Ook in de vriezer kun je erwtensoep prima bewaren. Volg dan dezelfde stappen die we hierboven hebben besproken, maar giet de erwtensoep na het afkoelen in één of meerdere vershoudbakjes. Zet deze vervolgens in de vriezer. Je kunt de soep nu zo'n drie maanden bewaren.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Als hij koud is, kan je hem in de koelkast zetten en zolang hij niet zuur ruikt kan je hem rustig enkele dagen bewaren. Heb je de soep dus goed en snel gekoeld voor hij in de koelkast ging, kan je hem rustig na een dag nog invriezen... zelfs na 2 dagen kan dat nog.
Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Bij soep, maar dat is ook van toepassing op andere gerechten die opgewarmd worden, zijn bij de eerste bereiding bacteriën en daardoor sporen in het gerecht gekomen tijdens of net na de verhitting. Iedere keer bij het opwarmen van het gerecht kun je dus extra veel bacteriën krijgen, want opwarmen is geen koken.
De soep snel laten afkoelen
Het zuur worden van soep kun je voorkomen door de soep sneller te laten afkoelen, en dit vooral niet langzaam te doen op het aanrecht of fornuis.
Heeft u geen schuimspaan, dan kunt u eventueel ook een diepe lepel gebruiken. Verwijder het schuim in elk geval tijdig, zodat de deeltjes niet in het gerecht zakken en ze geen vieze smaak achter laten. Zo gauw het witte schuim weg is kunt u eventueel weer nieuwe ingrediënten toevoegen, zoals groenten en kruiden.
Een overlevingsvorm voor ongunstige tijden. Zoals in dit geval de verhitting van de erwtensoep. Is de temperatuur daarna weer gunstig (ergens tussen 7°C en 60°C), dan groeien deze sporen uit tot normale bacteriën. En zolang de temperatuur niet beneden 7°C komt, vermenigvuldigen deze bacteriën zich snel.
De ultieme snert
Doe de rookworst erdoor. Wil je het meteen opdienen, nodig dan én heel veel vrienden uit, en warm het rustig op. Je kunt de soep in delen ook heel goed invriezen, voor later gemak.
Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel. Als u let op de hoeveelheid zout en vlees in de soep is erwtensoep dus zeker gezond.
De soep bevat vaak tevens vet varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of varkenspoot. Ook rookworst is een veelgebruikt ingrediënt. Door de kenners wordt erwtensoep pas snert genoemd als de soep een nacht heeft gestaan. Daardoor wordt de soep bijzonder dik.
De beste manier is je soep in de koelkast laten ontdooien. Omdat het traag gaat, worden de vitaminen beter bewaard. Daarnaast doodt de koude eventuele bacteriën.
Erwtensoep kun je het beste in de koelkast laten ontdooien.
Niet alle soepen zijn goed te bewaren in de vriezer. Zo zijn die op zuivelbasis, na het invriezen minder lekker. Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn.
Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden.”
Erwtensoep gezond
Dat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Ook bevatten spliterwten veel eiwitten, vezels en ijzer. Verder bevat de soep vaak wortel, dat is rijk aan bètacaroteen. Die stof speelt een rol als antioxidant en helpt het afweersysteem.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
Soms zie je ook dat de soep wat begint te schiften, of dat er stukjes op de bovenkant drijven. Als je dan een vreemde of zurige geur ruikt, de soep weggooien. Let wel, het alleen schiften is misschien smerig en ziet er vies uit, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de soep bedorven is.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans.
Je doet er goed aan om je eten eerst eventjes te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Koude erwtensoep is ideaal om als lunch mee te nemen, als licht voorgerecht tijdens een zomers dinertje of samen met een stukje lekker brood als lichte maaltijd. In de winter kikker je op van een warm soepje, op een warme zomerdag doet een koud soepje net hetzelfde.