Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas. Uit mest en rioolslib kan biogas worden gemaakt.
Condensatieketels zijn het meest rendabel omdat ze tot 30% energie besparen in vergelijking met conventionele modellen. Ondanks de stijging van de gasprijs blijft deze manier van verwarmen dus voordelig.
Een gasaansluiting kost zo'n € 250 per jaar, afhankelijk van je netbeheerder. Door de gaskraan te laten verwijderen, hoef je dat bedrag dus niet meer te betalen! Dit is het laatste artikel in de blogreeks 'Kom van dat gas af'.
Ben je op zoek naar een manier van goedkoop verwarmen zonder gas? Dan zijn er twee mogelijkheden elektrisch verwarmen met een warmtepomp of infrarood verwarming. Een warmtepomp is duur in de aanschaf en is vaak te koud.
Water badkamer – gasloos verwarmen
Om in de douche gasloos het water op te wekken kan je het beste een elektrische boiler plaatsen, eventueel gecombineerd met een zonnepaneel (de zonneboiler). Daarnaast zijn er warmtepompboilers verkrijgbaar voor verwarmen van het water.
Hybride cv-ketel
Dat is een combinatie van een lucht-water warmtepomp met een condensatieketel. Dit intelligente systeem kiest op elk moment de energiebron (stroom of gas) die het meest voordelig is. Het grootste deel van het jaar verwarm je met de warmtepomp.
Warmte uit zonlicht is gratis, dus benut het optimaal. Open je gordijnen en laat het zonlicht overdag binnen om van deze gratis warmte te profiteren. Sluit je gordijnen wanneer het donker wordt, want gordijnen zijn een extra laag isolatie en houden de warmte in je kamers.
Bij de aanschaf van bijverwarming is het uiteraard op lange termijn voordeliger om een techniek te kiezen die energiezuinig is. Infraroodverwarming is wat dat betreft een goede keuze: er is slechts half zoveel energie nodig om een kamer te verwarmen dan met gas.
Duitsland stookt nog met brandolie en steenkool
In minder dan de helft van de Duitse woningen vinden we een cv-ketel op aardgas. Ruim een kwart van de huizen stookt nog op brandolie, propaan of zelfs steenkool. Dat zijn fossiele brandstoffen die véél meer vervuiling en CO2-uitstoot veroorzaken dan aardgas.
Maakt u geen keuze, dan verwijdert uw netbeheerder de aansluiting. In alle situaties komen de kosten voor uw rekening. Verzegelen is een stuk goedkoper dan verwijderen en kost meestal rond de 100 euro, afhankelijk van welke netbeheerder u heeft.
Dit klinkt misschien heel cliché, maar het is zeker waar. Door kaarsen te branden wordt je huis warmer. Ergens wel logisch toch? Kaarsen geven immers vuur en dus warmte af.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Hoewel er evengoed nog best wat stroom wordt verbruikt, is een airco een stuk goedkoper dan een elektrische kachel. Bedenk wel dat je een airco nog moet aanschaffen, wat al snel meer dan 2.500 euro gaat kosten. En wil je grotere ruimtes verwarmen, dan heb je meer vermogen nodig, wat het apparaat nog duurder maakt.
Voor de 17e eeuw werd er gebruikgemaakt van een openhaard om een woning te verwarmen. Door het opbranden van hout werd het huis warm gehouden. Na de 17e eeuw kwam er de behoefte om grote fabrieken en kantoorpanden te verwarmen. Dat lukte simpelweg niet met een openhaard, dus werd de kachel ontwikkeld.
De airco is bijna altijd goedkoper dan de CV ketel, op één uitzondering na. Als de temperatuur buiten zakt tot onder de 15 graden, is de CV ketel goedkoper. Je kunt naast je huis ook andere objecten verwarmen met een airconditioning, namelijk de boot, loods, caravan, schuur of chalet.
Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn.
En de elektrische kachel is een echte stroomvreter. Met zo'n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte twee keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas.
Stroom is over het algemeen goedkoper dan gas. Om de woonkamer te verwarmen zul je wel meer stroom dan gas verbruiken. Hierdoor maakt het uiteindelijk – normaal gesproken – maar weinig verschil. Anno 2022 kan de woonkamer elektrisch verwarmen wél een stuk goedkoper zijn, afhankelijk van je contract.
Als je op een energievriendelijke en goedkope manier warm water in je woning wenst op te wekken, heb je enkele mogelijkheden. Denk daarbij zeker aan hernieuwbare energiesystemen zoals de warmtepomp, zonnepanelen en zonneboilers. Toch steekt de warmtepomp hier kop en schouder boven alle andere uit.
Voor wie geen gas wil gebruiken, is een elektrische ketel (met boiler voor warm water) een mogelijkheid. Het is wel een prijzige keuze want de gebruikerskosten zijn hoog. Alhoewel een warmtepomp of pelletketel duurder is qua aanschaf is het goedkoper en milieuvriendelijker in gebruik dan een elektrische ketel.
De meest laagdrempelige stap naar toekomstbestendig en duurzaam verwarmen, is verwarmen met aardgas. Ook Voor deze energiedrager zijn diverse duurzame oplossingen direct toepasbaar, zoals: De oude CV-ketel vervangen door een HR-ketel. Een CV-ketel met tapwatertechnologie, ook wel rookgaskoeler.