Er wordt meestal in de bijsluiter van het toestel aangegeven de meting te doen op de linkerarm. Veel mensen denken dat dit is omdat het hart links ligt, maar dat is niet juist. Het is enkel omdat dit statistisch de 'handigste' arm is omdat de meeste mensen rechtshandig zijn.
De richtlijn:
Bent u rechtshandig dan meet u aan de linkerarm. De reden voor deze richtlijn is simpel. De arm die het minst gebruikt wordt heeft minder spiervorming waardoor het meten van de bloeddruk accurater is. Een hoge bloeddruk wordt daarmee ook sneller zichtbaar.
Door aan beide armen te meten kom je erachter of er obstructieve afwijkingen in de arteriën zijn.
U doet de meting altijd aan de arm waar bij u de hoogste bloeddruk wordt gemeten. Uw arts vertelt u welke arm dit bij u is.
Verschillen in de bloeddruk in de linker- en rechterarm van 15 mmHg of meer wijzen op de aanwezigheid van perifeer arterieel vaatlijden en op een verhoogd overlijdensrisico. Dat blijkt uit een meta-analyse in The Lancet, waarin de auteurs stellen dat de bloeddruk voortaan standaard in beide armen gemeten moet worden.
Als uw hart samentrekt, gaat uw bloed uw lichaam in. De druk in uw bloedvaten is dan op z'n hoogst.
Het is niet nodig om tussen twee metingen 1 minuut te wachten. Bij een groot verschil tussen de eerste en de tweede meting is het verstandig door te meten totdat twee opeenvolgende metingen niet meer dan 5 mm Hg systolisch of diastolisch van elkaar verschillen.
Je hebt een hoge bloeddruk
Bij een bovendruk van 140 of hoger heb je dan een hoge bloeddruk. Met een hoge bloeddruk heb je meer risico op een hartinfarct of beroerte.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Een bovendruk van 120 of lager is een ideale bloeddruk. Hiermee heb je het minste risico op hart- en vaatziekten. Je hebt een lage bloeddruk als de bovendruk lager is dan 90 of de onderdruk lager is dan 60. Bij een bovendruk tussen 120 en 140 heb je een normale bloeddruk.
De bloeddruk aan uw onderarmen, bovenbeen, of enkels kan worden gemeten met een Doppler-apparaat. Met geluid kan dit apparaat de bloedsnelheid meten in een slagader van de arm, hand, been of voet.
Omdat bloeddrukwaarden die zijn gemeten met een sfygmomanometer over het algemeen iets hoger uitvallen dan de waarden die worden gemeten met een automatische bloeddrukmeter, kan dit tot een andere, wat intensievere behandeling in de controlegroep hebben geleid.
De bloeddruk schommelt gedurende de dag. In de ochtend en avond is de waarde vaak wat lager dan 's middags. Ook stijgt de bloeddruk als u beweegt of praat of uw stemming verandert.
Verloop van het onderzoek. De bloeddruk wordt gemeten aan de bovenarm en net boven de enkels terwijl u op een onderzoeksbank ligt. U krijgt hiervoor een bloeddrukband om de arm en om de enkels. Deze worden opgepompt, wat een drukkend gevoel kan geven.
Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg. Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg. Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 100/60 mmHg.
Omdat je hartslag en bloeddruk nauw samenwerken, hebben ze vaak invloed op elkaar. Bij een lage bloeddruk slaat het hart sneller om je bloeddruk op niveau te houden en een hoge bloeddruk kan zorgen voor een onregelmatige hartslag.
Doorgaans kunt u spreken van een (te) hoge onderdruk wanneer deze waarden stelselmatig boven de 90 mmHg a 100 mmHg zitten. Wel is het zo dat een te hoge onderdruk minder relevant is voor het bepalen van een hoge bloeddruk. Met andere woorden: de bovendruk is belangrijker voor de diagnose hoge bloeddruk.
Een hoge bovendruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging. Hierdoor moet je hart harder werken en stijgt je bloeddruk.
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
Een hoge bloeddruk kan namelijk beter zijn dan een lage bloeddruk. Vooral ouderen met gezondheidsklachten moeten in overleg met de huisarts bepalen wat een normale bloeddruk is voor hen. De gemiddelde, gezonde ouderen hebben een normale bloeddruk als deze rond de 90/140 mmHg ligt.
Het ijken (of valideren) van uw bloeddrukmeter is het laten nakijken van uw meter om zo betrouwbare resultaten te behouden. De handleiding van uw apparaat zegt in de regel eens in de 2 á 3 jaar laten ijken. Dit is het advies vanuit de fabrikant.