De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Voor volwassenen ligt de ideale temperatuur in de slaapkamer tussen 16 en 21°C. Voor een baby ligt de ideale slaapkamertemperatuur vanaf de geboorte tot twee maanden tussen de 18 en 20°C. Een goed ademende matras en een degelijk hoofdkussen zijn ook essentieel.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Een koele slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Je lichaam moet namelijk afkoelen. Dat niet alleen: je slaapt langer en sneller in en je slaapt beter door in een koude kamer. Er is echter een ideale slaapkamertemperatuur: tussen de 15 en 19 graden.
Over het algemeen ligt de ideale slaapkamertemperatuur voor volwassenen tussen 16 en 21°C. Maar de ideale temperatuur verschilt van persoon tot persoon. Het is best om zelf uit te testen welke temperatuur je aangenaam vindt en bij welke temperatuur je uitgeslapen wakker wordt.
De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond.
Volgens wetenschappers ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen 15 en 19 graden celsius, terwijl temperaturen boven 23 graden en onder 12 graden je slaap ernstig kunnen verstoren. Gedurende een etmaal piekt je lichaamstemperatuur namelijk een keer en daalt het daarna weer rustig af.
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.
Voor volwassenen is een lichaamstemperatuur die onder de 35 °C daalt een teken van onderkoeling. De meeste mensen associëren onderkoeling met langdurig buiten zijn bij koud weer. Maar onderkoeling kan ook binnenshuis optreden.
Bij een lichaamstemperatuur onder de 35 graden krijg je het moeilijk, en het wordt er alleen maar erger op naarmate de temperatuur verder daalt. Lichaamstemperatuur 32-35 °C: Lichte onderkoeling. Lichaamstemperatuur 28-32 °C: Matige onderkoeling. Lichaamstemperatuur 20-28 °C: Ernstige onderkoeling.
Wanneer het 15 graden is, kun je bijna iedere top of T-shirt in je kast dragen. Zolang je ze maar combineert met de juiste buitenkleding. Op een bewolkte of regenachtige dag dat het 15 graden is, kies je een knusse top met lange mouwen voor onder een licht jack.
Of 18 graden te koud is in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus. Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.
Slapen in een koele kamer is het perfecte medicijn. Slapen in een temperatuur tussen de 16 en 21°C stimuleert de aanmaak van melatonine. Melatonine bevordert niet alleen de kwaliteit van je slaap, melatonine is ook een krachtig anti-verouderingshormoon.
Een goede slaapkamertemperatuur is volgens verschillende onderzoeken ongeveer 18 graden, dat is het tijdens koude dagen in veel huizen niet. Hoe erg is dat? 'Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is', vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut.
Het lager zetten van de thermostaat 's nachts is niet alleen goed voor de nachtrust; het is ook goed voor uw portemonnee. Als u slaapt, hoeft u de verwarming niet zomaar te laten branden. Zet daarom de thermostaat 's avonds terug naar 15 graden Celsius. Dat is de perfecte temperatuur voor een huis in rust.
Het advies is om de verwarming niet onder de 15 graden te zetten, om vocht en schimmels te voorkomen. Ook kunnen lagere temperaturen dan dit gevaarlijk zijn voor mensen met bijvoorbeeld een zwak hart.
'Wij adviseren 15 graden, maar je moet het minimaal boven de 12 graden houden. Anders krijg je vochtproblemen', zegt Nusselder. Je huis wordt vochtiger als de verwarming niet aan staat, wat bijvoorbeeld voor meer schimmels en huisstofmijt kan zorgen.
Gezond. 19 graden lijkt zo de nieuwe norm te worden en dat is toch wat lager dan de 20 à 21 graden die nu op veel plaatsen gehanteerd wordt. "Het is een stapje terug", geeft thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt toe, "maar 19 graden is op zich een hele goede temperatuur".
15 - 17 graden: kleding voor de herfst en lente
Bij temperaturen van 17 graden tot 15 graden kun je nog heerlijk met een dun vestje naar buiten.
15 - 17 graden: jurkjes dragen tijdens de herfst en lente
Vooral een midi jurk, een lange jurk of een jurk met lange mouwen is voor deze temperaturen enorm geschikt.
Welke jas bij 10 tot 16 graden
Het begrip tussenjas komt vaker per jaar goed van pas. Het is net geen weer voor een dikke winterjas en ook te koud om zonder coat over straat te gaan. Onder een tussen coat verstaan we een teddy jas, spijkerjas, leren jack en ook gebreide vesten kunnen dan dienen als coat.
Koude lucht kan mensen helpen om gemakkelijker en beter door hun neus te blijven ademen. Echter als iemand al verkouden is kan dit juist averechts werken. Ook is het van belang te realiseren dat er, vooral in de grote steden, nogal wat luchtverontreiniging en dus fijnstof ronddartelt. Dit is zeker niet gezond.
Meestal hoeft u niet bezorgd te zijn om een koude neus. Maar in sommige gevallen is het een symptoom van een ziekte of aandoening. Het fenomeen van Raynaud bijvoorbeeld, wanneer de bloedtoevoer in kleine bloedvaten – zoals die in uw neus – tijdelijk stopt.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.