"Dus het is helemaal niet nodig om het zelf uit je neus te halen om het vervolgens op te eten," zei KNO-arts Frits Jan van Hemert eerder dit jaar tegen Editie NL. Zelfs al is het gezond om snot te eten, dan nog maken die kleine beetjes die je uit je neus pulkt eigenlijk maar een verwaarloosbaar verschil.
Kan neuspeuteren kwaad? Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid.
' Bacteriën kunnen goed werk verrichten, maar kunnen ook slecht voor je zijn. 'Van overmatig neuspeuteren kun je wondjes en korstjes krijgen, waarvan je weer meer gaat peuteren. De kans op infecties door schadelijke bacteriën neemt hierdoor toe, omdat je slijmvliezen deels stuk zijn,' aldus de Nederlandse dermatoloog.
Het snot in je neus, inclusief vuiligheid, wordt via de trilhaartjes in je luchtwegen richting je maag gestuwd. Daar wordt de troep onschadelijk gemaakt. Je kunt dus gerust je neus ophalen als je ziek bent en vervolgens de inhoud doorslikken.
Op het eerste gezicht is neuspeuteren vies, maar redelijk onschuldig. Een paar snotjes uit je neus halen is dus heus niet zo erg. Maar in sommige extreme gevallen is neuspeuteren gevaarlijk.
Maar neuspeuteren is dus wel een menselijk dingetje. Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op.
Maar de kno-arts geeft een aantal tips om er toch van af te blijven. Zoals je neus regelmatig spoelen met een zoutwateroplossing van de drogist. "Ook kun je een neuszalf gebruiken om het slijmvlies te bevochtigen en van de korsten af te komen", noemt hij als tweede optie. "Wat je ook doet, peuter niet in je neus.
Je kent het wel: je haalt je neus op, en je voelt iets warms in je strottenhoofd en maakt een slikbeweging. Misschien is het een vies idee, maar het is heel gezond dat we elke dag ongeveer een kwart liter snot doorslikken.
Houd het hoofd licht voorover. Knijp de neus minstens 5 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. Blijft het daarna bloeden, knijp de neus opnieuw minstens 5 minuten lang dicht. Neem contact op als de bloedneus na 2 keer 5 minuten niet is gestopt.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
“Je neus telkens hard snuiten kan zeer schadelijk zijn voor je bloedvaten,” zegt Purvi Parikh, allergist en immunoloog. Je kunt het zelfs verergeren door lucht, neus bacteriën, virusdeeltjes en prikkelende stoffen in je oren en sinussen te blazen.
Door de druk komt het ook terecht in je holtes waardoor je natuurlijke afvoer wordt belemmerd. Daarnaast heeft snuiten nog een ander groot nadeel: het kan namelijk pijn doen aan je oren. Doordat mensen hun neus te hard snuiten komt het zelfs voor dat ze hun trommelvliezen opblazen.
Het schijnt lekker zout te smaken, net als chips. Te veel neuspeuteren kan trouwens wel kwaad. Als je neus beschadigt kun je nare infecties krijgen of een bloedneus. Maar wist je dat eigenlijk iedereen snot eet?
Helder en doorzichtig snot
Dat is goed nieuws want dat betekent dat je waarschijnlijk geen virus of infectie hebt. Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken. Zolang je geen last van overmatig snot hebt is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Een gezond lichaam maakt maar liefst 1 tot 1,5 liter snot per dag! Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel. Door een flinke verkoudheid, een allergie of een irritatie maak je meer slijm aan. Je neus kan verstopt raken of kan gaan lopen.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.
Snot wordt pulk doordat je inademt
Het stof en de andere viezigheid dat zo je neus binnenkomt, blijft plakken aan het snot. Het inademen zorgt vervolgens dat je snot uitdroogt. Zo ontstaat het pulk dat sommige mensen graag opeten.
Bij een gezonde persoon is het helder van kleur. Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie.
Gebruik Nisita neuszalf. Deze zalf maakt korstjes zacht waardoor ze gemakkelijk te verwijderen zijn en het peuteren vermindert. Daarnaast legt de zalf een beschermende laag over het neusslijmvlies zodat eventuele wondjes snel kunnen herstellen.
Wat blijkt: veel kinderen peuteren in hun neus omdat ze last hebben van allergieën. Ook kan het zijn dat het kind zich in een bepaalde situatie ongemakkelijk voelt en daarom uit gewoonte gaat neuspeuteren.
Als je het niet kunt negeren, is een compromis sluiten met je kind het beste. Het mag wel, maar dan met een tissue. Uiteindelijk zal het kind ermee ophouden het uit gewoonte te doen, omdat het toch wel veel moeite kost, stelt psychiatrisch verpleegkundige epidemioloog J Lucy Boyd.
De slijmvliezen in neus en bijholten produceren circa een kwart liter snot per dag, dat steeds met speeksel wordt verdund en door de keel wegloopt. Micro-organismen die in het kleverige snot blijven zitten, worden dan in de maag afgebroken.
Het snot bestaat uit water, zouten, eiwitten en afweercellen. De eiwitten die in het slijm zitten zorgen ervoor dat het snot een plakkerige substantie wordt. De hoeveelheid water bepaalt hoe dik je snot is. Als je gezond bent, heb je weinig last van je snot.
De neus ophalen
Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen. U kunt zo voorkomen dat een verkoudheid uitmondt in een voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking.