Als u niet genoeg drinkt en uitgedroogd raakt, zal uw urine waarschijnlijk donkerder worden van kleur, in het gele,oranje of bruine spectrum. Als u te veel water drinkt, zal uw urine waarschijnlijk bijna helder zijn.
Urine is samengesteld uit water, ureum en zouten. Als je weinig gedronken of veel getranspireerd hebt, is het vochtpercentage in je urine laag. Hierdoor kan je urine donkerder van kleur zijn dan normaal. Je ochtendurine is ook altijd geconcentreerder, omdat je 's nachts nauwelijks vocht tot je neemt, maar wel zweet.
Bloed in de urine is geen goed teken, maar hoeft niet altijd heel ernstig te zijn. Het kan ook duiden op een blaasontsteking. Zodra u ziet dat uw urine roodachtig is en u er zeker van bent dat dit niet komt door de bietjes die u net heeft gegeten, is het raadzaam om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan.
Als je heel veel water hebt gedronken, misschien zelfs te veel, dan is je urine nagenoeg transparant en kleurloos. Normaal gezien is je urine lichtgeel tot helgeel, dat komt door de stof urochroom.
"Als je urine heel donker is, colakleurig, moet je ook direct naar de huisarts. Dat kan duiden op een afsluiting van de galwegen. Vaak gaat dat gepaard met witte ontlasting en geel oogwit. Maar bij urine die iets donkerder is dan gewoonlijk, oranjekleurig, hoef je niet naar de dokter.
Een geringe inname van water maakt de urine geconcentreerder, dus donkerder geel. Ochtendurine is vaak donkerder en dat komt vooral omdat we tijdens de nachtrust vocht kwijtraken door transpiratie. Is je pis altijd donker, dan moet je meer drinken anders droog je uit.
Stinkende en troebele urine
Je urine kan troebel worden door de aanwezigheid van zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur. Deze kristallen kunnen ontstaan door te weinig vochtinname, afkoelen van de urine of het eten van bepaalde producten. Een blaasontsteking kan ook de oorzaak van de afwijkende geur en kleur zijn.
De urine is donkergeel of amberkleurig. Een donkergekleurde plas betekent meestal dat de patiënt weinig gedronken heeft de dag ervoor of veel heeft getranspireerd, bijvoorbeeld na het sporten: de urine is dan geconcentreerder en bevat dus meer urochroom.
Het is niet erg als je urine er een keer kleurloos en helder uitziet. Mocht dit altijd het geval zijn, dan is het verstandig om eens wat minder te drinken. Heldere urine kan ook wijzen op leverproblemen zoals cirrose en virale hepatitis.
Troebele urine kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Troebele urine kan verschillende oorzaken hebben. Urine wordt bijvoorbeeld troebel wanneer er sprake is van een blaasontsteking, nierbekkenontsteking of nierontsteking.
Uw urine moet heldergeel zijn, donker gekleurde urine betekent dat u te weinig drinkt. De aanwezigheid van slijm(vlokken) in de urine is normaal. Als de hoeveelheid groot is, verhoog dan uw vochtinname. Leg de nachtzak (eventueel) in een emmertje als u vloerbedekking op de slaapkamer hebt.
Gelukkig is ook dit (zeer waarschijnlijk) niets om je zorgen over te maken. De felgele kleur wordt namelijk niet door lichamelijke problemen veroorzaakt, maar door toedoen van E101, oftewel riboflavine. En riboflavine staat ook wel bekend onder de naam B2-vitamine.
troebele urine; soms lichtrode urine (bloed in de urine); pijn tijdens het plassen; kleine hoeveelheden plassen.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.
Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden. Sporters die extra eiwitten nemen voor de opbouw van spieren hebben daarom ook vaak last van deze ammoniakgeur.
Antwoord: Meestal is schuimende urine een teken van eiwit in de urine. We testen op het eiwit albumine die in de grootste hoeveelheid in bloed aanwezig is. Het molecuul is niet al te groot en verschijnt daarom ook vrij snel in de urine bij een of andere (nier)functiestoornis.
Van een hoge inname van de vitamines B1, B2 en B8 zijn geen nadelige effecten bekend. Een veilige bovengrens is niet vastgesteld. Ook voor vitamine B12 is geen bovengrens van teveel vitamine B12 vastgesteld. Je lichaam voert een teveel aan vitamine B12 zelf af via je urine.
In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Wanneer u klachten heeft kan de huisarts aan Saltro vragen om in het laboratorium een aantal testen te doen.
Wat is het? Nierstenen (ook nefrolithiasis of urolithiasis genoemd) ontstaan wanneer bepaalde stoffen zoals calcium, oxalaat, urinezuur of cystine in te hoge concentraties in de urine aanwezig zijn. Daardoor gaan ze samenklitten en kristallen vormen.
Nierstenen zijn stenen in de nier. Ieder mens maakt regelmatig stenen aan in de vorm van gruis. Dit niergruis geeft echter bijna nooit problemen, doordat die hele kleine steentjes gemakkelijk en ongemerkt met de urine het lichaam verlaten.
De urine loopt vandaaruit via de urineleiders naar de blaas, waarna het door de plasbuis naar buiten gaat. Donkere urine betekent dat de urine geconcentreerd. Lichte, heldere urine is het meest wenselijk, zeker bij mensen met nierstenen.