Spanje heeft verschillende klimaattypes. Aan de zuid- en oostkust en op de eilanden heerst een mediterraan klimaat, het binnenland heeft een landklimaat en in het noorden en noordwesten heb je een zeeklimaat. Veel reizigers denken bij Spanje aan warm en zomers weer, maar dat gaat niet altijd en overal op.
Spanje heeft overwegend een Mediterraans klimaat: warme en soms hete zomers en milde winters. Een aantal dagen per jaar valt er aanzienlijke neerslag. Dankzij het Mediterrane klimaat is de gemiddelde temperatuur overdag zo'n 22 graden en 's nachts 13 graden Celsius.
Hoewel velen bij Spanje denken aan warm zomers weer, gaat dat niet altijd op. De zomermaanden zijn inderdaad droog en warm tot zeer warm, maar in de wintermaanden kan het in grote delen (erg) winters zijn.
In Noord-Spanje is er sprake van een gematigd zeeklimaat en in de rest van Spanje overheersen vooral het gematigd en het warme zeeklimaat. In de zomermaanden kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Een geweldige optie is dan het noorden van Spanje met lagere temperaturen.
Spanje heeft verschillende klimaattypes. Aan de zuid- en oostkust en op de eilanden heerst een mediterraan klimaat, het binnenland heeft een landklimaat en in het noorden en noordwesten heb je een zeeklimaat.
Zuid Spanje heeft een mediterraan klimaat. De zomers zijn heet en droog en in de winter heb je een zachte temperatuur. De gemiddelde jaartemperatuur voor Zuid Spanje is 21°C en er valt in een jaar tijd 207 mm regen. Het is 267 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 68% en een UV-index van 5.
De verschillende klimaten in het Köppen-systeem worden ingedeeld in de volgende categorieën: tropisch, droog (aride), zeeklimaat (maritiem), landklimaat (continentaal) en koud klimaat.
Noord-Europa: subarctisch klimaat met koude winters en milde zomers. Centraal- en Oost-Europa: continentaal klimaat met koele winters en warme zomers. West-Europa: gematigd zeeklimaat met milde winters en zomers. Zuid-Europa: mediterraans klimaat met warme, droge zomers en natte winters.
Populaire tropische landen om op vakantie of op reis te gaan zijn o.a. Panama, Costa Rica, Brazilië, Indonesië, Thailand, Australië en Maleisië.
Een subtropisch klimaat komt voor in gebieden tussen het tropische en het gematigde klimaat. Dit klimaat kenmerkt zich door warme en hete zomers gecombineerd met zachte winters. De jaarlijkse temperatuur zal vaak niet onder de 20°C uitkomen. In Spanje komt dit klimaat voor in het zuiden van het land.
De Spaanse Costa's hebben milde maar natte winters (hoe verder naar het zuiden hoe droger) en aangename zomers. De temperaturen in de zomer liggen lager als in het binnenland van Spanje wat het aangenamer vertoeven maakt. De Spaanse Costa Blanca en de Costa del Sol zijn aangename overwinteringsbestemmingen.
1- Córdoba is de stad met gemiddeld de hoogste temperaturen van heel Spanje. De maximale temperatuur in een augustusmaand ligt hier rond de 36,5 graden. In 2017 werd het all-time hitterecord op donderdag 13 juli verbroken met maar liefst 47,3 graden, slechts een tiende graad meer dan het oude record van 1994 in Murcia.
In de zomer ligt de gemiddelde dagtemperatuur in het noorden en op de eilanden rond de 28°C en aan de Costa del Sol rond de 30°C. Aan de Costa del Sol zijn uitschieters van 35 tot 40°C erg regelmatig. In de wintermaanden schijnt de zon gemiddeld 170-190 uur per maand.
Op het vliegveld van Córdoba werd een nieuw record voor de maand april gevestigd in Spanje en heel Europa. Op donderdag 27 april 2023 registreerde het station een maximumtemperatuur van 38,8°C. Dit is de hoogste temperatuur ooit gemeten in april op het Spaanse vasteland én in Europa.
Hoe hoger je komt, hoe kouder het over het algemeen is. Kijk je naar de grondtemperatuur, dan staat het record van heetste plek op aarde op naam van de Dasht-e Lut-woestijn in het noordoosten van Iran en de Sonorawoestijn in Mexico. In beide gebieden zijn met satellieten temperaturen tot wel 80 graden Celsius gemeten.
Ust'Shchuger, Rusland (-58,1ºC) Niet alleen in Siberië is het berekoud, ook in het westen van Rusland kan de temperatuur tot ijzige waarden dalen. Het gehucht Ust'Shchuger, dat ten westen van de Oeral ligt, mag zichzelf zelfs het koudste plekje van Europa noemen.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Zo hebben de eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten van het land een mediterraan klimaat met weinig neerslag. Het centrale deel van Spanje heeft een landklimaat. Het noorden en noordwesten heeft daarentegen weer meer een zeeklimaat, wat betekent dat de temperatuur per dag en per seizoen weinig verschillen.
1- Torre de Cabdella (Catalonië)
Officieel is dit dus de koudste plaats van Spanje. Torre de Cabdella is op 1.075 meter hoogte gelegen.
Als je op zoek bent naar een beetje winterzon, zul je merken dat de Canarische Eilanden zeker de warmste plek in Spanje zijn tijdens het winterseizoen. Ze liggen voor de kust van Afrika en hebben een subtropisch klimaat.