In Italië is het bedieningsgeld namelijk inbegrepen als u 'servizio incluso' ziet staan. Een fooi geven is daarom niet gebruikelijk, maar het mag wel, met 5 à 10 procent.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
Fooi geven in Italië is geen onderdeel van de cultuur. Dat je daarom geen fooi hoeft te geven is echter achterhaald. Zeker in grote steden zijn tijden veranderd en ben je naast genereus tippende Amerikanen een beetje een krent. Daarbij liggen de lonen in Italië laag, dus is een extraatje achterlaten best wel lief.
In Nederland krijg je bij het bestellen van een hoofdgerecht meestal automatisch als bijgerecht groenten en aardappelen geserveerd. In Italië zal je deze contorni apart moeten bestellen. Bestel nooit risotto of pasta als bijgerecht, dat is echt not done.
In de meeste Aziatische landen is het geven van fooi minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Europa. In chique restaurants in China is het gebruikelijk om 2-3% fooi te geven. In meer verwesterde steden zoals Hong Kong is het geven van fooi meer gebruikelijk.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
In Italië is eten geen bijzaak. Zelfs als men thuis eet wordt er de tijd voor genomen. Door de uitgebreide lunch eet men in Italië later, meestal na 20.00 uur. Als wij buiten Italië naar een Italiaans restaurant gaan bestellen we misschien soep, een bord pasta of een pizza en een toetje.
U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
Volgens onderzoek van ADAC blijkt dat Italië met een gemiddelde overnachtingsprijs van € 48,35 voor 2 volwassenen en één kind van 10 jaar het duurste kampeerland van Europa is.
Maar het Italiaanse woord voor het bestek is 'le posate'. De vraag is dus… wat betekent coperto en vanwaar komt het woord? De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc.
In Italië kun je op de meeste plekken gewoon pinnen. Dit kan met je eigen pinpas: jouw Nederlandse bankpas is hier namelijk een geldig betaalmiddel.
Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft.
Pinnen in eurolanden
Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis.
De meest gebruikte begroeting in Italië is Buongiorno. Dit betekent letterlijk “goedendag” en wordt dan ook de hele dag door gebruikt om iemand te begroeten. Mocht u na een smakelijke lunch iemand tegenkomen, dan kunt u deze persoon begroeten met Buona sera. Dit betekent letterlijk “goedenavond”.
De meeste prijzen in Italië zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Benzine en boodschappen zullen je dus ongeveer hetzelfde kosten als thuis. Maar er zijn ook een aantal dingen veel duurder, zoals medicijnen.
Pizza, het bekendste Italiaans eten
De pizza komt ergens uit het Middellandse Zeegebied, waar al duizenden jaren ronde broden worden gebakken die dan meteen als bord dienden. In Italië doken ze in de 17e eeuw in de annalen op, toen er in Napels 'pizzaioli' waren die ze bakten.
Wie voor de eerste keer naar Italië gaat, heeft Toscane vast bovenop zijn lijstje staan. Toscane, bekend om haar groene glooiende heuvels kent ook een groot aantal mooie Italiaanse steden. Wanneer je naar Toscane gaat, vergeet dan niet te stoppen in Florence, Lucca, Siena en Pisa.
Fooi geven verschilt per land, maar het is meestal een klein bijdrage in muntgeld of een percentage van het bedrag van wat je hebt gekocht. Fooi geven is in landen als Amerika en Engeland zeer aanbevolen, terwijl in andere landen het als onbeleefd wordt gezien, zoals in China.
Fooi is een extraatje voor horecapersoneel. Als een gast de service waardeert in een horecazaak kan hij een extra geldbedrag geven bij het afrekenen. Fooien zijn vaak bedoeld voor het bedienend personeel, maar kunnen ook gegeven worden als een compliment voor de koks in de keuken.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% - 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.