Soms komt je ongesteldheid pas later. Bijvoorbeeld door stress, hard sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn. Ook als je nog niet ongesteld wordt, is er een kans dat je zwanger kunt worden. Ongeveer 2 weken voor je ongesteld wordt, komt namelijk een eitje vrij.
De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Het is normaal dat het aantal dagen binnen een cyclus een beetje schommelt. De dokter noemt het dan nog steeds een regelmatige cyclus. Onregelmatig ongesteld ben je als de ongesteldheid na het derde jaar langer dan 45 dagen wegblijft. Blijft ongesteldheid langer dan 6 maanden weg, dan noemen we het amenorroe.
Veel vrouwen die tijdelijk niet ongesteld worden, zullen na een aantal maanden vanzelf hun menstruatie terugkrijgen. Neem contact op met de huisarts als uw menstruatie weg blijft. Bespreek ook met uw huisarts als u vermoedt dat uw menstruatie wegblijft door uw medicijngebruik of wanneer u eetproblemen heeft.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
Als je voor je 16e nog niet ongesteld bent geweest of als je langere tijd niet ongesteld bent geweest, is er meestal geen reden voor zorgen. Soms kan er toch een medische oorzaak zijn. Het is dus belangrijk om dit te laten controleren bij je huisarts of gynaecoloog.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat. Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm.
Symptomen eerste menstruatie
De dagen voor je menstruatie kun je last hebben van PMS-symptomen. PMS staat voor premenstrueel syndroom en gaat zoals de naam het al zegt vooraf aan je menstruatie. Prikkelbaarheid en krampen zijn enkele van deze symptomen. Ook tijdens je menstruatie kun je last hebben menstruatiepijn.
Je kan bij je huisarts terecht om de menopauze laten vaststellen via een bloedtest. Die bloedtest biedt overigens ook meer zekerheid. Afhankelijk van het resultaat van de bloedtest en van de ongemakken die je ondervindt, kan je met je arts op zoek gaan naar oplossingen om die ongemakken te verminderen.
Vrouwen zijn zo'n 2700 dagen van hun leven ongesteld
Een ongesteldheid duurt zo'n zes dagen. Vrouwen zijn dus 7,4 jaar van hun leven aan het bloeden. Of bijna 89 maanden. En dat is gemiddeld, hè.
In het kort
Als u 1 jaar niet meer ongesteld bent geweest, bent u in de menopauze. In de menopauze bent u niet meer vruchtbaar. U kunt dan stoppen met voorbehoedmiddelen.
De medische term voor de eerste ongesteldheid bij een meisje is 'menarche'. De leeftijd waarop dit plaatsvindt, ligt meestal tussen de elf en de zestien jaar. Maar er zijn ook meisjes die al ongesteld worden als ze negen of tien zijn en meiden die het pas worden als ze 17 zijn. Dat is allemaal normaal.
Als je vaak ongesteld bent of onregelmatig menstrueert, heeft dat vaak te maken met schommelingen in je hormoonhuishouding. Hormoonschommelingen kunnen geen kwaad en gaan vaak vanzelf weer over. Soms zijn er echter andere oorzaken voor hevig, weinig, vaak of onregelmatig ongesteld zijn.
Begin op tijd je dochter voor te bereiden op de eerste menstruatie. Leg uit wat er gebeurt in het lichaam van een vrouw en vertel haar over het gebruik van maandverband, tampons of andere menstruatieproducten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de pubergids Ongesteld worden van Rutgers.
De gemiddelde lengte van een jongen van veertien jaar bedraagt 1.68 meter. In hun eerste jaren groeien kinderen het snelst, tot negen centimeter per jaar. Op hun zesde jaar stabiliseert de groei op ongeveer zes centimeter per jaar. Tot dan toe zijn meisjes en jongens gemiddeld ongeveer even groot.
De groeispurt is een periode bij zowel het mannelijk als vrouwelijk geslacht waarbij het lichaam in korte tijd snel groeit. Deze periodes vinden in de meeste gevallen plaats in de puberteit.
Een kind groeit in het eerste jaar ongeveer 25 cm. Daarna groeien kinderen gemiddeld 6 cm per jaar. In de pubertijd volgt een groeispurt. De snelheid waarmee uw kind groeit is sterk afhankelijk van de lengte van u en uw kind.
Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen. Ook kan dit tot obstipatie leiden.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
'Menstruatie kan een bijzonder goede tijd zijn voor seks onder de douche omdat je minder snel opnieuw glijmiddel moet aanbrengen, dat snel onder de douche kan wegspoelen. ' Daarover gesproken: bij deze 4 seksstandjes voor onder de douche.
Vooral in de eerste en de laatste vruchtbare jaren zijn de menstruaties vaak onregelmatig. Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen.
Hoe zit het op de basisschool? Nog niet altijd zijn er goede voorzieningen op basisscholen voor meisjes die ongesteld zijn, stelt Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit. Basisscholen moeten voor afsluitbare prullenbakjes op de meisjestoiletten zorgen en voorraadjes maandverband.