Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er door het vrijkomen van de energie - een grote hoeveelheid op hetzelfde moment - een enorme hitte ontstaan. Het kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Wanneer u uw telefoon oplaadt, wordt de telefoon warm omdat het laadcircuit warmte genereert terwijl de batterij wordt opgeladen. Het opladen van een telefoon op een bank of bed zorgt ervoor dat de telefoon zelfs nog warmer wordt, omdat de warmte minder goed kan worden afgevoerd.
Je kan de gratis app AIDA 64 gebruiken om de temperatuur van je smartphone te meten. Als je telefoon actief is dan is een temperatuur tussen 37 en 45 graden bij normaal gebruik acceptabel. Wordt hij warmer dan kan je er best wat aan doen.
Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er (door het vrijkomen van een grote hoeveelheid energie) ineens een enorme hitte ontstaan. Door de grote druk binnenin de batterij kan dit leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Wat zijn de risico's? Als je telefoon te heet wordt, kan de lithium-ion-accu beschadigd raken. Daardoor veroudert de batterij sneller, waardoor hij sneller leegloopt. In heel extreme gevallen kan een oververhitte accu ook in brand vliegen.
Bij een oververhitte telefoon krijg je vaak een melding in beeld met de vraag of je je toestel wilt laten afkoelen. Maar wat gebeurt er nu precies met je telefoon als hij oververhit is? Ten eerste krijg je een zwart scherm en kun je je telefoon tijdelijk niet opladen. Daarnaast kun je niets meer doen met je telefoon.
Tip 4: Schakel over naar vliegtuigmodus
Schakel dan vliegtuigmodus in. Door vliegtuigmodus in te schakelen maakt uw telefoon geen verbinding meer met netwerken, zoals het mobiel internet, wifi en bluetooth. Zo koelt uw telefoon sneller af.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Als de geleidingsvloeistof van een batterij in contact komt met de huid, kan dat brandwonden of irritatie veroorzaken. De vloeistof is bovendien giftig en mag dus zeker niet in de buurt van de mond komen.
Maak batterijen of batterijpacks nooit zelf open
Maak batterijen of batterijpacks ook nooit zelf open. De kans is aanwezig dat de batterij gaat branden of zelfs zal exploderen.
Batterijen kunnen slecht tegen (extreme) warmte. Sterker nog, het kan voor oververhitting zorgen en de batterij kan zelfs openbarsten. Bovendien is de kans aanwezig dat er chemische stoffen en ontvlambare gassen vrijkomen.
Batterijduur en batterijgebruik controleren
Open de app Instellingen op je telefoon. Bij Batterij kun je zien hoeveel batterijlading er nog is en hoelang deze ongeveer meegaat. Tik op Batterij voor meer informatie.
Leg je smartphone niet in de koelkast.
De plotse warmteverandering kan de interne componenten beschadigen. Wat je wel kan doen, is je smartphone even uitschakelen en in een goed geventileerde ruimte plaatsen voor een paar uur. Geen koelkasten dus!
Tijdens de omzetting van wisselstroom naar gelijkstroom wordt energie verbruikt, en deze wordt verspreid in de vorm van warmte. Daarom is het normaal dat de temperatuur van de oplader stijgt. Oplossing: Als de oplader oververhit raakt, houdt u op met opladen en maakt u een back-up van uw gegevens.
Over de invloed van kou op batterijen en accu's
Batterijen en accu's werken minder goed bij lage temperaturen. Daarom merk je bijvoorbeeld dat je telefoon of elektrische fiets het minder goed doet in de winter dan in de zomer.
AA, C, D) mogelijk niet worden gereguleerd als gevaarlijke goederen, kunnen alle batterijen brand veroorzaken door kortsluiting wanneer de batterijen en hun polen niet worden beschermd.
Luie batterijen
Dit effect treedt op wanneer een accu (of oplaadbare batterij) wordt opgeladen wanneer deze nog niet helemaal leeg is. Als resultaat daarvan laadt de batterij zich de volgende keer niet helemaal op, waardoor deze een groot deel van zijn capaciteit (en dus bruikbaarheid) verliest.
Bij verkeerd gebruik kan een lithium-ionbatterij spontaan ontbranden of zelfs ontploffen. Bijvoorbeeld door blootstelling aan hitte of contact met water. Maar ook door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen.
Inleverpunten voor lege batterijen
U kunt uw lege batterijen inleveren bij alle winkels en supermarkten die batterijen verkopen. Maar ook bij veel basisscholen, campings, het gemeentelijk depot en de chemokar. Kijk voor inleverpunten voor batterijen bij u in de buurt op de website van Stibat (Stichting Batterijen).
Je zal met water of een schuimblusser de vlam tijdelijk kunnen doven. Maar de energie van zo'n batterij lokt een chemische reactie uit waardoor deze opnieuw zal beginnen te branden. De enige manier is het batterijpakket onderdompelen in water.
Gooi nooit een batterij in het vuur. Ze kunnen exploderen, bij de verbranding komen giftige gassen en zware metalen vrij. Uiterst schadelijk dus voor mens en natuur. In batterijen kan lood, zilveroxide, cadmium en soms nog kwik zitten.
De optimale temperatuur voor jouw iPhone ligt tussen 0 en 35 graden. Bij een hogere temperatuur geeft je toestel een signaal: het is tijd om af te koelen. Wanneer je deze melding krijgt, hoef je niet bang te zijn voor schade aan je toestel. Deze melding stuurt Apple juist zodat je er op tijd bij bent.
Wanneer je functies of apps gebruikt die meer energie vergen of deze gedurende langere tijd gebruikt, kan je toestel tijdelijk warm worden als gevolg van een hoger batterijverbruik. Ook kan je telefoon tijdens het draadloos opladen of snelladen warmer aanvoelen.
De iPhone is ontworpen om warmte af te voeren, maar een oude batterij, te veel apps en zelfs direct zonlicht kunnen ervoor zorgen dat de telefoon oververhit raakt.