In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
'Pinksteren is een christelijk feest. Het valt precies 50 dagen na Pasen en de christenen herdenken dan, dat God de heilige Geest naar Jezus' volgelingen zond. Hiermee is Pinksteren het officiële begin van de christelijke kerk.
Met Pinksteren viert de Kerk de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen, zeven weken na Pasen. Deze gebeurtenis markeert de geboorte van de Kerk. De naam 'Pinksteren' komt van het Griekse pentèkostè (πεντηκοστη), dat 'vijftigste' betekent.
Pinksteren ontstond uit het Joodse Wekenfeest (of Sjavoeot). Dit feest is ter herinnering aan de gebeurtenis bij de berg Sinaï, toen God aan Mozes de 10 Geboden gaf. Christenen namen de feestdag over omdat ze een gelijkenis zagen met de neerdaling van de Heilige Geest. In beiden gevallen was er een vereniging met God.
Tweede Pinksterdag wordt ook wel Pinkstermaandag genoemd. Tweede Pinksterdag is in veel Europese en Afrikaanse landen een vrije dag. Tijdens Pinksteren wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde op de apostelen en andere gelovigen.
De Heere Jezus Christus is na Zijn opstanding nog veertig dagen op de aarde gebleven om Zijn discipelen tot oor- en ooggetuigen van Zijn opstanding te maken. Hij is verschenen aan Zijn discipelen en aan anderen op verschillende tijden en wijzen. Maar Hij kon hier op aarde niet blijven.
Hemelvaartsdag is een christelijke feestdag die het einde van Jezus' leven op aarde markeert. Op deze dag wordt gevierd dat de zoon van God na de opstanding de aarde weer verliet. Om met Pinksteren te kunnen terugkeren in de gedaante van de Heilige Geest, moest Jezus als mens de aarde verlaten.
Tijdens Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hoewel we nu vooral Kerst en Pasen vieren, was Pinksteren eeuwenlang een belangrijk christelijk feest, met bijzondere tradities en rituelen, zoals het loslaten van duiven in de kerk en het strooien van de blaadjes van pioenrozen.
Pinksteren ontstond uit het joodse Wekenfeest (of Sjavoeot). Met dat feest wordt herdacht dat God de Tien Geboden aan Mozes gaf op de berg Sinaï.
Pinksteren wordt gezien als het begin van de kerk. Ook wordt de komst van de Heilige Geest herdacht. Tijdens Pinksteren daalde de Heilige Geest neer op de apostelen. Zij vertelden daarna in allerlei talen over het leven en sterven van Jezus.
Pinksteren als de start van de kerk
Deze gebeurtenis wordt wel gezien als het startpunt van de kerk. Petrus, één van de twaalf discipelen van Jezus, houdt na de uitstorting van de Heilige Geest een lange toespraak waarin de opstanding van Jezus centraal staat.
Binnen het Christendom wordt op Hemelvaartsdag herdacht dat Jezus is opgestegen naar zijn vader in de hemel, God. Dit gebeurde 40 dagen na zijn verrijzenis, die gevierd wordt op Eerste Paasdag. De Hemelvaartsviering is onderdeel van de Paascyclus, die begint met Pasen en eindigt tijdens Pinksteren, 50 dagen later.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost.
Goede Vrijdag. Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag stierf Jezus aan het kruis.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ook is het het feest van de lente en nieuw leven. Op dit schilderij staat Jezus op uit zijn graf.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem. Volgens de evangelist Johannes moest Jezus zijn eigen kruis erheen dragen.
Pinksteren is een christelijke feestdag. Met Pinksteren wordt traditioneel herdacht dat de apostelen van Jezus werden verlicht door de Heilige Geest in de vorm van vlammende tongen. Dit wordt ook wel de uitstorting van de Heilige Geest genoemd.
O.a. in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk vallen deze feestdagen onder de officiële feestdagen. Dit is echter niet het geval in het Verenigd Koninkrijk en in Italië, waar op deze dagen gewoon gewerkt wordt.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in.
De maandag die volgt op Pinksteren (Pinkstermaandag of tweede pinksterdag) is een vrije dag in vele Europese landen en een aantal Afrikaanse landen, waaronder België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië en grote delen van Zwitserland.
Pinksteren dan. Dat vindt altijd 50 dagen - of eigenlijk zeven weken - na Pasen plaats en dus tien dagen na Hemelvaart. Met Pinksteren wordt herdacht dat de Heilige Geest over de aarde en zijn volgelingen wordt uitgestort.
Tijdens Pinksteren wordt herdacht dat de heilige geest (de derde persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid) neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere gelovigen. Na Jezus' dood op goede vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen, hadden de apostelen zijn aanwezigheid voor 40 dagen (tot Hemelvaart).
Hemelvaart vieren we veertig dagen vanaf Pasen omdat in Handelingen 1:3 staat dat Jezus na zijn opstanding (Pasen) nog veertig dagen lang aan zijn apostelen verschijnt. Daarna, zo staat er in Handelingen, vertrekt Jezus naar de hemel. Tien dagen later vieren we Pinksteren.
Wie zegt dat iets zal gebeuren als Pasen en Pinksteren op één dag vallen, bedoelt dat iets nooit zal gebeuren. Ook de variant als Pasen op een vrijdag valt komt voor. Dat betekent eveneens 'nooit', want Eerste Paasdag valt altijd op een zondag. Een synoniem van deze uitdrukkingen is met sint-juttemis.