Tevens is het belangrijk om de afstand tot brandbare voorwerpen (bijvoorbeeld bank, behang en gordijnen) in de gaten te houden, waarbij 30 centimeter vaak een gepaste afstand is. Op de houtkachel dient een enkelwandige kachelpijp gebruikt te worden die dezelfde diameter heeft als die van de houtkachel.
Onvoldoende afstand vanaf je open haard of houthaard tot je meubelen, vloerkleed en brandbare accessoires houden: Houd minimaal 80 cm. afstand zodat je meubelen, vloerkleed en brandbare accessoires geen brandschade oplopen.
Hiervoor adviseren wij altijd 20 cm. Met een afstand van 20 cm behoud je een veilige afstand van brandbare materialen en kan je gerust van je warme kachel genieten. Belangrijk!
Bij de aanschaf van een houtkachel wordt geadviseerd om 40 centimeter aan ruimte om de kachel heen vrij te laten.
Bij toepassing van de NEN-norm 2757 is de vereiste afvoerhoogte over de gehele daklijn 0,5 meter boven nokhoogte. Dit blijkt uit het kennisdocument Gezondheids- en hindereffecten door houtkachels van particulieren van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) uit 2019.
Hoeveel bochten (verslepingen) mogen in een kanaal komen? Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten. Scherpe bochten geven extra weerstand en belemmeren het schoorsteenvegen.
Een houtkachel plaatsen
Het is aan te bevelen om de achterkant en de zijkanten 10 tot 15 cm uit te laten steken. Let hierbij ook op dat de voorzijde 15 cm breder is dan de deur van de houtkachel. De afstand van de houtkachel tot aan de muur dient ten minste 10 cm.
Geen verbod houtkachels, wel scherpere eisen
Per januari 2022 zijn de Ecodesign-richtlijnen in Nederland van kracht geworden. Deze richtlijnen gelden voor heel Europa en stellen strengere emissie-eisen aan (pellet)kachels. België en Duitsland kenden al strengere eisen dan Nederland.
Heeft u een muur met hout of gips? Er moet dan minimaal 40 centimeter afstand tussen de kachel en de muur zitten. Heeft u een muur van beton of steen? Houd dan ongeveer een dikte van de vuist afstand tussen de kachel en muur.
Een dubbelwandig rookkanaal mag ca. 1,5 meter boven het dak uitsteken. Dat is in de meeste gevallen voldoende om het optimale uitmondingsgebied te bewerkstelligen. Gebruik voldoende beugels om de kracht van de wind op te vangen, door voldoende te steunen op de constructie van de woning.
Het rookkanaal moet een minimale lengte van 2 à 3 meter hebben om te zorgen voor een goede trek. Dit rookkanaal kan precies in het zicht van de buren zitten.
Wij raden af om de wand direct achter de kachel te behangen. Behangpapier is immers brandbaar en achter een kachel gebruik je voor de veiligheid best hittebestendige materialen, zoals ijzer, inox, aluminium, steen, tegels, enz.
Ga je de houtkachel vrijstaand in jouw woning of overkapping plaatsen? Dan is een wandplaat niet noodzakelijk. Houdt er wel rekening mee dat de afstand van de achterzijde en zijkanten minimaal 20 cm van een onbrandbare muur af moeten staan. Bij een brandbare muur moet dit minimaal 30 cm zijn.
Een kachel werkt het zuinigst als je hem op half tot heel vermogen stookt. Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm in huis en krijg je de neiging om het vuur te smoren. Niet doen: dan komen meer schadelijke stoffen vrij!
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
Een t-stuk kan gebruikt worden in het dubbelwandige gedeelte van het rookkanaal of in het enkelwandige pijpmateriaal direct achter de kachel. Het handige van een t-stuk is dat het overtollig roet verzameld wordt, wat je makkelijk verwijderen kan als je de dop of het luik opent.
Kan je zomaar een houtkachel plaatsen? Nee. Bij het installeren van een houtkachel moeten er met bepaalde factoren rekening gehouden worden. Zo moet de installatie voldoen aan de bouwvoorschriften, en moet het rookkanaal boven de nok van het huis uitkomen.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.
Op de vraag of het mogelijk is om een geveldoorvoer mogelijk is bij een houtkachel kunnen we vrij duidelijk zijn. Het antwoord is namelijk: nee, dat is niet mogelijk. ✓ De eerste reden hiervoor is dat een houtkachel genoeg trek nodig heeft om optimaal te kunnen branden.
Verder is het belangrijk om te weten dat je niet alles mag stoken in je houtkachel of vuurkorf. Zo is het wettelijk verboden om snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout te verbranden. Stook daarom alleen onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddel, lijm, beits of verf.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert adviseert het RIVM mensen om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen.
Normaal gesproken loopt de temperatuur op tot ongeveer 300 graden Celsius in de schoorsteen. Maar wanneer er bijvoorbeeld roetophoping, een vogelnest of om andere redenen een schoorsteenbrand in uw rookkanaal ontstaat, kan de temperatuur tot maar liefst 1000 graden stijgen!
Installeer uw houtkachel vrijstaand. Houd aan de voorzijde een ruimte van 80 cm aan, aan de zijkanten en achterkant een afstand van ten minste 40 cm. Zorg dat de achterwand hittebestendig en brandwerend is. Denk aan voldoende ventilatie.
Gipsgebonden sucsoorten zijn niet zo geschikt voor hoge temperaturen. Cementgebonden motels kunnen wel tegen hitte en je hebt ook nog vuurvaste mortels die tot 1000 graden bestendig zijn. Die laatste gebrijkt men meestal voor open haarden waar vuur direct in contact komt met het stucwerk.