Een incontinentiebroekje is een absorberende broek die wordt gebruikt om urine en/of ontlasting op te vangen en op te slaan. Het is een broekje voor incontinentie dus. Deze broekjes worden in de wereld van incontinentiematerialen “pants” genoemd.
Inco -term van verpleegkundigen voor iemand die incontinent is. Van Fr. incontinent = zich niet meer beheersend. Een incodoek is een doek die gebruikt wordt bij de verzorging van deze patiënten.
Incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Je kunt door middel van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.
Het optreden van urine-incontinentie neemt toe met de leeftijd. Urine-incontinentie komt voor bij meer dan de helft van de zelfstandig thuiswonende Nederlandse vrouwen van 45 jaar en ouder. Ook mannen kunnen last hebben van urine-incontinentie. Dit komt echter twee keer zo weinig voor als bij vrouwen.
Als je je wc-bezoek te vaak uitstelt, kan je blaas aan knijpkracht verliezen. Zo zal je minder goed kunnen plassen en meer kans hebben op blaasontstekingen. Daarnaast kan je er ook nierschade door krijgen. Hou daarom nooit langer dan vier uur je plas op.
Net als cafeïne zorgt alcohol voor overproductie van urine en irritatie van de blaas. Overmatig gebruik van alcohol, maar ook koffie en thee kan urinestoornissen veroorzaken en verergeren. Naast alcohol en cafeïne zijn er verschillende andere dranken die voor irritatie van de blaas kunnen zorgen.
Het is een veelvoorkomend probleem (bijna de helft van de vrouwen tussen 30 en 65 jaar en één op de vijf mannen heeft er last van) en er zijn vaak goede oplossingen voor. Urineverlies is niet schadelijk voor de gezondheid, maar ongewild urineverlies kan wel erg vervelend zijn.
Bedplassen kan worden veroorzaakt door lichamelijke afwijkingen, zoals een te kleine blaas. In bed plassen kan zich ook voordoen vanwege het anders functioneren van de nieren. Ons lichaam maakt ADH aan. Dit is een stof die ervoor zorgt dat uw nieren 's nachts meer vocht vasthouden.
Bij incontinentie is er sprake van het niet goed kunnen ophouden van urine. Dit kan optreden bij sporten, lachen, hoesten, de fiets afstappen of juist bij aandrang. Een vervelende plasklacht die de kwaliteit van leven beïnvloedt. Uit schaamte blijven veel mensen rondlopen met deze klachten.
Mensen die ongewild hun urine niet kunnen ophouden, hebben last van incontinentie. Dit is geen ziekte, maar een verschijnsel of symptoom dat verschillende oorzaken kan hebben. Urineverlies kan op elke leeftijd voorkomen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Vrouwen en senioren worden evenwel het meest getroffen.
Urine-incontinentie is geen normaal proces is dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Voor de echte oorzaak moet je vaak zelfs jaren teruggaan in de tijd.
Er is geen vaste regel wanneer u uw incontinentiemateriaal dient te vervangen. Hoewel het advies is om dit eens per 4 tot 6 uur te doen, is het vooral belangrijk dat u doet wat voor u goed voelt. Incontinentie is al vervelend genoeg, dus maak de situatie voor uzelf zo comfortabel mogelijk.
Wat is het? Slimme inco houdt continu de verzadiging van het incontinentiemateriaal in de gaten. In het materiaal zitten koolstofvezelbanen die gekoppeld zijn aan een sensor. Deze meet hoever het materiaal is verzadigd en stuurt deze informatie door naar een app.
Met sensor en app meten wanneer iemand plast
Er bestaat slim incontinentiemateriaal dat registreert hoeveel urine er in het materiaal zit. Dat gebeurt via een sensor en een draadloze clip. Deze clip wordt gekoppeld aan de sensor wanneer het materiaal wordt verschoond. De sensor registreert de hoeveelheid urine.
In veel gevallen verdwijnt de incontinentie vanzelf zodra je volledig hersteld bent van de operatie. In bepaalde gevallen is de incontinentie een blijvende kwaal. Ons lichaam bevat spieren die onze urine en stoelgang ophouden. Wanneer deze spieren beschadigd raken tijdens een operatie kan incontinentie het gevolg zijn.
Oxybutynine, tolterodine, solifenacine, darifenacine en fesoterodine komen in aanmerking voor de behandeling van aandrangincontinentie of gemengde incontinentie waarbij aandrangincontinentie overheerst, met name wanneer blaastraining onvoldoende effectief is.
Incontinentie houdt in: onwillekeurig urineverlies, ofwel 'je plas niet meer op kunnen houden'. Het is geen ziekte, maar het gevolg van een verstoring van de vulling van de blaas of van problemen tijdens de lozing van urine. Meestal werken de blaasspier, de plasbuisspieren, of de bekkenbodemspieren niet goed meer.
De cranberry bevat naast vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen van blaasontsteking.
“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.
Als de druk erg hoog is, helpt het ook om je bekkenbodemspieren aan te knijpen. 'Probeer je billen samen te knijpen, gedurende tien seconden. ' Na een minuut of vijf zal de druk weer toenemen, maar dan kun je hetzelfde nog een keer doen.
Bij volwassenen varieert de blaasinhoud van 350 tot 500 milliliter. Als deze hoeveelheid urine in de blaas zit, krijgt u meestal het gevoel dat u moet plassen. U reageert op deze aandrang door de blaas te legen.
"Doorgaans wordt er met het gezicht naar de weg geplast. Als je het andersom doet, zit je namelijk met je blote billen naar de karavaan.