychische overbelasting (stress), door o.a. werk, thuis, relatie of emotionele gebeurtenissen.
Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten, infectieziekten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Gedragsmatige signalen zijn onder andere: prikkelbaar, cynisme, gejaagdheid, meer gebruik van koffie / alcohol / sigaretten / medicatie, een gespannen houding en verwaarlozing.