Gelukkig is seks op meerdere manieren gezond. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een à twee keer per week de daad verrichten, zo'n 30% meer Immunoglobuline A aanmaken dan mensen die vaker of minder vaak seks hadden. Immunoglobuline A is een hele moeilijke term voor een antilichaam dat je immuunsysteem verbetert.
Seks is dus goed voor je weerstand. Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week.
Over een optimale frequentie bestaat geen duidelijk antwoord. Meestal vrijen mensen iets minder dan wat uit de meeste enquêtes blijkt. Wanneer respondenten gevraagd wordt om te turven (daadwerkelijk op te schrijven wanneer ze seks hebben gehad) blijkt het gewoonlijk minder dan gedacht.
Uit onderzoek van Hanneke de Graaf blijkt dat iets anders nog funester is voor het seksleven: een langdurige relatie. Vooral de vrouw krijgt langzamerhand minder zin. In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent.
In tegenstelling tot wat door velen wordt aangenomen, blijken Nederlanders gemiddeld niet meer dan drie keer per maand seks te hebben. Toch is die conclusie voor Eveline Stallaart geen verrassing. De seksuoloog uit Amsterdam adviseert haar patiënten zelfs ongeveer drie keer per maand seks.
In andere enquêtes kwam die leeftijd voor vrouwen gemiddeld op 26 jaar uit. Mannen gaven aan op hun 32e de beste seks te hebben.
Is de seksdrang van mijn partner normaal? Een normale hoeveelheid bestaat dus niet. De seksdrive is iets persoonlijks en als je genoeg seks hebt om zelf met een tevreden gevoel je leven te leiden, dan zit alles goed. Voor de een is dat drie keer per week, en voor de ander weer eens in de twee weken.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Mannen – en vrouwen – kunnen prima zonder seks. En vreemdgaan hoeft geen verband te houden met de kwaliteit van de seks thuis.
Het is op zich geen probleem om veel bezig te zijn met seks. Of dat nou fantaseren is, masturberen of seks hebben met iemand anders. Dat is niet iets om u voor te schamen. Het is ook niet nodig om negatief over uzelf te denken als u veel seks wilt.
Gemiddeld hebben koppels namelijk 1 à 2 keer per week seks. "Aan het begin van een relatie hebben mensen veel meer seks, omdat koppels dan door een experimentele fase gaan. Je gaat op onderzoek uit samen om er achter te komen wat de ander prettig vindt.
Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken. Seksuele energie is levensenergie. Juist het donkere, intieme stuk van je relatie, dat je waarschijnlijk met niemand anders deelt dan met je eigen partner, maakt je relatie exclusief en onvervangbaar.
Seks is goed voor het hart, althans voor mannen. Dat blijkt uit een recente studie die gepubliceerd werd in het Journal of Sexual Medicine. Seks zou helpen om de aanmaak van homocysteïne, een stof die hart-en vaatziekten veroorzaakt, te verminderen.
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Als de opwinding toeneemt wordt de vagina vochtiger. De binnenste schaamlippen zwellen en de clitoris komt wat naar voren en wordt stijf. Sommige vrouwen krijgen het warm en gaan sneller ademhalen, soms zwellen de tepels en borsten en gaat de huid een beetje prikken.
Zij doen het zo'n 112 keer per jaar, wat neerkomt op twee keer per week. Het gaat vanaf daar wel een beetje naar beneden: mensen in de leeftijd 30-39 jaar hebben ongeveer 86 keer per jaar seks, wat 1.6 keer per week is. En mensen in de leeftijd 40-49 doen het zo'n één keer per week, namelijk 69 keer per jaar.
Finse vrouwen spannen de kroon: bijna 80 procent wilt vaak seks. Nederlandse vrouwen staan op de 17e plek. Zo'n 65 procent van de Nederlandse vrouwen geeft aan een hoog libido te hebben. Volgens Sigurd Vedal, CEO van Victoria Milan is daar een logische verklaring voor.
Hoogste libido rond je 30e
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen zich het meest sexy voelen rond hun 30e. Op deze leeftijd hebben ze dan ook het vaakst zin in seks. Dit heeft met verschillende oorzaken te maken. Rond je 30e heb je een aardig stabiel leven (als het goed is).
De diepe pijn kan ontstaan doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Ook darmafwijkingen zoals een spastische dikke darm, obstipatie of gynaecologische aandoeningen (bijvoorbeeld endometriose) kunnen dit soort pijnklachten veroorzaken. Sommige vrouwen hebben buikpijn of bekkenbodempijn na de gemeenschap.
Lichamelijke aanraking is al rustgevend, een vrijpartij eindigend in een orgasme laat een explosie aan hormonen en andere stoffen in ons lichaam los. Daardoor binden we ons als man en vrouw aan elkaar, maar ook ons stressniveau verlaagt, onze bloeddruk komt beter onder controle, en ons lichaam herstelt zich beter.
Voor een seksverslaafde is seks eerder een manier om gevoelens van ongemak te vermijden, zoals eenzaamheid, leegte, stress of verveling. Bij anderen is er geen specifieke oorzaak. Zij zijn stapje voor stapje verslaafd geraakt aan seks door het enorm belonende effect van seksueel gedrag in onze hersenen.
Mensen in een relatie hebben gemiddeld 1,4 keer seks per week. De hoeveelheid seks per week vermindert naarmate men ouder wordt en naarmate men langer in een relatie zit.
Kun je seks hebben zonder liefde? Natuurlijk kan je seks hebben zonder liefde; je merkt seksuele aantrekkingskracht maar niet verliefd. Het is een natuurlijke behoefte van ons als mensen om intiem te zijn en plezier te hebben met anderen, ongeacht of we van ze houden of niet.
Zonder seks of ruimte voor seksuele gevoelens, kun je nog steeds een fijne relatie met je partner hebben. Het is dan vooral vriendschappelijk. De vraag is of dat voldoende is om bij elkaar te blijven. Het kan ook negatieve spanning opleveren omdat een van beide partners wel seks zou willen.
Dat mannen over het algemeen een hoger libido hebben dan vrouwen, is geen fabel. Dit komt door het mannelijke hormoon testosteron. Vrouwen hebben niet alleen minder van dit hormoon, maar hun libido is ook complexer. De behoefte aan seks is bij vrouwen moeilijker te sturen en meer afhankelijk van omgevingsfactoren.